Ανυπολόγιστη προς το παρόν η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή από το δάκο!

Ανυπολόγιστη προς το παρόν η ζημιά στην ελαιοπαραγωγή από το δάκο!

Δύο μήνες μετά το Ελεγκτικό Συμβούλιο δεν έχει εγκρίνει τους επιπλέον δακοψεκασμούς
 
 Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται πολλοί ελαιοπαραγωγοί του νομού, βλέποντας τη φετινή σοδειά να κείτεται στη γη εξαιτίας της έντονης δακοπροσβολής και χωρίς ακόμα να μπορεί να προβλεφθεί το μέγεθος της ζημιάς στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα.
Άλλος, δε, επιβαρυντικός παράγοντας φέτος στην ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας είναι η προσβολή από κερκόσπορα και γλοιοσπόριο.
Κι ενώ υπήρχε ελπίδα με επιπλέον ψεκασμούς για το δάκο να περισωθεί ό,τι περισσότερο γίνεται, μετά και την έγκριση του ανάλογου κονδυλίου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το Σεπτέμβριο, το Ελεγκτικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμα στείλει απάντηση για την έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνουν οι επιπλέον ψεκασμοί που είχαν προγραμματισθεί.
 
Δύσκολη χρονιά
Με αφορμή το έντονο πρόβλημα δακοπροσβολής, ερωτώμενος ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος, απάντησε ότι φέτος είναι πάρα πολύ δύσκολη η χρονιά για την ελαιοπαραγωγή μας: «Υπάρχει πρόβλημα δακοπροσβολών σε ορισμένες περιοχές της Μεσσηνίας, οι οποίες ευνοήθηκαν από το μικροκλίμα και σε συνδυασμό με τις περιπτώσεις όπου είχαμε μειωμένη καρποφορία. Δηλαδή, εκεί που η καρποφορία ήταν της τάξης του 20-30%, η ζημιά πολλαπλασιαζόταν. Αντίθετα, σε περιοχές που έχουμε ελαιόδενδρα που προσεγγίζουν την πλήρη καρποφορία, η ζημιά είναι μικρότερη. Υπάρχει, επίσης, σε εκτεταμένες περιοχές, ιδιαίτερα σε αυτές που ευνοούν την ανάπτυξη υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, πρόβλημα προσβολών από κερκόσπορα και γλοιοσπόριο. Οι προσβολές του ελαιοκάρπου από αυτά οδηγούν σε σημαντική υποβάθμιση της παραγωγής και της ποιότητας. Η υπηρεσία μας, λόγω των ιδιαίτερων αυτών συνθηκών που επικράτησαν, ήδη από το καλοκαίρι, αλλά και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, με δελτία Τύπου, δημοσιεύματα, ενημερώσεις στα μέσα ενημέρωσης, έχει δώσει οδηγίες στους ελαιοπαραγωγούς για τις κατάλληλες ενέργειες αντιμετώπισης του τριπλού αυτού προβλήματος προσβολών του ελαιοκάρπου».
 
Μάστιγα
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, η φετινή χρονιά δημιούργησε έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Οι συνθήκες του ήπιου χειμώνα πέρυσι και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν υψηλούς αρχικά δακοπληθυσμούς. Αυτό, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία, δημιούργησε όλα τα προβλήματα.
Όσο για το τι μπορεί να κάνουν τώρα οι ελαιοπαραγωγοί, ο κ. Κυριακόπουλος είπε: «Αν κάποιος καθυστερήσει να συγκομίσει ελαιόκαρπο, δηλαδή έπειτα από 25 ημέρες, θα πρέπει να κάνει τακτικούς ελέγχους και αν διαπιστώσει προσβολή, να επέμβει με δικά του μέσα. Αν, όμως, έχει διαπιστώσει αυξημένες δακοπροσβολές και προγραμματίζει να συγκομίσει στο επόμενο 20ήμερο, πρέπει να επισπεύσει τη συγκομιδή».
Πάντως, σύμφωνα με την υπηρεσία, την τελευταία διετία τείνουν να γίνουν μάστιγα τα φυτοπροστατευτικά προβλήματα με τον κερκόσπορα και το γλοιοσπόριο.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη