Ερωτηματικά για τις προηγούμενες διοικήσεις και τους ορκωτούς λογιστές στο νοσοκομείο Καλαμάτας

Ερωτηματικά για τις προηγούμενες διοικήσεις και τους ορκωτούς λογιστές στο νοσοκομείο Καλαμάτας

Γιατί κανείς δεν ανακάλυψε την υπεξαίρεση τόσων χρόνων;
 
 
Όχι μόνο οι προηγούμενες διοικήσεις του Νοσοκομείου Καλαμάτας δεν είχαν προχωρήσει σε έλεγχο του ταμείου του ιδρύματος και της ανεξέλεγκτης δράσης του υπαλλήλου που υπεξαίρεσε κοντά μισό εκατομμύριο ευρώ, αλλά ούτε οι ορκωτοί λογιστές που είχαν εγκατασταθεί στο νοσοκομείο το 2005 και το 2006 έκαναν.
Αναλυτική συνέντευξη για τα αποτελέσματα του ελέγχου των επιθεωρητών, αλλά και τις ενέργειες από πέρυσι που αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση έως φέτος, έδωσε χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, ενώ έπειτα από επανειλημμένες ερωτήσεις παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει έλεγχος από οποιονδήποτε στο ταμείο.
 
Μισό εκατομμύριο
Ο κ. Μπέζος, διευκρίνισε ότι ο έλεγχος των Ειδικών Ελεγκτών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αφορά στη λειτουργία του ταμείου στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας κατά τη 17ετία 1995-2012. Ο κ. Μπέζος ανέλαβε καθήκοντα το 2011.
Αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στα παραπτώματα της υπεξαιρέσεως, απιστίας και παράβασης καθήκοντος, που αναφέρονται στο πόρισμα και στα οποία υπέπεσε ο τότε ταμίας Ι.Μ., με συνέπεια να «ζημιωθεί» το νοσηλευτικό ίδρυμα κατά 462.375,83 ευρώ κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα.
Το ποσό προέρχεται κατά 425.726 ευρώ από νοσήλια που απέδωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, εισπράχθηκαν από τον υπόλογο ταμία, αλλά ποτέ δεν κατέθεσε στο ταμείο του νοσοκομείου και δεν εξέδωσε γραμμάτια είσπραξης. Το δε υπόλοιπο ποσό των 36.589,41 ευρώ αφορά ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις υπαλλήλων από δικαστικές αποφάσεις που δικαιώθηκαν  και δεν αποδόθηκαν από την πλευρά του ταμία.
Ο διοικητής του νοσοκομείου τόνισε χαρακτηριστικά ότι το κουβάρι της υπεξαίρεσης άρχισε ουσιαστικά να ξετυλίγεται αρκετό καιρό πριν επιβάλει στον ταμία το μέτρο της αναστολής άσκησης καθηκόντων, όταν μαζί με τα στελέχη του Λογιστηρίου μεθοδικά και συντονισμένα ξεκίνησαν τη διαδικασία συμφωνίας ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείου.
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας και εφόσον είχαν παρουσιαστεί οι πρώτες αποχρώσες ενδείξεις ατασθαλιών, ο κ. Μπέζος είπε πως ζήτησε από τον ταμία και υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση με το εξής περιεχόμενο: «Δηλώνω ότι για κάθε επιταγή προς το Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας-Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας που αφορούσε είσπραξη απαιτήσεων του νοσοκομείου και παρέλαβα μέχρι 31/12/2013 στο διάστημα της θητείας μου ως ταμίας, έχω εκδώσει και καταχωρήσει στα λογιστικά βιβλία του ταμείου το αντίστοιχο γραμμάτιο είσπραξης».
 
Ιστορικό
Παρουσιάζοντας το ιστορικό, είπε ότι στις 5/5/2014 του παραδίδεται από το Λογιστήριο έκθεση συμφωνίας ελέγχου με το ασφαλιστικό ταμείο ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας), στο οποίο αναφέρεται ότι για το χρονικό διάστημα 2007-2010 προέκυψαν 7 περιπτώσεις στις οποίες για εισπραχθέντα ποσά δεν είχε εκδοθεί γραμμάτιο είσπραξης και δεν είχε καταχωρηθεί είσπραξη στο νοσοκομείο, ύψους περίπου 53.000 ευρώ.
Ακολούθησαν από τη Διοίκηση του νοσοκομείου οι εξής ενέργειες:
-Στις 5/5/2014 με απόφαση του διοικητή συγκροτείται τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τη διοικητική διευθύντρια Γ. Λιακέα, την υποδιευθύντρια Διοικητικού Ε. Πουλογιαννοπούλου και την προϊσταμένη Οικονομικού Β. Κωνσταντοπούλου, με έργο τη διερεύνηση των αναφερομένων στην έκθεση για τις περιπτώσεις του ΤΥΠΕΤ.
-Δύο ημέρες αργότερα η επιτροπή υπέβαλε το πόρισμά της, στο οποίο επιβεβαιώθηκε η είσπραξη και η μη έκδοση γραμματίων είσπραξης για 7  περιπτώσεις πληρωμών προς το νοσοκομείο, συνολικού ποσού 53.139,29 ευρώ.
-O διοικητής του νοσοκομείου κάλεσε σε απολογία τον ταμία για πειθαρχικά παραπτώματα  και ακολούθως του επέβαλε το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων του, μέχρις ότου αποφανθεί το υπηρεσιακό συμβούλιο για τη θέση αυτού σε δυνητική αργία.
-Την ίδια ημέρα, ο κ. Μπέζος με έγγραφό του ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό Υγείας και το διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.  Παράλληλα ενημέρωσε και το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας για τον υπηρεσιακό χειρισμό της υπόθεσης και ζήτησε ενημέρωση για τυχόν συμπληρωματικές ενέργειες. 
-Στις 16/5/2014 κλήθηκε ο ταμίας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, στη συζήτηση του θέματος που αφορούσε στον πειθαρχικό του έλεγχο. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου παραπέμφθηκε ο ταμίας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Υγείας και Εποπτευόμενων Ν.Π.Δ.Δ. και διαβιβάσθηκε ο φάκελος στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.
-Στις 14/7/2014 με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου επιβλήθηκε στον ταμία το μέτρο θέσεως αυτού σε αυτοδίκαιη αργία από την άσκηση των καθηκόντων του, αρχομένης από της κοινοποιήσεως της απόφασης και μέχρις ότου αποφανθεί σχετικώς το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
-Λίγες ημέρες αργότερα συγκροτείται μεικτό κλιμάκιο ελέγχου και ένορκης διοικητικής εξέτασης, το οποίο συντάσσει το τελικό πόρισμα, το οποίο, όπως είπε ο κ. Μπέζος, έχει ήδη αποστείλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας.
 
Κανείς έλεγχος
τα προηγούμενα χρόνια
Κλείνοντας ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γεώργιος Μπέζος, τόνισε: «Έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου ότι δεσμεύομαι να υπηρετήσω το ύψιστο αγαθό της Υγείας μέσα από μια Διοίκηση που θα διαπνέεται από τις βασικές αρχές της διαφάνειας, της δικαιοσύνης, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και μόνον αυτό. Ο σεβασμός και στο τελευταίο ευρώ του κάθε Έλληνα πολίτη είναι αυτονόητος και επιβεβλημένος.
Όσοι δεν το έχουν καταλάβει αυτό, δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Πολύ περισσότερο δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ.
Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί μια μελανή σελίδα στην ιστορία του νοσοκομείου μας και πολύ περισσότερο στη δημιουργική και συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται την τελευταία 5ετία. Δεν πτοούμαστε όμως. Προχωράμε και προχωράμε δυνατά.
Για αυτό και είμαστε εδώ, για να διορθώνουμε τα τρωτά του παρελθόντος. Είμαστε αποφασισμένοι το Νοσοκομείο Καλαμάτας να το φτάσουμε ψηλά. Θα γίνει το Υγειονομικό Κέντρο όλης της Περιφέρειας, το νοσοκομείο όλων των Πελοποννησίων».
Σε ό,τι αφορά το εύρος του ελέγχου, καθώς ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετούσε στη θέση του ταμία για πολλά χρόνια, ο κ. Μπέζος διευκρίνισε ότι επικεντρώθηκε, κυρίως, στις εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία. Διευκρίνισε, δε, πως ούτε κι αυτό ήταν εύκολο, καθώς τα ταμεία δεν ήταν εύκολο να ελέγξουν τα αρχεία τους για τα παλιότερα χρόνια.
Στο αν έχουν επιστραφεί χρήματα στο ίδρυμα από τον υπόλογο υπάλληλο, ο κ. Μπέζος είπε πως όταν διαπιστώθηκαν οι πρώτες 7 περιπτώσεις με το ποσό των 53.000 ευρώ, ο ταμίας μέσω δικηγόρου προθυμοποιήθηκε για την επιστροφή τους, αλλά η Διοίκηση του νοσοκομείου αρνήθηκε.
Όσο για το τι γινόταν με τις προηγούμενες διοικήσεις τόσα χρόνια και τον έλεγχο του ταμείου, ο κ. Μπέζος είπε ότι ο έλεγχος της συμφωνίας του νοσοκομείου με τους πελάτες του (ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.) πρέπει να είναι κυρίαρχη προτεραιότητα, ενώ ύστερα από επίμονες ερωτήσεις, απάντησε ότι τα έτη 2005-2006 στο νοσοκομείο υπήρχαν και ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι προφανώς δεν έκαναν κανέναν έλεγχο.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη