Δε θα είναι υποψήφιος ο Κ. Μαργέλης για το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας λόγω θητειών

Δε θα είναι υποψήφιος ο Κ. Μαργέλης για το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας λόγω θητειών

Εκτός της κούρσας διεκδίκησης για τρίτη θητεία της θέσης του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αποφάσισε να μείνει ο απερχόμενος πρόεδρος Κώστας Μαργέλης, μόνο και μόνο γιατί ο νόμος ορίζει περιορισμό στις δύο θητείες (έχει ισχύ από το 2013).
Με αναλυτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες εξήγησε ότι έλαβε την απόφαση αυτή παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από πολλούς συναδέλφους τους για το αντίθετο.
Επίσης, είπε ότι δε θα είναι υποψήφιος ούτε για σύμβουλος και αρνήθηκε ότι θα δώσει το «δαχτυλίδι» σε κάποιον, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν εξαιρετικοί συνάδελφοι, που σίγουρα θα είναι οι καλύτεροι πρόεδροι».
Πάντως, μέχρι και χθες επίσημα την υποψηφιότητά του είχε καταθέσει μόνο ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Μπελογιάννης, ενώ μετά και την απόφαση του κ. Μαργέλη για απόσυρση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψηφιότητα ετοιμάζονται να καταθέσουν ο νυν αντιπρόεδρος του συλλόγου, Περικλής Ξηρογιάννης και ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς, χωρίς να αποκλείονται κι άλλες υποψηφιότητες μέχρι τη Δευτέρα που λήγει η προθεσμία.
Πάντως, για τα μελλοντικά του σχέδια και αν αυτά έχουν και πολιτική κατεύθυνση, ο κ. Μαργέλης αρνήθηκε να μιλήσει επικαλούμενος το συγκινησιακό φόρτο της στιγμής.
 
Δράση Συλλόγου
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Μαργέλης παρουσίασε την πορεία του στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας. Όπως είπε, έχει εκλεγεί για τέσσερις τριετίες γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και το 2008 για πρώτη φορά εκλέχθηκε πρόεδρός του. Το 2011 επανεξελέγη πρόεδρος, ενώ στις τελευταίες αρχαιρεσίες το Φεβρουάριο του 2014 εκλέχθηκε για τρίτη φορά.
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια κινήθηκε μεθοδικά και παρήγαγε ουσιαστικό έργο. Επέδειξε μια σοβαρή επιστημονική – ενημερωτική δράση, έλυσε πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητας του δικηγόρου και προστάτεψε το συνάδελφο, όποτε του ζητήθηκε, από ανάρμοστες συμπεριφορές. Είχε έντονο “παρών” στα μεγάλα ζητήματα του κλάδου, κατά τρόπο ώστε να αναχθεί σε σημείο θετικής αναφοράς μεταξύ των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Συμμετείχε σε κάθε δράση που αφορά στο δικηγορικό κόσμο. Εκσυγχρόνισε πεπερασμένες δομές και συνήθειες. Απέκτησε δυναμική σε τοπικό αλλά και πανελλήνιο επίπεδο, ενώ με τις παρεμβάσεις του δικαιολόγησε το θεσμικό ρόλο που του επιφυλάσσει ο νομοθέτης στον Κώδικα περί Δικηγόρων. Ασφαλώς και δεν ισχυρίζομαι ότι έγιναν θαύματα, είναι γνωστό το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Δικηγορικών Συλλόγων και των γενικότερων εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών, πλην όμως προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα και ευκαιρία για δράσεις», τόνισε ο κ. Μαργέλης.
 
«Χωρίς κομματικό συνδικαλισμό»
Ακολούθως μίλησε αναλυτικά για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, σημειώνοντας ότι σε πνεύμα συλλογικότητας, αλληλεγγύης και ειλικρινούς αφοσίωσης κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στα καθήκοντά του, στοχεύοντας, αφενός, στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που βασανίζουν τους δικηγόρους και, αφετέρου, στην ενίσχυση και ανάδειξη του θεσμικού ρόλου του Δικηγορικού Συλλόγου στην κοινωνία.
Τόνισε δε, ότι το Δ.Σ. έχει εγκαταλείψει οριστικά στο περιθώριο τον παρωχημένο και ξεπερασμένο κομματικό συνδικαλισμό και κινήθηκε με σύνεση, μετριοπάθεια, αλλά και μαχητικότητα.
«Με την παρουσία μου στη θέση του προέδρου, όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι έχω συμβάλει στον ενωτικό χαρακτήρα των μελών του Συλλόγου μας, όπου δεν υπάρχουν κομματικές ή συνδικαλιστικές παρατάξεις και λειτουργούμε ως οικογένεια. Ήμουν πάντοτε δίπλα σε κάθε συνάδελφο, όποτε με χρειάστηκε, και ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκα, ούτε προς στιγμήν, τη θέση του προέδρου προς ίδιον όφελος. Ασχολιόμουν καθημερινά, και κυριολεκτώ καθημερινά, με την επίλυση των θεμάτων του Συλλόγου, συναισθανόμενος ότι η θέση του προέδρου είναι θέση βαριάς ευθύνης και προσωπικών στερήσεων, τόσο του επαγγελματικού χρόνου όσο και της ψυχικής ηρεμίας».
 
Περιορισμός θητειών
Σχετικά με τον περιορισμό των θητειών των προέδρων και των συμβούλων, ο κ. Μαργέλης παρατήρησε ότι είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας που απασχολεί εντονότατα τους δικηγόρους, διότι «προκύπτουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και εγκυμονεί κινδύνους αχρείαστων εντάσεων και δικαστικών διενέξεων, την ώρα που οι δικηγόροι αναζητούν όρους επιβίωσής τους».
Εξήγησε ότι το θέμα έχει απασχολήσει την Ολομέλεια, είχε κατατεθεί τροποποίηση, αλλά με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου της, όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά, δεν εισήχθησαν σε ημερήσια διάταξη προς ψήφιση ή μη.
Ακόμα, ο κ. Μαργέλης είπε ότι στην τελευταία Ολομέλεια ο πρόεδρός της παρουσίασε 6 γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων, από τις οποίες οι τρεις κατέληγαν  στο ότι είναι συνταγματικά ανεκτός ο περιορισμός των θητειών και οι άλλες τρεις ότι δεν είναι, διότι δε νοείται «βίαιη» διακοπή μιας συνδικαλιστικής πορείας.
Επίσης, αναφέρθηκε σε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς, η οποία έχει κρίνει ως αντίθετη στο Σύνταγμα τη νομοθετική διάταξη που θέσπιζε κώλυμα εκλογής στο αξίωμα του αιρετού νομάρχη που έχει εκλεγεί δύο φορές.
«Τις τελευταίες μέρες έγινε μία συγκινητική και τιμητική για μένα κίνηση συναδέλφων δικηγόρων, δίχως να έχει καμία απολύτως σημασία ποιοι υπέγραψαν και ποιοι όχι, οι οποίοι σταθμίζοντας τις ανάγκες του Δικηγορικού Συλλόγου, μου ζήτησαν να θέσω πάλι υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου στις επερχόμενες δικηγορικές εκλογές. Ομόφωνη σχετική στάση είχαν και όλα τα μέλη του Δ.Σ. Και το κυριότερο, στην τελευταία γενική συνέλευση η συντριπτική πλειοψηφία των παριστάμενων μελών με ώθησε να θέσω πάλι υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου.
Στις τελευταίες εκλογές το 2014 ήμουν μοναδικός υποψήφιος, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο και σπάνιο στην ιστορία του Συλλόγου, έχοντας με αυτόν τον τρόπο την αναγνώριση για το έργο και την παρουσία μου από όλους τους συναδέλφους δικηγόρους. Πλην όμως, σήμερα, για το θέμα του περιορισμού των θητειών, έχουν διατυπωθεί από ένα μικρό αριθμό συναδέλφων, των οποίων την άποψη σέβομαι και λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψιν, ενδοιασμοί και ενστάσεις. Είμαι πρόεδρος, έτσι νιώθω, όλων των δικηγόρων της Καλαμάτας. Δεν επιτρέπεται σε μένα, σεβόμενος την ιστορία μου, να προχωρήσω σε προσωπικές λεκτικές αντιπαραθέσεις και ενδεχόμενες δικαστικές διενέξεις για το εν λόγω θέμα.
Με τις σκέψεις αυτές αποφάσισα, παρά την αντίθετη ισχυρή και συντριπτική πλειοψηφική θέληση των δικηγόρων της Καλαμάτας, να μην είμαι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου στις επερχόμενες δικηγορικές εκλογές», ανακοίνωσε ο κ. Μαργέλης.
Κλείνοντας ευχαρίστησε ένα ένα τα μέλη του Δ.Σ. και ειδικότερα τον αντιπρόεδρο Περικλή Ξηρογιάννη, τη γενική γραμματέα Δήμητρα Μαρκοπούλου, τον ταμία Δημήτρη Καούνη και τα μέλη Όλγα Θεοδώρου, Κατερίνα Δημαρέση, Φιλάνθη Νηφάκου, Κωνσταντίνο Μουζάκη, Χαράλαμπο Αβραμίδη, Ευστάθιο Σταματόπουλο και Βασίλειο Φωτεινάκη.

Της Βίκυς Βετουλάκη