GR80s: Μια έκθεση που ξυπνά μνήμες μιας ξεχωριστής δεκαετίας

GR80s: Μια έκθεση που ξυπνά μνήμες μιας ξεχωριστής δεκαετίας

Παρούσα και η Καλαμάτα  
Μια ιδιαίτερη έκθεση έχει στηθεί εδώ και καιρό στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η οποία γυρνά το επισκέπτη στη δεκαετία του ’80, κάνοντάς τον αμέσως να σκεφτεί «το θυμάμαι», «το είχα μέχρι…» ή « κοίτα τι γινόταν τότε»!
Βρεθήκαμε σε αυτή, λοιπόν, το περασμένο Σάββατο και είδαμε μιαν άλλη Ελλάδα, τότε που τα κόμματα μοίραζαν χρήματα, τότε που η τρομοκρατία άκμαζε, τότε που η ελληνική οικονομία ήταν στα φόρτε της, αφού μέχρι και αυτοκίνητα παρήγαγε η χώρα μας…

Σακούλες του Μινιόν, ατάρι, λεωφορεία της εποχής, σχολικές ποδιές, σημαίες και είδη κομμάτων είναι μόνο κάποια από όσα ο επισκέπτης θα μπορέσει να δει στην έκθεση.

Να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της είναι αφιερωμένο στα πολιτικά γεγονότα, αλλά και σε γεγονότα που άλλαξαν την ιστορία της χώρας, γι’ αυτό, μάλιστα, υπάρχουν πολλά εξώφυλλα εφημερίδων της εποχής.

Πέραν των πολιτικών, όμως, γεγονότων, σημειώνονται και αυτά που άλλαξαν ολόκληρες πόλεις, όπως ο σεισμός της Καλαμάτας, με αναφορά σε εξώφυλλα εφημερίδων, καθώς και σε επιστολές που είχαν φτάσει από την Αθήνα.

Όποιος, λοιπόν, βρεθεί στην Αθήνα πριν από τις 18 Μαρτίου, οπότε ολοκληρώνεται η έκθεση, και έχει το χρόνο, ας περάσει μια βόλτα από την Τεχνόπολη. Νομίζουμε ότι η επίσκεψη στην GR80s αξίζει τον κόπο.

Περίπτερα
Τα περίπτερα που περιλαμβάνει η έκθεση είναι τα εξής:
Πολιτική: (α) από την αλλαγή στην κάθαρση, (β) καταστολή, βία και τρομοκρατία, (γ) ιδεολογία, (δ) έμφυλες ταυτότητες και δικαιώματα, (ε) κοινωνικό κράτος, (στ) οικονομία 
Κατοικία και δημόσιος χώρος: (α) διαμέρισμα 1987, (β) αρχιτεκτονική, πολεοδομία, δημόσια έργα 
Μαζικός πολιτισμός και κατανάλωση
Μόδα και ντίσκο 
Κινηματογράφος και Οπτικοακουστική Κουλτούρα 
Λαϊκότητα και εργατικές διεκδικήσεις 
Νεανικές κουλτούρες 
Όψεις καλλιτεχνικής δράσης 
Η βιβλιοθήκη του ’80 – Αναγνωστήριο 
Τεχνολογία 
ΜΜΕ και Επικοινωνία 
Τροχοί και αυτοκίνηση 
Γλώσσα

Minion και Κατράντζος, δύο πολυκαταστήματα που πέρασαν το ελληνικό καταναλωτικό κοινό σε «άλλο επίπεδο»

Διαφημίσεις και εξώφυλλα από τις εκλογές του 1985

Εντυπωσιακή αναπαράσταση με Playmobil της στιγμής που ο Ανδρέας Παπανδρέου φτάνει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και κάνει το νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη να βγει από το αεροπλάνο

Κουτί από Pampers σε μέρος της έκθεσης που έχει να κάνει με τη διαπλοκή της δεκαετίας

Μέχρι και ηλεκτρονικά παιχνίδια της εποχής κατάφεραν να βρουν οι διοργανωτές της έκθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι λειτουργούν και οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν και να γυρίσουν… στα παιδικά τους χρόνια

Τρία από τα παιχνίδια που όλοι οι νέοι της γενιάς ονειρεύονταν. Μιλάμε για τα επαναστατικά μέχρι τότε Game Boy, το ΑTARI, καθώς και τον Ευχούλη

Επιστολή αλλά και εξώφυλλα εφημερίδων για τον καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας. Τίτλοι που προκαλούν σοκ

Οι διοργανωτές έχουν στήσει ολόκληρο σπίτι μέσα στην έκθεση: διαθέτει όλα τα δωμάτια, με το καθένα να έχει τα απαραίτητα για την εποχή αξεσουάρ

Μηχανή της εποχής σε άριστη κατάσταση. Τέτοιες οι νεώτεροι έχουμε δει μόνο σε ταινίες

Δεκαετία στην οποία κυριαρχούσε η Disco, ενώ και η μόδα στα ρούχα άρχισε να κάνει στροφή…

Αθλητικά παπούτσια που στιγμάτιζαν ολόκληρες δεκαετίες. Εκείνης της εποχής ήταν τα Strike

Δεν είναι μέρος της έκθεσης, αλλά ένα μόνο από τα σημεία που υπάρχουν στην Τεχνόπολη και δείχνουν τι ήταν εκεί παλιά.
Το συγκεκριμένο  ήταν οι φούρνοι του εργοστασίου. 
Φούρνοι υπάρχουν και στον περίβολο του Μεγάρου Χορού, όμως η κατάστασή τους, καθώς και η ανάδειξή τους, μόνο αυτή που τους αρμόζει δεν είναι

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 
Υ.Γ.: Όσοι ώρα βρισκόμασταν στην Τεχνόπολη, παρατηρούσαμε τα βιομηχανικά κτήρια που πλέον έχουν μετατραπεί σε εντυπωσιακούς χώρους πολιτισμού.
Το μυαλό ασυναίσθητα πήγαινε σε δύο χαρακτηριστικά κτήρια της Καλαμάτας, τα οποία θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμα, αλλά με αντίστοιχη μορφή.
Ο λόγος για το εργοστάσιο του Λιναρδάκη, στη θέση του οποίου αυτή τη στιγμή υπάρχει το «άψυχο» και μη βιώσιμο Μέγαρο Χορού, και το ελαιοτριβείο του Σπυρίδη, όπου υπάρχει ένας ισοπεδωμένος χώρος που περιμένει την ανάπλασή του για την ανάδειξη του Κάστρου της Καλαμάτας. Κρίμα…