«Κάνει την ανήξερη» η Δημοτική Αρχή για την παραοικονομία στο Νεκροταφείο της Καλαμάτας


Επιβολή ΦΠΑ ύψους 24% αποφάσισε να επιβάλει χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας στα τέλη ταφής και εκταφής, μαζί με την κατάργηση του φόρου κατασκευής τάφων. Η απόφαση ήταν προϊόν υπόδειξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (πρώην ΔΟΥ).
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, αντιδήμαρχος Αθανάσιος Ηλιόπουλος, το μέτρο δεν πρόκειται να επηρεάσει οικονομικά τους δημότες, αφού πρόκειται να απορροφηθεί από το Δήμο Καλαμάτας.
Με αφορμή τη σύσταση της επιτροπής, έγινε ερώτηση από το δημοτικό σύμβουλο Σταμάτη Μπεχράκη και για την πορεία της υπόθεσης με τη σύσταση της ΑΑΔΕ, για ελέγχους εντός του νεκροταφείου στις γυναίκες που εργάζονται με κύριο αντικείμενο το άναμμα καντηλιών ή το πλύσιμο τάφων.
Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΟΥ, κάνοντας λόγο για πλήθος καταγγελιών, καλούσε το Δήμο Καλαμάτας να ελέγξει αν εντός του χώρου του κοιμητηρίου, που είναι αρμοδιότητάς του, δραστηριοποιούνται άτομα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Η τοπική ΑΑΔΕ σε επιστολή της προς το Δήμο Καλαμάτας σημείωνε: “Στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργεί η υπηρεσία μας και σε επιτόπιο έλεγχο από ελεγκτές στο κοιμητήριο του Δήμου, διαπιστώθηκαν τα πιο κάτω: Εντός του χώρου του κοιμητηρίου (αρμοδιότητάς σας) γυναίκες παρείχαν εργασίες καθαρισμού του χώρου του κοιμητηρίου, των μνημείων κ.λπ. Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τη σχέση εργασίας με την υπηρεσία σας, καθώς και τα πλήρη στοιχεία αυτών. Επίσης, να μας γνωστοποιήσετε τις ταφές και εκταφές που έχουν πραγματοποιηθεί από το Δήμο και από επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2017 έως σήμερα”.
Απαντώντας στο ερώτημα, ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε ότι οι γυναίκες αυτές δεν έχουν καμία εργασιακή σχέση με το Δήμο και τα πρόσωπα για τη συντήρηση των μνημείων επιλέγονται από τους συγγενείς των θανόντων!
Υπενθυμίζουμε, πάντως, ότι το 2015 ο δήμαρχος Π. Νίκας είχε τονίσει για το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι γυναίκες που εργάζονται εκεί βγάζουν μεροκάματο και, μάλιστα, υπάρχουν εργολάβοι που έχουν και υποτακτικούς.
Ειδικότερα, είχε αναφέρει: «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί που τους έχουμε βρει χρόνια, τους αφήσαμε, βγάζουν ένα μεροκάματο και καλό είναι να μη συζητάμε, γιατί καταλαβαίνετε, άμα μπούμε σε διαδικασία αποδείξεων, ενσήμων, κάποιοι μάλιστα είναι και εργολάβοι εκεί μέσα και έχουν και παρακάτω και υποτακτικούς και το ένα και το άλλο. Εμείς, ας μείνουμε στο δικαίωμα του κάθε συγγενούς να έχει για το ταφικό μνημείο του όποιον θέλει. Όποιον εργαζόμενο θέλει. Γιατί αυτές όλες άμα τις ρωτήσει κάποιος, λένε ‘εμείς είμαστε φίλοι της οικογένειας, το αν μου δίνει κάτι η κυρία, αυτό δε σας αφορά'”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη