Η αναγέννηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση μιας αναπτυξιακής πολιτικής


Αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη να διασυνδεθούν οι ακαδημαϊκοί μας φορείς με το χώρο της παραγωγής. Υπάρχουν νέα ταλαντούχα παιδιά σήμερα στην Ελλάδα, που δυστυχώς όμως αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα μας γιατί δεν θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη. «Αυτό θέλουμε να το αλλάξουμε», ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και για να το αλλάξουμε είναι απαραίτητες οι επενδύσεις και στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Αυτό σημαίνει άλλη παιδεία σε επίπεδο Πανεπιστημίου, τελείως διαφορετική από αυτή που έχουμε σήμερα.
Θα καταργήσουμε άμεσα την αντιμεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ και θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των Πανεπιστημίων από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, απ’ όπου θα εξαρτάται και ένα μέρος της χρηματοδότησής τους. Θα πρέπει να σεβόμαστε τους οικονομικούς πόρους που δίνονται στα Πανεπιστήμια και που σήμερα συλλέγονται από τα πενιχρά εισοδήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να διαμορφώνουν συνεργασίες και συμπράξεις με τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, με στόχο την προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, στα δεδομένα της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.
Το άσυλο στα Πανεπιστήμια θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι χώρος δημιουργίας και ανταλλαγής γνώσης και νέων ιδεών. Αποτελεί το χώρο της δημιουργικής σύνθεσης και όχι εκείνο της παραβατικότητας και της ανομίας. Μόλις σήμερα η Επιτροπή της Κυβέρνησης με προεδρεύοντα τον κ. Παρασκευόπουλο, που διερεύνησε τρόπους αντιμετώπισης της βίας στα Πανεπιστήμια, κατέθεσε το πόρισμά της. Μετά από 8 μήνες διαβουλεύσεων, θεωρούν ότι είναι ουτοπικός στόχος η εξάλειψη της παραβατικότητας στο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Όσο και αν ακούγεται παράξενο, προτείνουν σαν λύση το διάλογο με κάθε λογής καταληψίες, την ανάπτυξη του street work για τη διακίνηση των ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια, ενώ για τις ληστείες και τις εκρήξεις στα τραπεζικά ΑΤΜ την απομάκρυνσή τους από τα Πανεπιστήμια. Δυστυχώς στο πόρισμα αυτό δεν αναφέρεται ουδόλως το αυτονόητο. Δηλαδή ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών σε κάθε αξιόποινη πράξη. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή σε όλες τις ευνομούμενες δημοκρατίες του κόσμου.
Εμείς θεωρούμε ότι τα Πανεπιστήμιά μας είναι απαραίτητο να απελευθερωθούν από τις συμμορίες και ν’ αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους. Είναι αναγκαίο πλέον να γίνουν κανονικά Πανεπιστήμια όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Του Παναγιώτη Χαλβατσιώτη
Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ
Μέλους Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας