Θερινές εκπτώσεις: Υποτονική αύξηση της κίνησης στην Καλαμάτα, μία από τα ίδια για Κυπαρισσία

Θερινές εκπτώσεις: Υποτονική αύξηση της κίνησης στην Καλαμάτα, μία από τα ίδια για Κυπαρισσία

Χαμηλότερος των προσδοκιών του εμπορικού κόσμου φαίνεται πως ήταν ο τζίρος των φετινών θερινών εκπτώσεων, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), δεν ξεπέρασε το «ψυχολογικό όριο» των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ειδικότερα στοιχεία, στην Καλαμάτα η αύξηση έφτασε μέχρι 10%, ενώ στην Κυπαρισσία κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, όπως δήλωσαν οι κατά τόπους Εμπορικοί Σύλλογοι.
Οι θερινές εκπτώσεις ολοκληρώνονται τυπικά σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται αρκετές επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις προσφορές και την επόμενη εβδομάδα. Οι απώλειες δεν ήταν παντού οι ίδιες, με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται οι μεμονωμένες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ από την άλλη το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης καλύφθηκε από τις μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν μεγαλύτερα ποσοστά έκπτωσης. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε «μικρούς» και «μεγάλους» δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση καινούργιο στοιχείο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια εντείνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς η οικονομική κρίση συνετέλεσε καθοριστικά στη συγκέντρωση σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες του λιανεμπορίου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, η μέση μείωση των πωλήσεων πανελλαδικά ήταν της τάξης του 10%. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και ο Πειραιάς, η μείωση του τζίρου σε σύγκριση με τις θερινές εκπτώσεις του 2017 υπολογίζεται ότι ήταν έως 10%, ενώ στη Θεσσαλονίκη αρκετά μεγαλύτερη, 11% έως 20%.
Σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως στην Πάτρα και τη Λάρισα, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν φέτος στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, ενώ υπήρχαν κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, όπου καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων, όπως – για παράδειγμα- στην Καλαμάτα, εξέλιξη που πιθανώς σχετίζεται με τη μεγάλη ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή.
Σε σύνολο 67 εμπορικών συλλόγων, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ), αύξηση των πωλήσεων ανέφεραν μόλις τρεις (Σερρών, Κεφαλονιάς – Ιθάκης και Καλαμάτας), μείωση 36, ενώ οι υπόλοιποι 28 εκτιμούν ότι ο τζίρος παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το περσινό καλοκαίρι.
 
Εμπόριο δύο ταχυτήτων
Εκτός από τον τόπο όπου βρίσκεται μία επιχείρηση, τον πλέον καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το μέγεθός της, εάν δηλαδή πρόκειται για μικρή ή πολύ μικρή και μεμονωμένη ή ανήκει σε λιανεμπορική αλυσίδα. Η ΕΣΕΕ δεν παραλείπει να κάνει λόγο για εμπόριο δύο ταχυτήτων, ενώ αποδίδει ακριβώς σε αυτή τη διαφοροποίηση το γεγονός ότι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν συνήθως αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών το κρίσιμο δίμηνο των θερινών εκπτώσεων.
Ας σημειωθεί εδώ ότι ο δείκτης κύκλου εργασιών της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών ίσο ή μεγαλύτερο των 200.000 ευρώ. Τα στοιχεία, πάντως, της ΕΛΣΤΑΤ για τον τζίρο στο λιανεμπόριο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2018 πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Οκτωβρίου, αντιστοίχως.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη, η υπερφορολόγηση αποτελεί το βασικό αίτιο για τη συρρίκνωση του τζίρου (σημειώνεται ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καταβάλλεται μέχρι το τέλος Ιουλίου και συνολικά φέτος ήταν ύψους 1,2 δισ. ευρώ), ενώ ούτε η «εισαγόμενη κατανάλωση», η κατανάλωση δηλαδή από τους αλλοδαπούς τουρίστες, ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις απώλειες.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης