Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας ανοικτή και προσβάσιμη, να έχει κάτι να πει σε όλους…

Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας ανοικτή και προσβάσιμη, να έχει κάτι να πει σε όλους…

Σε μια δύσκολη εποχή που τα βιβλία και ο πολιτισμός, όσο κι αν φαντάζουν σε κάποιους πολυτέλεια, μπορούν να αποτελέσουν πολυδιάστατο ανάχωμα για την γενικότερη κρίση που βιώνουμε όλοι, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας στα καλύτερά της περιμένει μικρούς και μεγάλους στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου…
Η ευτυχής συγκυρία είναι ότι η διαχείρισή της έχει ανατεθεί σε έναν άνθρωπο που ζει και αναπνέει για τα βιβλία και την εκπαίδευση, την προϊσταμένη Νινέτα Σωτηράκη, με άμεση ανταπόδοση για την ίδια την ευκαιρία να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και επιπλέον ανατροφοδοτούμενο προσθετικό κοινό όφελος από αυτό, αφού ό,τι γίνεται έχει σφραγίδα από μεράκι. Έχοντας δίπλα της ένα εξίσου ιδανικό Εφορευτικό Συμβούλιο, με ανάλογη διάθεση προσφοράς και σχέση με το βιβλίο και τον πολιτισμό, η κεντρική Βιβλιοθήκη της Καλαμάτας βρίσκεται σε θέση απογείωσης…
Η περασμένη χρονιά, ήταν η πρώτη της κας Σωτηράκη σε αυτή τη θέση, και συνδυάστηκε με πλούσιες και καινοτόμες δράσεις, αλλά και την εξασφάλιση μιας σημαντικής οικονομικής προίκας 100.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα βοηθήσουν τη Βιβλιοθήκη σε αυτή την αλλαγή σελίδας, με την πλώρη προς το μέλλον…
Με αυτές τις σκέψεις και τη βεβαιότητα ότι στο σύμπαν των βιβλίων υπάρχουν πολλές απαντήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε ο καλύτερος εαυτός μας και να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, βγαίνοντας από τον μικρόκοσμό μας και αποκτώντας κοινή συνείδηση, το «Θ» συνάντησε την Νινέτα Σωτηράκη στο γραφείο της για μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης, αρχίζοντας με ένα διπλό προσωπικό ερώτημα:

-Γιατί Καλαμάτα και γιατί Βιβλιοθήκη;
«Ο άνδρας μου είναι από εδώ, αλλά μέναμε στην Αθήνα. Εγώ έχω μείνει σε πολλά μέρη της επαρχίας λόγω του επαγγέλματός μου (σ.σ. είναι φιλόλογος Γαλλικής Γλώσσας), ενώ ο άνδρας μου δούλευε και ζούσε στην Πάτρα. Θέλαμε όμως να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας όμορφα, να πατάνε χώμα και να βλέπουν νερό, σε καθημερινή βάση, όχι σε μια αγχωτική εκδρομή της Κυριακής μέσα σε ένα μποτιλιάρισμα και ανάμεσα σε 100.000 κόσμου.
Το ότι υπήρχε ένα οικογενειακό υπόβαθρο που μας βοήθησε και μας βοηθάει ήταν επίσης ένα πολύ σημαντικό επιπλέον κίνητρο. Θεωρώ ότι κάναμε μια εξαιρετική επιλογή…
Με τη Βιβλιοθήκη έχω βιωματική σχέση. Αγαπώ τα βιβλία, διαβάζω τα βιβλία από πολύ μικρή ηλικία και σε όλες τις περιόδους της ζωής μου είμαι με ένα βιβλίο. Το όνειρό μου ήταν πάντα να βρίσκομαι ανάμεσα σε βιβλία και έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα».

-Πώς μπορείς να κάνεις τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα»;
«Ένα πολύ σημαντικό σημείο, το οποίο είναι διαχρονικό, είναι ότι το παιδί θα πιάσει το βιβλίο όταν το δει. Αν υπάρχουν βιβλία, ακόμα και εφημερίδες, μέσα στο σπίτι κι αν βλέπει τους γονείς να διαβάζουν, θα το ζητήσει κι εκείνο, είναι δεδομένο. Όχι βέβαια με πίεση, ούτε με υποδείξεις, αλλά με προτάσεις.
Π.χ. πολύ συχνά έρχονται γονείς που προσπαθούν να πείσουν ή να επιβάλλουν στα παιδιά την κλασική λογοτεχνία. Η αξία της είναι αδιαμφισβήτητη. Ό,τι καλύτερο μπορεί να διαβάσει κανείς, σε ταξιδεύει, φαντάζεσαι, μαθαίνεις… Ωστόσο πρέπει να αναρωτηθούμε αν με τα σημερινά ερεθίσματα που έχουν τα παιδιά τους ταιριάζει κάτι τέτοιο. Αν θέλουμε να τα εισάγουμε στην φιλαναγνωσία δεν μπορούμε να το κάνουμε με τους όρους του 1980. Θα διαβάσει και Ιούλιο Βερν, αλλά ένα παιδί που έχει μάθει να είναι με ένα τάμπλετ, με ένα κινητό όλη την ημέρα ή μπροστά στην τηλεόραση θα ξεκινήσει πιο ομαλά, με ένα κόμικ ή με μια εικονογραφημένη ιστορία.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα σημερινά παιδιά να τα συγκινούν οι ήρωες που συγκινούσαν τους παλιότερους. Έχουν αλλάξει τα πρότυπα, οι στοχεύσεις, τα κοινωνικά δεδομένα.
Γι’ αυτό και προσπαθούμε με όσα χρήματα παίρνουμε να επενδύουμε σε βιβλία τα οποία μπορούν να τραβήξουν και παιδιά και κόσμο ευρύτερα στη βιβλιοθήκη».

-Πώς γίνονται οι επιλογές στα βιβλία που αγοράζετε;
«Ένα κομμάτι είναι οι προτάσεις που μας κάνουν τα μέλη. Υπάρχουν δελτία πρότασης αγοράς βιβλίων από τους αναγνώστες και τα οποία τα αγοράζουμε όταν έχουμε την οικονομική δυνατότητα.
Από εκεί και πέρα θα  μελετήσουμε τα ευπώλητα και τα βραβευμένα και τώρα για τη μεγάλη φετινή παραγγελία είμαστε σε επαφή με ανθρώπους καταξιωμένους στο χώρο τους που τους έχουμε ζητήσει να μας προτείνουν κάποια βιβλία εξειδικευμένα. Για παράδειγμα έχουμε μιλήσει με έναν μουσικό για κάποια σημαντικά μουσικά βιβλία αναφοράς, με τα παιδιά της Κινηματογραφικής Λέσχης για κάποια βιβλία σχετικά με τον σινεμά, αντίστοιχα για κάποια βιβλία αρχιτεκτονικά και θα το συνεχίσουμε με άλλες ειδικότητες. Η κα Καραβία από το Πανεπιστήμιο μας προτείνει φιλολογικά βιβλία θεωρίας της λογοτεχνίας που μπορεί να είναι χρήσιμα και για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Είναι πολλοί φοιτητές και έρχονται και διαβάζουν εδώ, παρ’ όλο που η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου είναι μεγάλη και αρκετά πλήρης.
Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε βέβαια όλες τις αναζητήσεις ή τις πιο εξειδικευμένες, αλλά για τα δεδομένα μας, για τα χρόνια που λειτουργεί η Βιβλιοθήκη και για το γεγονός ότι για πολλά χρόνια δεν είχε γίνει παραγγελία βιβλίων, θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο».

-Τι αντιμετωπίσατε ερχόμενη εδώ πριν από έναν χρόνο;
«Βρήκα μια δύσκολη κατάσταση. Κατ’ αρχάς πέρυσι ξεκινώντας ήμουν μόνη μου. Υπήρχε βέβαια το Εφορευτικό Συμβούλιο, που όμως έχει άλλο ρόλο και …δεν εργάζεται καθημερινά στη βιβλιοθήκη.
Έπρεπε να γίνουν όλα από την αρχή για μένα, γιατί δεν είχα ξανακάνει τη συγκεκριμένη δουλειά. Από το πολύ απλό, το πώς λειτουργεί το σύστημα δανεισμού, το πώς είναι στημένη η βιβλιοθήκη, μέχρι όλα τα διοικητικά-οικονομικά καθήκοντα.
Ευτυχώς σχετικά σύντομα ήρθε η συνάδελφος που ανέλαβε το κομμάτι της εξυπηρέτησης του κοινού κι έτσι μπόρεσα να αποτραβηχθώ και να καταλάβω πώς λειτουργεί το σύστημα.
Η βιβλιοθήκη είχε να καθαριστεί 5 χρόνια ουσιαστικά, δηλαδή με συνεργείο σε μόνιμη εβδομαδιαία βάση. Ένας χώρο που στεγάζει πάνω από 10.000 βιβλία ήταν η …χαρά της αλλεργίας. Είχαμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε από τα πιο απλά πράγματα, όπως η καθαριότητα και η υγιεινή μας μέσα σε έναν εργασιακό χώρο μέχρι τα πολύ σύνθετα και εξειδικευμένα όπως πώς θα αναπτυχθεί η συλλογή βιβλίων, τι κατεύθυνση θα δώσουμε στη Βιβλιοθήκη και ποια θα είναι η φυσιογνωμία της.
Ωστόσο υπήρχε καλή πίστη, θέληση για δουλειά και μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και στήριξη από το Εφορευτικό Συμβούλιο κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Θα πρέπει να πω ότι όλα τα μέλη έχουν σχέση με το βιβλίο και τον πολιτισμό και η σχέση τους με τη βιβλιοθήκη δεν εξαντλείται σε μια συνεδρίαση το μήνα. Βρίσκονται σε συνεχή διάδραση, παρ’ όλο που είναι άμισθοι. Έχουν άποψη, ξέρουν που είναι τα βιβλία, ο προϋπολογισμός μας, οι εκδηλώσεις μας, οι εθελοντές μας, δεν είναι αλεξιπτωτιστές και δεν έχουν στόχο να προβληθούν προσωπικά, αλλά είναι άνθρωποι που τιμούν το ρόλο τους» τονίζει η κα Σωτηράκη και ο λόγος για την πρόεδρο Στέλλα Καρλαύτη (Φιλόλογος), τον αντιπρόεδρο Βασίλη Κωνσταντινόπουλο (πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) και τα μέλη Τάσο Πολυχρονόπουλο (εκπρόσωπος «Φάρις»), Μιχάλη Μιχαήλ (πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου) και Γιάννη Αλεβίζο (Διευθυντής Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Καλαμάτας).

-Θα πρέπει να αισθάνεσθε δικαιωμένη με όσα έχουν γίνει…
«Δεν θεωρώ ότι έχουμε δει ακόμα αποτέλεσμα. Για παράδειγμα υπήρχε μια μεγάλη συλλογή με εκπαιδευτικά DVD και CD που δεν είναι ακόμα στη διάθεση του κοινού. Το ότι μπορέσαμε και τα καταλογραφήσαμε και θα μπορεί ο κόσμος να τα δανείζεται, αυτό είναι αποτέλεσμα…
Η αλλαγή ήταν στο επίπεδο των εκδηλώσεων.
Ο κόσμος είδε την Βιβλιοθήκη να βγαίνει προς τα έξω και να κάνει πράγματα που τον αφορούν, πέρα από το να του προσφέρει ένα βιβλίο. Ξέρει ότι μπορεί να φέρει το παιδί του εδώ και να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα έχει μια ποιότητα και ότι θα γίνουν εκδηλώσεις είτε εξ ολοκλήρου  είτε με τη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης που έχουν να του πουν πράγματα, είτε κάτι πιο γενικού ενδιαφέροντος, είτε κάτι πιο εξειδικευμένο, ακαδημαϊκού χαρακτήρα».

-Ποια ήταν τα σημαντικότερα προγράμματα που υλοποίησε η Βιβλιοθήκη την περασμένη χρονιά;
«Η κορωνίδα των δράσεων ήταν ο κύκλος εκπαιδευτικών εργαστηρίων ενσυναίσθησης «Γίνε Σαίξπηρ για μια μέρα: Ανακαλύπτουμε και δημιουργούμε τη δική μας “Τρικυμία”», που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι Μαίρη Τσουλάκου και Μαρία Χριστάκη διαθέτοντας άπειρες ανθρωποώρες έρευνας. Δεν ήταν ένα απλό παιδαγωγικό πρόγραμμα –χωρίς να μειώνω οτιδήποτε άλλο- είχε ένα θεωρητικό υπόβαθρο εκπληκτικό. Χωρίς να είναι η βασική τους δουλειά το πρόσφεραν δωρεάν στη Βιβλιοθήκη, στα παιδιά και σε γονείς. Είχε μεγάλη συμμετοχή και απέσπασε πολλά εγκωμιαστικά σχόλια απ’ όλους.
Συμμετείχαμε στην ημερίδα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τα 2.400 χρόνια από τη γέννηση του Αριστοτέλη, στην ενημερωτική εκδήλωση για το ασφαλές διαδίκτυο που πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο ο Δήμος Καλαμάτας.
Ο Μαραθώνιος Γαλλοφωνίας ήταν ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ και ιδιαίτερα για μένα γιατί είναι η ειδικότητά μου, οπότε να μπορέσω να συνεισφέρω από τη θέση που έχω τώρα στην προώθηση της αγαπημένης μου γλώσσας. Η επιτυχία ήταν απίστευτη, όλο το Πνευματικό Κέντρο γεμάτο με όρθιους στον εξώστη για να ακούσουν ανάγνωση γαλλικών κειμένων, ακόμα και χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα!
Πολλοί την είχαν θεωρήσει ξεπερασμένη, οι δεσμοί όμως με την Καλαμάτα είναι πολύ ισχυροί, καθώς φιλοξενούσε ένα από τα πιο ακμαία παραρτήματα του Γαλλικού Ινστιτούτου, ενώ είναι από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που έχουν ακόμα Προξενείο.
Φυσικά ο 1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός που ξεπέρασε τις 100 συμμετοχές και θα έχουμε στις 14 Σεπτεμβρίου την τελετή απονομής.
Πολύ σημαντική και η έκθεση «Αντιστασιακός Τύπος της Κατοχής και Λογοτεχνικές Εκδόσεις της περιόδου 1941-1944», στην οποία μας τίμησε με την παρουσία του και ο Μανώλης Γλέζος.
Ακόμη κάναμε κάποιες επιλεγμένες βιβλιοπαρουσιάσεις, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη σχολική βία με την Έφη Αγγελόπουλου, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών του 7ου Δημοτικού Σχολείου, ενώ το καλοκαίρι κάναμε ένα πρόγραμμα για τα δικαιώματα των παιδιών με την Κυριακή Γκότση σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της εκπόνησης της μεταπτυχιακής της διατριβής.
Τέλος, τον περασμένο Νοέμβριο συμπεριληφθήκαμε στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης καταφέραμε στο πλαίσιό της να κάνουμε 2 δράσεις. Τα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια ευχών και τα σημεία ανάγνωσης του Απριλίου. Ανοίξαμε τη Βιβλιοθήκη κατά την παγκόσμια ημέρα βιβλίου μαζεύθηκαν τη δύσκολη μέρα με τη μεγάλη βροχή άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο, μοιράστηκαν ιστορίες για τη σχέση τους με το βιβλίο. Αυτό το οπτικοακουστικό υλικό θα παρουσιαστεί στη συνολική έκθεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο καινούργιο κτίριο Σταύρος Νιάρχος τα σημεία ανάγνωσης το Σεπτέμβριο».

-Για τη νέα σεζόν τι εκδηλώσεις ετοιμάζετε;
«Μέσα στο Σεπτέμβριο εκτός από την τελετή απονομών του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού (14/9), στις 26 Σεπτέμβρη θα γιορτάσουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Το κάλεσμα είναι για όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετέχουν, να συνδράμουν, να φέρουν τους μαθητές τους και να κάνουμε κάτι ωραίο εδώ.
Μεγάλη βάση θα δώσουμε φέτος στα σχολικά προγράμματα και στις επισκέψεις σχολείων, ώστε να λαμβάνουν μέρος τα παιδιά σε κάποιο παιδαγωγικό πρόγραμμα και γι’ αυτό χρειάζεται ένα σχεδιασμό από εμάς και χρειάζονται και εθελοντές.
Και βέβαια ό,τι ήταν επιτυχημένο θα ξαναγίνει, όπως η Γαλλοφωνία, ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμό και πολλά άλλα, ανάλογα με δυνατότητες και αφορμές.
Μας ενδιαφέρει ακόμη να λάβουμε μέρος στην καλοκαιρινή εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης με εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και μπόνους 100 επιλεγμένα βιβλία, στην οποία δεν καταφέραμε να συμμετάσχουμε φέτος, λόγω έλλειψης προσωπικού, παρ’ ότι είχαμε κάνει μια προεργασία και είχαμε βρει και εθελοντές-εμψυχωτές.
Κάτι άλλο που υπάρχει σαν σκέψη και θα είναι, πιστεύω, πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό, μια ημερίδα παρουσίασης όλων των βιβλιοθηκών στη Μεσσηνία. Όπως δεν ξέρει ο κόσμος τη δική μας δεν ξέρει και τις υπόλοιπες. Να γνωρίζει τι μπορεί να βρει στη Δημόσια, τι στη Λαϊκή, στις βιβλιοθήκες του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου και πώς μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση. Και τη δουλειά γίνεται στις σχολικές βιβλιοθήκες. Έχουμε την τιμή να έχουμε στο νομό μας ίσως την ενεργότερη σχολική βιβλιοθήκη της Ελλάδας  αυτή του Γυμνασίου Λυκείου Μεθώνης με μια εξαιρετική συνάδελφο που έχει αφιερώσει σχεδόν όλη της ζωή σε αυτό, τη Σοφία Γιακμοκγλίδου, όπου λειτουργεί υποδειγματικά. Είναι μια όαση πολιτισμού για την Μεθώνη και τα παιδιά που κάνουν κατασκευές, παζλ λέγκο, ακούνε μουσική, συμμετέχουν σε θεματικές εβδομάδες, ενώ λειτουργεί και για το κοινό, ακόμα και το καλοκαίρι για κάποιες ώρες!».

-Πώς θα διατεθεί η χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ που εξασφαλίσατε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;
«Μας περιμένει μια σκληρή περίοδος απορρόφησης κονδυλίων για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις χρηματοδοτήσεις, με εξοντωτική γραφειοκρατία. Αρκεί να πω ότι για να παραγγείλεις έναν από στυλό χρειάζονται κυριολεκτικά εννιά διαφορετικές πράξεις αναρτημένες στην «Διαύγεια»!
Σύμφωνα και με τη μελέτη την οποία είχαμε υποβάλλει θα κάνουμε ανανέωση όλου του τεχνολογικού εξοπλισμού που είναι 15ετίας. Το μεγαλύτερο μέρος όμως θα πάει στο σύστημα ασφάλειας. Πέρα του ότι όποια βιβλιοθήκη θέλει να θεωρείται σύγχρονη πρέπει να έχει σύστημα ασφαλείας, έχουν κλαπεί πάρα πολλά βιβλία, κάποια από τα οποία ήταν εξαιρετικά ακριβά και βιβλία σημεία αναφοράς που δύσκολα μπορούν να αντικατασταθούν.
Επίσης, θα κάνουμε ανανέωση των βιβλιακών συλλογών με τρεις στοχεύσεις: ενίσχυση μεσσηνιακής συλλογής, ενίσχυση παιδικού τμήματος και δημιουργία συλλογής κόμικς για να βρούμε τρόπους για να κάνουμε τη βιβλιοθήκη πιο ελκυστική για τα παιδιά.
Απαραίτητη είναι ακόμη η πρόσληψη ενός βιβλιοθηκονόμου για εξειδικευμένες εργασίες και για καταλογογράφηση των νέων βιβλίων που θ’ αγοραστούν ώστε να δοθούν άμεσα στο κοινό.
Θα αγοραστούν ακόμα κάποιες προθήκες και θα γίνουν εξειδικευμένες απεντομώσεις για παράσιτα βιβλίων».

-Ποιες άλλες βασικές ελλείψεις χρειάζεται να καλυφθούν;
«Τα βασικότερα είναι η έλλειψη προσωπικού και η ανάγκη για περισσότερο χώρο. Για παράδειγμα ο κόσμος ζητάει απογευματινή λειτουργία, αλλά δυστυχώς δεν επαρκεί το προσωπικό. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 12 και υπάρχουν μόνο 2 άτομα.  Με 7 άτομα θα μπορούσε να γίνει συγκλονιστική δουλειά.
Όραμα του Εφορευτικού Συμβουλίου είναι να ανοίξουμε παράρτημα στο Νοσοκομείο. Δεν υπάρχει προηγούμενο δημόσιας βιβλιοθήκης, αν και κάποιες έχουν σε σχολεία ή κατάστημα κράτησης. Θα είναι κάτι πρωτοποριακό που θα βοηθούσε το νοσοκομείο.
Επιπλέον πρέπει να δούμε σύντομα και σοβαρά το θέμα της επέκτασης της Βιβλιοθήκης. Ίσως αξιοποιώντας χώρους εδώ στο Πνευματικό Κέντρο. Είχε γίνει παλιότερα αίτημα, αλλά δεν έγινε κάτι, ας ελπίσουμε ότι θα εισακουστούμε. Θα μπορούσε να μεταφερθεί το παιδικό τμήμα ή το αναγνωστήριο.
Καλό θα είναι επίσης να υπάρχει μια συνέχεια ως προς τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και να μην γίνεται ….ριστάρτ κάθε 1-2 χρόνια. Δεν μιλάω για μένα φυσικά, αλλά όποιος είναι εδώ, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων και του Εφορευτικού Συμβουλίου, θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν σε βάθος χρόνου».

-Τελικά πώς είναι η Βιβλιοθήκη που οραματίζεστε;
«Έχω πάντα στο μυαλό μου τα παιδιά μου. Που θέλω να έρθουν τα παιδιά μου για να διαβάζουν; Αυτό το χώρο θέλω να φτιάξω… Ή τον μικρό Φοίβο που έρχεται σε εβδομαδιαία βάση 1-1,5 ώρα με τη μαμά του και όχι μόνο δανείζονται ένα βιβλίο για το σπίτι, αλλά διάβαζαν εδώ, ξεφυλλίζουν, ζωγραφίζουν.
Αυτό είναι το όραμά μου, περισσότερες μαμάδες και παιδάκια όπως ο Φοίβος.
Και βέβαια μην περιμένουμε τα παιδιά να φέρουν το γονιό από το χέρι, αλλά ο γονιός να παίρνει το παιδί από το χέρι και να φέρνει στην Βιβλιοθήκη. Πρέπει κι εμείς να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο και να κάνουμε με κάθε δυνατό τρόπο το παιδί να αισθάνεται ευσπρόσδεκτο. Και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν πάρα πολύ σημαντική η δωρεά κλιματιστικού που θα εγκατασταθεί στο παιδικό τμήμα, καθώς υπήρχαν παιδιά που διέκοψαν λόγω ζέστης την παρακολούθηση του καλοκαιρινού προγράμματος.
Αλλά και πέρα από τα παιδιά θέλουμε μια Δημόσια Βιβλιοθήκη ανοικτή και προσβάσιμη, να έχει κάτι να πει σε όλους»… 

Έμφαση στη μεσσηνιακή συλλογή
Ένα ξεχωριστό κομμάτι στο οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση η Κεντρική Βιβλιοθήκη είναι το τοπικό στοιχείο. Η κα Σωτηράκη εξηγεί:
«Μας ενδιαφέρει επίσης να ενισχύουμε με κάθε τρόπο την μεσσηνιακή συλλογή. Ακόμα και με την αγορά των βιβλίων σημείων αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Είναι απίστευτα πλούσιο το υλικό και χρειάζεται ένα άτομο για να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό, με την έρευνα, τον εμπλουτισμό και την ανάδειξη της μεσσηνιακής συλλογής, αλλά και την ψηφιοποίηση τους.
Κυρίως σύγχρονα βιβλία που είτε έχουν γραφεί εξ ολοκλήρου για τον τόπο μας, ιστορικά, γεωπολιτικά, γεωγραφικά, αρχαιολογικά, είτε βιβλία γνωστών ή λιγότερο γνωστών ανθρώπων που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μεσσηνία.
Είναι ένα κομμάτι που έχει πολλή δουλειά, θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα και το ζητάει και ο κόσμος. Υπάρχει κόσμος ο οποίος ενδιαφέρεται για να μάθει περισσότερα πράγματα για τον τόπο του, αλλά και σε ερευνητικό ακαδημαϊκό επίπεδο. Επίσης, σχολικά προγράμματα τα τελευταία χρόνια προωθούν την τοπική ιστορία, αλλά και το Πανεπιστήμιο ωθεί τους φοιτητές να προσεγγίσουν ερευνητικά την περιοχή μας».

Αναγνωστήριο, Η/Υ, αλλά και εκτυπώσεις καρτών ανεργίας…
Εκτός από το δανεισμό βιβλίων και τις εκδηλώσεις στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας υπάρχει χώρος αναγνωστηρίου, όπου βρίσκονται και δέκα υπολογιστές στη διάθεση του κοινού. Για τις διαφορετικές υπηρεσίες του χώρου λέει η κα Νινέτα Σωτηράκη:
«Έρχονται άνθρωποι που εργάζονται εδώ. Είμαστε συνδεδεμένοι με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο κι έτσι επιτρέπεται η πρόσβαση σε ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς ιστότοπους, ενώ έχουν μπλοκαριστεί «επικίνδυνα» σάιτ, καθώς και στα σόσιαλ μίντια που είναι εκτός λογικής εργασίας.
Υπάρχει επίσης ένας βασικός τεχνολογικός εξοπλισμός που είναι στη διάθεση του κοινού, όπως σκάνερ και εκτυπωτής. Μάλιστα καλύπτονται και ανάγκες πολύ πιο πρακτικές, υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και εκτυπώνουν την κάρτα ανεργίας τους…
Τέλος, υποδεχόμαστε επίσης σε καθημερινή βάση ένα σταθερό κοινό που θα περάσει να διαβάσει τις τοπικές εφημερίδες».

Της Χριστίνας Ελευθεράκη