Το σκάνδαλο NOVARTIS φτάνει και στη Μεσσηνία


Τις επόμενες ημέρες ονόματα ιατρών που τηρούσαν… ειδικές σχέσεις με την εταιρεία
 
 
Το σκάνδαλο NOVARTIS πέρα από τις όποιες πολιτικές ευθύνες μπορεί να ενέχει, αφορά και τον ιατρικό κόσμο. Χιλιάδες ονόματα γιατρών λέγεται ότι βρίσκονται στο “μπλοκ επιταγών” της εταιρείας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες, θα δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα ιατρών, που είχαν… υπόγειες σχέσεις με την εταιρεία. Η άκρη θα φτάσει μέχρι και τη Μεσσηνία, όπου υπάρχουν ονόματα ιατρών που είχαν ιδιαίτερη σχέση με την εταιρεία!
Σε κάθε περίπτωση, γιατροί που θεωρούν πως τα χρήματα που παίρνουν δεν τους φτάνουν, μπορούν να εγκαταλείψουν το ιατρικό επάγγελμα και να κάνουν μία άλλη δουλειά. Προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά, για παράδειγμα, ή ό,τι άλλο νιώθουν πως τους ταιριάζει. Υπάρχουν συνάδελφοί τους που δεν έχουν ελαστική συνείδηση.
 Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει ποτέ κανένα ύψος μηνιαίας αμοιβής που να εξασφαλίζει ότι κάποιος θα είναι θωρακισμένος απέναντι στον πειρασμό. Την ώρα λοιπόν που το πολιτικό μας σύστημα θα προσπαθεί να κινητοποιήσει τις διαδικασίες με τις οποίες (προσποιείται ότι) κάνει την αυτοκάθαρσή του, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο κόσμος των επαγγελμάτων υγείας που εμπλέκονται.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά από ημέρες…σιωπής, μόλις, χθες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πήρε θέση για θέμα. Με ανακοίνωσή του ζητεί να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της Novartis και η πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να αποτρέπονται παράνομες και επιζήμιες πρακτικές.
Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι είναι «υποχρέωση και ευθύνη της πολιτείας, να δημιουργήσει τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλίδες, προκειμένου να αποτρέπονται παράνομες και επιζήμιες πρακτικές, όπως αυτές που οδήγησαν στο σκάνδαλο της Novartis».
Ωστόσο, τονίζει πως οι υπερβολικές απόψεις που έχουν εκφραστεί με αφορμή αυτή την υπόθεση, εναντίον όλων των μελών του ιατρικού σώματος, «αποτελούν πλήγμα, για τη δημόσια υγεία καθώς διαρρηγνύουν τη σχέση εμπιστοσύνης του γιατρού με τον ασθενή που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμόρφωση στη θεραπεία. Επιπρόσθετα γίνεται άκριτη δυσφήμηση της διαδικασίας της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που αποτελεί καθήκον του γιατρού και προϋπόθεση ορθής άσκησης του επιστημονικού του έργου».
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, η πολιτεία οφείλει να παρέχει τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση μέσα από τον έλεγχο των διαδικασιών που ορίζει ο νόμος και να διασφαλίζει ορθές πρακτικές και διαφάνεια.
Αναφέρει δε πως, παρότι ήδη έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, για την αντιμετώπιση της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, όπως είναι η θέσπιση των θεραπευτικών διαγνωστικών πρωτοκόλλων, η διενέργεια δημόσιων διαγωνισμών κ.λπ., «η πολιτεία έχει επιδείξει πρωτοφανή αδυναμία και αδιαφορία να τα υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια».
«Θα πρέπει να σταματήσει η δυσφήμηση όλου του ιατρικού σώματος, να εντοπιστούν όσοι εμπλέκονται σε παράνομες πρακτικές και να τιμωρηθούν με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος», καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη