Την τελευταία στιγμή απέφυγε νέα «Ιουλιανά» ο Δήμαρχος Μεσσήνης


Η Ύπατη αρμοστεία ψάχνει χώρο για πρόσφυγες στη Μεσσήνη και στο δημοτικό συμβούλιο «πετούσαν για 5 ώρες χαρταετό»

sanagostino.png
 (Το 5* ξενοδοχείο που έχει δεχθεί πρόταση από την Ύπατη Αρμοστεία)

 Για περισσότερες από πέντε ώρες συζητούσαν το ζήτημα δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Μεσσήνη στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, με τη συζήτηση να ξεπερνά μερικές στιγμές τα όρια του «πολιτισμένου» διαλόγου…
Κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Τσώνης, επιβεβαίωσε, έμμεσα, πρόσφατο δημοσίευμα, λέγοντας ότι σε επικοινωνία που είχε με την κα Συκιώτη, ιδιοκτήτρια του “San Agostino”, 5* ξενοδοχείου στην παραλία της Ανάληψης, τον ενημέρωσε ότι έχει δεχθεί πρόταση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για φιλοξενία προσφύγων. Επίσης, ζήτησε τη συμβολή του Δήμου για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που υπέστη το ξενοδοχειακό συγκρότημα κατά τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Τσώνης ξεκαθάρισε ότι είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε εγκατάσταση προσφύγων στο παραλιακό μέτωπο και υπενθύμισε στο Σώμα τα «Ιουλιανά», όπως τα χαρακτήρισε, με την πρόταση για τη «Μακαρία» που κατέθεσε, για να γλιτώσει τη «συμφωνημένη» εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή των κατασκηνώσεων της Βελίκας, ιδιοκτησίας της κα Κωνσταντινέα.
Βέβαια, ο δήμαρχος αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει εκείνη την πρόταση, καθώς παραδέχτηκε ότι υπέστη πολιτική ήττα μέσα στην παράταξη.
Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε υπερήφανος για εκείνη την πρότασή του και επιτέθηκε στον Στάθη Αναστασόπουλο, για «δηλώσεις» του στον τοπικό Τύπο, στις οποίες τον κατηγορούσε ότι αποφεύγει να συζητήσει το θέμα.
Παρά τη διάθεση του δημάρχου να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση πάνω σ’ ένα δημοσίευμα, δέχθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων, να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης.
 
Μπερδεμένη η Δημοτική Αρχή

Παρά τη σύμφωνη γνώμη της, η πλειοψηφία έδειξε απροετοίμαστη να συζητήσει ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Το αποτέλεσμα ήταν να ακούγονται πολλές διαφορετικές απόψεις από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.
Ο κ. Γεωργακόπουλος ζήτησε να βγει μια απόφαση από το Σώμα που να ζητά να εξαιρεθεί ο Δήμος Μεσσήνης από τη φιλοξενία προσφύγων για το 6μηνο που έχει κηρυχθεί πλημμυρόπληκτος, καθώς έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.
Ο κ. Κρασακόπουλος ζήτησε ο Δήμος να μην πει όχι στη φιλοξενία προσφύγων, αλλά ναι υπό προϋποθέσεις και αναλογικότητα.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του αντιδημάρχου κ. Ξαρχάκου, προσθέτοντας ότι με τις ενέργειές του το προηγούμενο διάστημα ο δήμαρχος έδειξε ότι είναι αντίθετος στην εγκατάσταση προσφύγων στο παραλιακό μέτωπο, και αν είναι να δεχθεί, να μπουν προϋποθέσεις αναλογικότητας.
Η κα Παναγοπούλου τάχθηκε με την άποψη του δημάρχου, λέγοντας ότι δε χρειάζεται να γίνει κουβέντα πάνω σ’ ένα δημοσίευμα.
Ο πρόεδρος του Σώματος, που τον Ιούλιο είχε διαφωνήσει με το δήμαρχο, εξέφρασε την άποψη ότι η όποια απόφαση ληφθεί από το Σώμα θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη της κοινωνίας και να γίνει διαβούλευση με τους φορείς της πόλης.
Ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος φάνηκε στην τοποθέτησή του αρνητικός στη φιλοξενία προσφύγων στη Μεσσήνη, σημειώνοντας τις ελλιπείς υποδομές και τα μεγάλα προβλήματα παραβατικότητας που ήδη αντιμετωπίζει ο Δήμος με τους Ρομά.
 
Ομόφωνη απόφαση ζήτησε η αντιπολίτευση

Κατά την τοποθέτησή του, ο Στάθης Αναστασόπουλος επανέλαβε ότι είχε ζητήσει επανειλημμένως να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση, καθώς αποδείχθηκε και τις δυο φορές που υπήρχαν δημοσιεύματα, όπως του «Θάρρους» το περασμένο Μάιο, εκτός από «καπνός», υπήρχε και «φωτιά».
Κατηγόρησε το δήμαρχο ότι εξαρχής έχει χειριστεί το θέμα λανθασμένα και στην ουσία «προσκαλεί» τους πρόσφυγες στη Μεσσήνη με τους χειρισμούς του. Πρόσθεσε ότι καμία Ύπατη Αρμοστεία, καμία ΜΚΟ, δεν μπορεί να καταστρέψει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και σ’ αυτό ο Δήμος Μεσσήνης πρέπει να αντιδράσει ομόφωνα.
Κλείνοντας ζήτησε από το Σώμα να πάρει μια απόφαση από κοινού, που θα εκφράζει ολόκληρη την περιοχή και θα την χρησιμοποιήσει ως «ασπίδα» ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης τόνισε ότι από τα λεγόμενα του δημάρχου φαίνεται περίτρανα ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο στο θέμα δημιουργίας «Hot Spot» στη Μεσσήνη, κι έτσι όπως πάνε τα πράγματα, σύντομα, αν δεν αντιδράσει ο Δήμος, θα βρεθούν όλοι προ τετελεσμένων γεγονότων. Θα ξυπνήσουν ένα πρωί και θα έχουν έρθει οι πρόσφυγες στη Μεσσήνη. Ζήτησε από το Σώμα ομόφωνη απόφαση, που θα τονίζει στο κράτος τα προβλήματα με τις ελλιπείς υποδομές σε ζητήματα υγείας και αστυνόμευσης, καθώς και το πρόβλημα με την άλλη κοινωνική ομάδα των Ρομά που υπάρχει στην περιοχή και το κράτος δεν παίρνει καμία μέριμνα. Εφόσον, όμως, όλοι οι Δήμοι της χώρας σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί, τότε ο κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι με κριτήρια που θα συζητηθούν όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα δουν πού μπορούν να φιλοξενηθούν αυτά τα 100 με 150 άτομα που αναλογούν στο Δήμο Μεσσήνης. 
Κλείνοντας, επανέλαβε ότι πρέπει να τονιστεί ότι η παρουσία των Ρομά μαζί με τον καταυλισμό προσφύγων θα δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό» μείγμα στην περιοχή.
Κατά του χειρισμού του δημάρχου τάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Γιώργος Αθανασόπουλος, λέγοντας ότι με τις ενέργειές του «προσκαλεί» τους πρόσφυγες στη Μεσσήνη. Τόνισε δε, ότι ευτυχώς που δεν πέρασε ποτέ εκείνη η πρόταση για τη «Μακαρία», καθώς σήμερα αρκετοί θα ήταν στον εισαγγελέα. Αν είχαν έρθει πρόσφυγες σε εκείνη την περιοχή που πρότεινε ο δήμαρχος και είχαν εγκρίνει στο ΥΠΕΘΑ, κατά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου θα είχε πνιγεί κόσμος.
Με τη σειρά του ο Τάσος Παπαγεωργίου επιτέθηκε τόσο στο δήμαρχο όσο και στην παράταξη της πλειοψηφίας, λέγοντας ότι 8 μήνες δεν έχουν καμία θέση ουσίας πάνω στο ζήτημα. Τους κατηγόρησε ότι παριστάνουν όλοι τους δήθεν αντιρατσιστές, ενώ στην ουσία ψάχνουν δικαιολογίες για να μη φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο Δήμο…
«Ο ένας λέει αναλογικότητα, ο άλλος όχι στο παραλιακό μέτωπο, ο τρίτος λέει όχι 6 μήνες που είμαστε πλημμυρόπληκτοι… δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση όλα αυτά» πρόσθεσε. Πρότεινε δε οι υπηρεσίες του Δήμου να κρίνουν και να ενημερώσουν το Σώμα, αναλογίζόμενοι όλα τα γνωστά και άγνωστα προβλήματα, αν ο Δήμος Μεσσήνης είναι σε θέση να φιλοξενήσει πρόσφυγες, πόσους και υπό ποιες προϋποθέσεις, και τότε να αποφασίσουν. Επισήμανε ακόμη στο δήμαρχο ότι και πάλι προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός, ενώ τα γεγονότα συνεχώς τον διαψεύδουν… υπενθυμίζοντάς του την επίθεση που είχε εξαπολύσει στο «Θάρρος», το οποίο στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά.
Ξεκάθαρα αντίθετος στη φιλοξενία προσφύγων στη Μεσσήνη εμφανίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Φύκιρης.
Αντίθετος με όλους τους παραπάνω συμβούλους και επικεφαλής, τόσο της μειοψηφίας όσο και της πλειοψηφίας, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος. Αφού επανέλαβε τα αίτια του προσφυγικού προβλήματος με τις ευθύνες της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι είναι πλέον αργά για αντιδράσεις, αφού δεν έγιναν όταν έπρεπε.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων, εφόσον έρθουν, σε ξενοδοχείο, και όχι σε καταυλισμό, καθώς, όπως είπε, θα συμπεριφέρονται ως πελάτες, θα έχουν πιο ανθρώπινη φιλοξενία και οπότε θα είναι πιο δύσκολο να αναπτύξουν παραβατική συμπεριφορά, εν αντιθέσει με τη δημιουργία καταυλισμού…
 
Οι «αποστροφές» του δημάρχου στη δευτερολογία του «έριξαν λάδι φωτιά»

IMG_2295 (2).jpg

Καθώς η συζήτηση ήδη πλησίαζε τις 4 ώρες και ενώ, παρά τις όποιες διαφωνίες, φαινόταν να υπάρχει κοινό έδαφος για ομόφωνη απόφαση, η δευτερολογία του δημάρχου έβαλε «φωτιά», αλλάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης.
Ο δήμαρχος επανέλαβε τα «Ιουλιανά», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την προηγούμενη χωρίς αποτέλεσμα συζήτηση στο Σώμα για το προσφυγικό, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να φέρει καμία άλλη πρόταση και ότι είναι περήφανος για αυτή που κατέθεσε για τη «Μακαρία». Πρόσθεσε, δε, ότι αν είχαν δεχθεί τότε, θα είχαν έρθει 180 άτομα, όπως του είχε δεσμευτεί ο κ. Βίτσας, όλοι ομοεθνείς και οικογενειάρχες και δε θα είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα…
Σε μια «αποστροφή» δε του λόγου του, είπε ότι τώρα οι 10.000- 15.000 που έχουν μείνει για να μπουν σε «Hot Spot», είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει… Αυτή η αποστροφή έβαλε και «φωτιά» στο Σώμα, καθώς η αντιπολίτευση «πάτησε» στη φράση, λέγοντας πως, αν παραδέχεται ο δήμαρχος ότι αυτοί που είναι να έρθουν είναι οι χειρότεροι, τότε είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη φιλοξενία. Επίσης, ζήτησε να μπει ως ψήφιση το «Ναι» ή «Όχι» στο Σώμα για τη φιλοξενία προσφύγων…
Αμηχανία προκλήθηκε και στη στάση της πλειοψηφίας… Αρχικά ο πρόεδρος του Σώματος ρώτησε αν θέλουν να γίνει 5λεπτη διακοπή για να διαβουλευτούν οι δημοτικές ομάδες, με το δήμαρχο να αρνείται λέγοντας ότι δε θέλει να καταθέσει καμία πρόταση, ενώ ο κ. Ξαρχάκος προσπάθησε να «μπαλώσει», λέγοντας ότι ο δήμαρχος δεν είπε αυτό που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, και ότι υπάρχει κοινό έδαφος για μια απόφαση απ’ όλο το Σώμα στη βάση ότι δεν αποδέχονται πρόσφυγες στο παραλιακό μέτωπο.
Ο κ. Τσάμης ζήτησε να συναντηθούν την επόμενη μέρα οι αρχηγοί των παρατάξεων και νηφάλια να αποφασίσουν, καθώς η ώρα ήδη είχε περάσει…
Ο πρόεδρος κ. Χριστόπουλος ρώτησε αν η πρόταση της «Δημοτικής Αρχής» είναι ότι δε χρήζει ανάγκης η λήψη απόφασης στο σημερινό (σ.σ. προχθεσινό) Δημοτικό Συμβούλιο…
Τελικά, μετά την αμηχανία και τις διαφορετικές απόψεις, ο δήμαρχος υποχώρησε από την αρχική του στάση και δέχθηκε την 5λεπτη διακοπή για διαβούλευση της δημοτικής του ομάδας…
 
Έπειτα από μία ώρα κατέληξαν σε πρόταση – Κατά η αντιπολίτευση… Ένταση με Παπαγεωργίου

IMG_2313 (1).jpg

Τα 5 λεπτά του διαλλείματος έγιναν 50 ώσπου να «βγει» λευκός καπνός από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας και να καταλήξουν σε κοινή πρόταση, ώστε να αποφευχθούν νέα «Ιουλιανά»…
Ο κ. Ξαρχάκος ενημέρωσε το Σώμα για την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, η οποία τόνιζε: «Ο Δήμος Μεσσήνης είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο παραλιακό μέτωπο, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί και με πρόσφατες ενέργειες του δημάρχου. Αν και όταν τεθεί επίσημα θέμα από την Πολιτεία, τότε με νηφαλιότητα, επιχειρήματα και με βασικό όρο την αναλογικότητα, το Σώμα θα αποφασίσει υπεύθυνα για τη στάση του».
Αντίθετοι σ’ αυτή την πρόταση ήταν ο Στάθης Αναστασόπουλος και ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Όπως επισήμαναν, αφού η «έρευνα» του δημάρχου δείχνει ότι αν έρθουν κάποιοι, αυτοί θα είναι εγκληματικά στοιχεία, τότε είναι κατηγορηματικά αντίθετοι και ζήτησαν να μπει σε ψηφοφορία η δική τους πρόταση, που έλεγε: «Δεδομένου ότι ο Δήμος Μεσσήνης έχει ελλιπείς υποδομές σε αστυνόμευση και φορείς υγείας, και ήδη αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα παραβατικότητας με τους Ρομά, είναι αδύνατη η φιλοξενία αγνώστου αριθμού μεταναστών, αμφιβόλου ηθικής και νομικής υπόστασης».
Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος επέμεινε στην αρχική του θέση για φιλοξενία των προσφύγων, εφόσον έρθουν, σε ξενοδοχείο και όχι σε καταυλισμό.
Από την πλευρά του, ο Τάσος Παπαγεωργίου κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για ανεδαφική πρόταση, ενώ η φράση του ότι ο πρόεδρος του Σώματος κατάφερε να δημιουργήσει μια πρόταση από το «συνονθύλευμα», έφερε οργή στις τάξεις της πλειοψηφίας και ειδικά στους κ.κ. Ξαρχάκο, Γεωργακόπουλο, αλλά και στο δήμαρχο, που αναφερόμενος στον κ. Παπαγεωργίου, του είπε «αυτά να τα λες στο σπίτι σου», με τον Τάσο Παπαγεωργίου να του απαντά να αφήσει το σπίτι του ήσυχο και την κατάσταση προς στιγμήν να ξεφεύγει.
Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, τα πνεύματα ηρέμησαν και ο κ. Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε τη σκέψη του, στην οποία τόνιζε ότι είναι «ανεδαφική» στην ουσία η πρόταση της πλειοψηφίας, καθώς στην απάντηση του κ. Βίτσα τον περασμένο Ιούλιο αναφερόταν ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα αναζητήσει χώρους φιλοξενίας μετά την απόρριψη της «Μακαρίας», και ότι όπως παραδέχθηκε ο δήμαρχος, η Ύπατη Αρμοστεία ήδη αναζητά χώρους στην περιοχή, άρα και η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι άκυρη ως προς το δεύτερο σκέλος…
Τελικά, η πρόταση της πλειοψηφίας πέρασε με ψήφους 15 έναντι 10…
Να σημειωθεί ότι μετά τη διακοπή για διαβούλευση δεν επέστρεψε στην αίθουσα για να ψηφίσει ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος, τόσο νωρίτερα όσο και τον περασμένο Ιούλιο, είχε ταχθεί ανοικτά κατά της φιλοξενίας προσφύγων στη Μεσσήνη.
 
Του Κώστα Γαζούλη