Ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης της πρώην προϊσταμένης του ΙΚΑ που κολλούσε ένσημα στα παιδιά της

Ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης της πρώην προϊσταμένης του ΙΚΑ που κολλούσε ένσημα στα παιδιά της

Μία δεύτερη ευκαιρία να αποδείξει ότι δε διέπραξε τα αδικήματα της πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση, της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και της απάτης κατ’ εξακολούθηση, για τα οποία έχει κριθεί ένοχη πρωτόδικα, έχει από χθες πρώην προϊσταμένη του Τμήματος Οικοδομών του ΙΚΑ Καλαμάτας.
Η εκδίκαση της έφεσης που έχει καταθέσει κατά της πρώτης καταδικαστικής απόφασης άρχισε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας με καταθέσεις επιθεωρητών και στελεχών του ιδρύματος, ενώ λόγω του προχωρημένου της ώρας η δίκη διεκόπη νωρίς το απόγευμα για να συνεχισθεί αύριο το πρωί.
Τα ποσά για τα οποία κατηγορείται είναι σχετικά μικρά και αφορούν ένσημα των παιδιών της και το επίδομα παιδιών στη σύνταξή της, αλλά τίθενται ηθικά ζητήματα λόγω της θέσης της στον ασφαλιστικό οργανισμό, όπως και της ενεργούς συμμετοχής της στα δρώμενα της περιοχής.
Πέρυσι, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, έπειτα από συνεδρίαση τριών ημερών, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος.
 
Κατηγορίες
Η μία κατηγορία που τη βαρύνει είναι ότι ανέγραφε σε καταστάσεις εργοδοτών τα ονόματα των παιδιών της και τους κολλούσε οικοδομικά ένσημα. Ότι ανέγραφε ένσημα εν αγνοία των εργοδοτών, με σκοπό να παραπλανήσει τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΙΚΑ Καλαμάτας, ότι τα τέκνα της δικαιούνταν να λαμβάνουν επιδόματα λόγω ασθενείας, να ασφαλίζονται ως κύριοι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, ότι είχαν το δικαίωμα να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, να λαμβάνουν δωρόσημο Χριστουγέννων και Πάσχα και να έχουν ένσημα για συνταξιοδότηση.
Επίσης, κατηγορείται πως απέκρυψε ότι τα δύο της παιδιά έπαιρναν επίδομα από τον ΟΑΕΔ και το τρίτο δούλευε, με αποτέλεσμα να εισπράττει μετέπειτα στη σύνταξή της το επίδομα τέκνων, που ανερχόταν σε 390,27 ευρώ το μήνα.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από πειθαρχικό έλεγχο από τον ασφαλιστικό οργανισμό και εν συνεχεία τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.
 
Έλεγχος
Την ΕΔΕ διενήργησε ο τότε διευθυντής του ΙΚΑ Πύργου και όπως τόνισε και χθες στην κατάθεσή του, διαπιστώθηκε ο καταλογισμός από την κατηγορούμενη κάποιων οικοδομικών ενσήμων στα παιδιά της, είτε χωρίς να τα δικαιούνται είτε χωρίς να έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες. Τόνισε, δε, ότι κάποιες ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) ήταν ψευδείς.
Σε μία περίπτωση, ένα από τα παιδιά της για τις ίδιες ημέρες είχε κολλήσει ένσημα ότι είχε εργασθεί ταυτόχρονα στην Αθήνα και στην Καλαμάτα.
Επίσης, όταν συνταξιοδοτήθηκε το 2012 δήλωσε ψευδώς ότι κάποια από τα παιδιά της δεν εργάζονται, ούτε λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ και ως προστατευόμενα εισέπραττε το ανάλογο επίδομα.
Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ακόμα, όπως είπε ο επιθεωρητής, ότι λόγω της θέσης της υπάλληλοι της παραχωρούσαν τον υπολογιστή τους και έτσι έμπαινε στο σύστημα του ασφαλιστικού οργανισμού με την ηλεκτρονική τους υπογραφή. Αυτό, όπως είπε, έχει ως συνέπεια να έχουν βρεθεί και αυτοί μπλεγμένοι.
 
Ένσημα των παιδιών της
Ως δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΚΑ Καλαμάτας, η οποία ανέφερε ότι ο πειθαρχικός έλεγχος για τη συγκεκριμένη υπάλληλο ξεκίνησε το 2011, ενώ τον Απρίλιο του 2011 αυτή κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης και έπειτα από 2 μήνες έλαβε κανονικά και τη σύνταξή της και τα αναδρομικά.
Ακολούθως σημείωσε ότι για ένα χρονικό διάστημα είχε χαθεί το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και ενδιάμεσα η κατηγορούμενη βγήκε σε σύνταξη. Το 2013, όμως, διατάχθηκε ΕΔΕ.
Επίσης, ότι το ποσό που της είχε καταλογισθεί ήταν περίπου 3.000 ευρώ και το έχει επιστρέψει.
Αναφερόμενη, αλλά και ερωτώμενη αναλυτικά για τα επίμαχα ένσημα, είπε ότι οι ΑΠΔ που βρέθηκαν αποδείχτηκε ότι δεν είχαν συνταχθεί από τους εργοδότες, αλλά από την ίδια την κατηγορουμένη.
Υπάλληλος του Τμήματος Οικοδομών κατέθεσε ότι είχαν παραληφθεί ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) χωρίς στοιχεία εργαζομένων (ονοματεπώνυμο) και στη συνέχεια βρέθηκαν συμπληρωμένες με το όνομα του παιδιού της κατηγορουμένης.
Επίσης, ότι διαπιστώθηκε μεταφορά ενσήμων, τα οποία μετά την ΕΔΕ ακυρώθηκαν.
Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της κατηγορουμένης υπάρχει άρνηση των κατηγοριών. 

Της Βίκυς Βετουλάκη