Λαϊκισμός στο Δ.Σ. Καλαμάτας και γενικός ξεσηκωμός για τους δασικούς χάρτες

Λαϊκισμός στο Δ.Σ. Καλαμάτας και γενικός ξεσηκωμός για τους δασικούς χάρτες

Περίσσεψε ο λαϊκισμός στη προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Πλήρης ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες
 
Κάθε δημοτική παράταξη
ήθελε το δικό της πόρισμα
 
 
 
Περίσσεψε ο λαϊκισμός στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, κατά τη συζήτηση του θέματος για τους δασικούς χάρτες στο Δήμο. Οι δόσεις που πήραν όσοι παρακολουθούσαν από το θεωρείο ήταν υπερβολικές. Κυριάρχησαν οι πρακτικές εντυπωσιασμού από τις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις, η ροπή στην κωλυσιεργία, η απροθυμία συμφωνίας, ακόμα και για τα εξόφθαλμα και κραυγαλέα, η αδυναμία καταλογισμού των ευθυνών με ονοματεπώνυμο.
Κάθε δημοτική παράταξη και πόρισμα, κάθε πόρισμα και προσαρμογή των δεδομένων, λίγο ή πολύ βίαιη, στις παραταξιακές ανάγκες και βλέψεις. Αποτέλεσμα; Να μειώνεται η αξιοπιστία του Δημοτικού Συμβουλίου ακόμα περισσότερο, αντί να ενισχύεται, όπως θα περίμενε κανείς.
Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με αίτηση του επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Θόδωρου Μπρεδήμα.
 
Ενημέρωση από υπηρεσιακούς παράγοντες
Η προχθεσινή συνεδρίαση διεξήχθη παρουσία του διευθυντή Δασών Γιώργου Σωτηρόπουλου, του δασάρχη Καλαμάτας Σπύρου Κατσίποδα και του επικεφαλής του Σημείου Υποστήριξης Δασικού Χάρη στην Καλαμάτα, Παναγιώτη Αγγελόπουλου, οι οποίοι και ενημέρωσαν τους δημοτικούς συμβούλους για το θέμα που έχει προκύψει.
Ο κ. Σωτηρόπουλος μετέφερε πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι είναι πολύ πιθανό να παραταθεί η προθεσμία ανάρτησης των δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων, ενώ δεν απέκλεισε την περίπτωση να διορθωθεί και το ύψος του παράβολου για την υποβολή αντιρρήσεων, στις περιπτώσεις που αυτό φαίνεται να είναι υπερβολικό.
Όπως εξήγησε ο διευθυντής Δασών, με τους δασικούς χάρτες θα ξεκαθαριστεί επιτέλους τι είναι τι στις εκτάσεις της χώρας και οι πολίτες θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται άμεσα. Υπογράμμισε ότι οι δασικοί χάρτες δεν ασχολούνται σε καμία περίπτωση με την ιδιοκτησία, δεν κρίνουν το ιδιοκτησιακό θέμα, αν και αναγνώρισε ότι θα το επηρεάσουν.
Συμφώνησε ότι οι προθεσμίες που έχουν τεθεί για την ανάρτηση και την υποβολή αντιρρήσεων είναι σφιχτές, εμφανίστηκε όμως σχεδόν βέβαιος ότι θα παραταθούν.
Επίσης, εκτίμησε ότι πιθανόν να μειωθούν και παράβολα για την υποβολή αντιρρήσεων, ώστε να είναι πιο δίκαια. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι παράβολο πρέπει να υπάρχει, δίκαιο όμως, αλλά και αποτρεπτικό για όσους δε θίγονται πραγματικά, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να υποβληθούν αντιρρήσεις για κάθε στρέμμα του δασικού χάρτη και να τιναχθεί αυτός στον αέρα.
Σε ό,τι αφορά τις αεροφωτογραφίες του 1945 που έχουν χρησιμοποιηθεί ως βασικό στοιχείο για το χαρακτηρισμό των εκτάσεων στους δασικούς χάρτες, ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε πως εκείνη την περίοδο στις ορεινές περιοχές -όπου υπάρχει και το πρόβλημα με το τι ήταν παλιά και τι είναι σήμερα οι εκτάσεις- τα κτήματα ήταν καθαρά γιατί ζούσε πολύς κόσμος εκεί, ο οποίος αργότερα εγκατέλειψε τα ορεινά χωριά και δασώθηκαν τα χωράφια.
Σημείωσε, λοιπόν, ο διευθυντής Δασών ότι εάν είχαν χρησιμοποιηθεί μεταγενέστερες αεροφωτογραφίες, το πρόβλημα με χωράφια στα ορεινά που έχουν δασωθεί θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.
Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος επισήμανε από την πλευρά του ότι στον καλλικράτειο Δήμο Καλαμάτας οι δασικές εκτάσεις καλύπτουν το 37% της επιφάνειάς του, οι εκτάσεις που είναι διαχρονικά δασικές το 52% (μεγάλο ποσοστό, όπως σημείωσε, αλλά λογικό δεδομένου του ορεινού δασικού όγκου του Ταϋγέτου), ενώ οι εγκαταλελειμμένοι αγροί το 10% και οι εκχερσωμένες νόμιμα ή παράνομα δασικές εκτάσεις ανέρχονται στο πολύ χαμηλό ποσοστό του 0,5%, όταν στο μέσο όρου του νομού ανέρχονται στο 3% περίπου.
 
Οι δημοτικές παρατάξεις
Η παράταξη της πλειοψηφίας, δια του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, από τη μία πλευρά, κατακεραύνωσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν προχώρησαν το θέμα, όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία. Από την άλλη,  εισηγήθηκε την αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών και την κατάργηση του παράβολου για την υποβολή αντιρρήσεων. Επί της ουσίας, δηλαδή, δε θέλει την υλοποίηση του Δασολογίου.  
Ο Θεόδωρος Μπρεδήμας ζήτησε να ανασταλεί η διαδικασία για ένα χρόνο και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μετέτρεψε το δασικό χάρτη σε φορομπηχτικό μέτρο.
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας διαφώνησε με την πρόταση αναστολής της διαδικασίας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι το δάσος και η γη είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ωστόσο ο σκοπός για τον οποίο προωθείται η κατάρτιση του Δασολογίου είναι η εμπορευματοποίηση της γης.
Ο επικεφαλής της τρίτης ελάσσονος μειοψηφίας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει παράβολο για την υποβολή αντιρρήσεων, δίκαιο όμως.
Κάθε παράταξη ψήφισε τη δική της πρόταση και, τελικά, υπερψηφίστηκε η πρόταση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, που επιπλέον υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι διαφορετική η μεταχείριση των ορεινών περιοχών σε σχέση με τις παραλιακές, εξηγώντας ότι στα ορεινά οι κάτοικοι προσέφεραν στη χώρα, δημιουργώντας καλλιεργήσιμη γη ανάμεσα στα πουρνάρια.
 
Η θέση μας
Η διαφύλαξη του δασικού πλούτου αποτελεί βασική υποχρέωση της χώρας. Όμως, σε μία περίοδο που οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, απώλεια των επιδοτήσεων και του δικαιώματος να παράγουν, με τη μείωση της διαθέσιμης γεωργικής γης, είναι αδιανόητη. Χρειάζεται άμεσα να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στη φυτική και ζωική παραγωγή, στην αγροτική απασχόληση και η παραμονή των πολιτών στην ύπαιθρο. Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να αντιμετωπιστεί με τεκμηριωμένες αποφάσεις που έχουν δεσμευτικό χρονικό ορίζοντα. Η θέση μας είναι ότι ο μόνος δρόμος είναι η παράταση και αυτό γνωρίζουμε ότι επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη