Άκρως επικίνδυνο και απρόβλεπτο το φαινόμενο των κατολισθήσεων στην ανατολική ακτογραμμή


Το χαρακτηρίζουν οι τεχνικοί και η περιφέρεια θα ετοιμάσει μελέτη!
Απρόβλεπτα και άκρως επικίνδυνα, χαρακτήρισε ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παν. Γιαννακέας τα κατολισθητικά φαινόμενα, όπως αυτό που σημειώθηκε προχθές στην περιοχή του Αλμυρού.
Γι’ αυτό το λόγο θα ανατεθεί σύντομα μελέτη από την Περιφέρεια,  ώστε να αξιολογηθούν τα φαινόμενα των κατολισθήσεων από το αντιδιαβρωτικό έργο στην Μικρά Μαντίνεια μέχρι την Βέργα.
Συναντήσεις για τα ζητήματα αυτά είχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Μεσσηνία και έχει συμφωνήσει για τη σύνταξη τέτοιας μελέτης.
 
Οι τρεις λόγοι
Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας Παν. Γιαννακέα, κατά καιρούς έχουν γίνει κι άλλες καταγγελίες στην υπηρεσία από ιδιοκτήτες στην περιοχή για κατολισθητικά φαινόμενα στο τμήμα από τη Μικρή Μαντίνεια -Αλμυρός- Βέργα- Αγία Σιών.
Μάλιστα, τα χαρακτήρισε φαινόμενα «απρόβλεπτα και άκρως επικίνδυνα, διότι η θραύση τους είναι ψαθυρή (απότομη και απροειδοποίητη θραύση χωρίς παραμορφώσεις)».
Οι λόγοι που οδήγησαν σ’ αυτά τα φαινόμενα σύμφωνα με τον κ. Γιαννακέα, είναι η σύσταση του εδάφους, οι έντονοι νότιοι-  νοτιοδυτικοί κυματισμοί που δέχεται η περιοχή, και η συνεχής βροχόπτωση που ενυδάτωσε αυτά τα πρανή και μίκρυνε την αντοχή τους.

VRAXI KATOLISTHISI ALMIROS 3.jpg
 
Μπορεί να ξανασυμβεί
Θεωρείται σίγουρο ότι σημαντικό ρόλο, στην προχθεσινή κατολίσθηση στον Αλμυρό, διαδραμάτισαν οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων δέκα ημερών, με αθροιστικό παράγοντα τους έντονους νότιους νοτιοδυτικούς κυματισμούς που καταγράφηκαν το προηγούμενο δεκαήμερο.
«Είχαμε αυτή την κατολίσθηση, διότι είχαμε αυτό τον ακραίο νότιο – νοτιοδυτικό κυματισμό, σε συνδυασμό με τη συνεχή βροχόπτωση που ενυδάτωσε το εσωτερικό των πρανών αυτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννακέας.
Σε ό,τι αφορά τον παραλιακό δρόμο, ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών είπε πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, αλλά πρέπει σε εύλογο χρονικό διάστημα να γίνει η μελέτη, ώστε να εκτελεσθεί ένα αξιόπιστο έργο  προστασίας της περιοχής.
Για το αν μπορούν οι ιδιοκτήτες να κάνουν κάτι, ο κ. Γιαννακέας σημείωσε ότι από το νόμο 2971 του 2001, στο άρθρο 12 και 14 προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν προβούν σε τοπικές παρεμβάσεις προστασίας της περιοχής τους. Όμως διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι η βέλτιστη λύση, διότι δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα επηρεάσει τις γειτονικές ιδιοκτησίες. Γι’ αυτό, όπως κατέληξε, χρειάζεται συνολική μελέτη, που θα εξετάσει όλη τη μηχανική της ακτογραμμής.
Πάντως το δυστύχημα είναι πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι, αν υπάρξει πάλι συνδυασμός έντονου κυματισμού με συνεχή βροχόπτωση για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα συμβεί κι άλλη κατολίσθηση.
«Αυτό το φαινόμενο των ξαφνικών κατολισθήσεων των πρανών, είχε καταγραφεί και στη μελέτη από Κιτριές έως Μικρά Μαντίνεια και στην περιοχή της  Σάντοβας και γι’ αυτό κάναμε διάφορες τοπικές παρεμβάσεις, ώστε να προστατέψουμε ιδιοκτησίες και ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Γιαννακέας.
 
 
Της Βίκυς Βετουλάκη