Και επίσημα πλέον μένουν οι μισές αστυνομικές υπηρεσίες στη Μεσσηνία


Το τελικό σχέδιο για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Η Μεσσηνία χάνει τις μισές αστυνομικές υπηρεσίες της, αφού από 22 μειώνονται στις 11, σύμφωνα με όσα παρουσίασαν στο υπουργείο, τονίζοντας όμως ότι εξοικονομείται αστυνομική δύναμη 74 ατόμων.
Από το σχέδιο που παρουσιάσαμε τον Αύγουστο δεν αλλάζει κάτι. Όπως ανακοινώθηκε χθες, το σχέδιο τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στα αστυνομικά τμήματα και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν εκδοθεί όλες οι διαταγές.
 
 
«Διακριτός ο ρόλος του Τμήματος Ναρκωτικών»
Ειδικότερα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας καταργούνται τα Αστυνομικά Τμήματα Φιλιατρών, Κοπανακίου και Πεταλιδίου, καθώς και η Τροχαία Κυπαρισσίας και  οι τουριστικοί σταθμοί Καλαμάτας και Πύλου
Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας θα λειτουργεί το Επιτελείο και:
-Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας
-Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας, στο οποίο θα λειτουργεί και Γραφείο Τουρισμού
-Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας  
-Αστυνομικό Τμήμα Πύλου – Νέστορος, στο οποίο θα λειτουργεί και Γραφείο Τουρισμού
-Αστυνομικό Τμήμα Τριφυλίας, με έδρα την Κυπαρισσία
-Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης, με έδρα τη Μεσσήνη
-Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Μάνης, με έδρα την Καρδαμύλη
-Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας, με έδρα τον Μελιγαλά
-Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, με έδρα τους Γαργαλιάνους
-Αστυνομικό Τμήμα Κορώνης, με έδρα την Κορώνη.
Ο δε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, σε συγκεκριμένη ερώτηση για τα Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών, ξεκαθάρισε ότι οι υπηρετούντες εκεί αστυνομικοί, όπως και τώρα, δε θα ασχολούνται με αλλότρια αντικείμενα.
Συγκεκριμένα, απάντησε: «Θέλω να αφαιρέσω το φόβο των συναδέλφων μου στα Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών, ότι εντασσόμενοι στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ενδεχομένως να ασχοληθούν με αλλότρια του αμιγώς αντικειμένου που έχουν μέχρι σήμερα. Όχι βέβαια. Είναι διακριτός ο ρόλος και η δομή είναι συγκεκριμένη μέσα στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας.
Πολλές επιχειρήσεις ναρκωτικών δεν είναι πλέον αμιγώς ναρκωτικών, αλλά έχουμε οργανωμένο έγκλημα, εμπορία όπλων κ.ά. Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι η ενσωμάτωση στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας σε αυτές τις περιπτώσεις θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Δε θα απασχολούνται οι αστυνομικοί αυτοί σε άλλα αντικείμενα. Αν όμως δεν υπάρχει αντικείμενο ή πληροφορία για διακίνηση ναρκωτικών, είναι κακό να υπηρετούν και να εργάζονται στη δημόσια ασφάλεια; Να είστε σίγουροι, δε θα χαθεί καμία δυνατότητα καταπολέμησης των ναρκωτικών».
 
Τοπικός αστυνομικός
Στην πολύωρη συνέντευξη Τύπου της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου ανακοινώθηκε η δημιουργία τουλάχιστον 30 ΟΠΚΕ όλες στην Αττική με αστυνομικούς που φεύγουν από την υπηρεσία επισήμων, η δημιουργία τετραψήφιου αριθμού για την ψυχολογική στήριξη των αστυνομικών και η δημιουργία ενιαίου κέντρου πληροφοριών.
Τόνισαν δε ότι ο νέος σχεδιασμός των υπηρεσιών της Αστυνομίας στοχεύει στην εξοικονόμηση δυνάμεων και στη βελτίωση της αστυνόμευσης. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, η νέα αναδιάρθρωση θα έχει και οικονομικό όφελος καθώς υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται. Υπογράμμισαν δε ότι το κράτος πλήρωνε κτήρια για 18 αστυνομικούς σταθμούς που ήταν κλειστοί και κατέβαλλε ετησίως περίπου 350.000 ευρώ!  
Παράλληλα ανακοίνωσαν το διαγωνισμό για την αγορά 400 μοτοσικλετών και περιπολικών με ευρωπαϊκά κονδύλια και την απορρόφηση ενός κονδυλίου 13.000.000 ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά άλλων τύπων αυτοκινήτων, που θα ενισχύσουν το έργο της Αστυνομίας. 
Τέλος, ανακοινώθηκε ο θεσμός του «Τοπικού Αστυνόμου» στην ελληνική περιφέρεια για κάλυψη της εξυπηρέτησης των πολιτών σε περιοχές που δεν εδρεύουν αστυνομικές υπηρεσίες. 

Της Βίκυς Βετουλάκη