Καλαμάτα: Με επιδότηση ενοικίου προσπαθεί το Πανεπιστήμιο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη φοιτητική στέγη

Καλαμάτα: Με επιδότηση ενοικίου προσπαθεί το Πανεπιστήμιο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη φοιτητική στέγη

Αν και μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις και θεωρητικά βρισκόμαστε στην έναρξη αναζήτησης φοιτητικής στέγης, στην Καλαμάτα ήδη έχει φανεί ότι υπάρχει πρόβλημα, με τα διαθέσιμα σπίτια να είναι, πλέον,  πολύ λιγότερα από τη ζήτηση που υπάρχει.
Ο μηδενισμός της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή μας, λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και η δυνατότητα μίσθωσης των ακινήτων με την ημέρα, κάνει δυσεύρετα τα σπίτια για μόνιμη εγκατάσταση.
Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο, τα δύο τελευταία χρόνια,  όπως επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Αρχαιομετρίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Νίκος Ζαχαριάς, ενώ το Πανεπιστήμιο προχώρησε σε μια κίνηση ελάφρυνσης του προβλήματος, ζητώντας αύξηση του προϋπολογισμού του, ώστε να μπορέσει να παρέχει επιδότηση ενοικίου στους φοιτητές.
 
Φοιτητική στέγη
Ο κ. Ζαχαριάς, εξήγησε ότι η Καλαμάτα αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα όπως όλες οι περιφερειακές πόλεις, ιδιαίτερα αυτές που έχουν τουριστική ανάπτυξη.
«Ο συνδυασμός της αύξησης της ζήτησης και η χρήση των Airbnb διαμερισμάτων, δυσκολεύουν την εξεύρεση καλών διαμερισμάτων και πολλών επιλογών για τους φοιτητές. Αυτό παρατηρήθηκε από πέρυσι. Στις αναρτήσεις που γίνονται στη Σχολή για τα ενοικιαστήρια, έχουμε, πλέον, μερικές δεκάδες διαμερισμάτων που προσφέρονται. Τα παλαιότερα χρόνια, γέμιζαν οι πίνακες ασφυκτικά.
Εμείς ως Πανεπιστήμιο έχουμε δρομολογήσει να το αντιμετωπίζουμε συνεργαζόμενοι με την εστία του ΤΕΙ, αλλά και από εκεί δε θα υπάρξει ικανός αριθμός, αλλά κάποιος ελάχιστος αριθμός διαμερισμάτων. Ήδη και το ΤΕΙ πιέζεται.
Το δεύτερο, όμως, που κάναμε είναι ότι ζητήσαμε αύξηση του προϋπολογισμού μας, για τη διάθεση αποζημίωσης για στέγαση στους φοιτητές, ούτως ώστε να δίνουμε ένα ποσό σαν επιδότηση ενοικίου. Κι αυτό γιατί θα περάσουν  πολλά χρόνια για να χτίσουμε εμείς εστία, που αυτός είναι ο ορθός δρόμος. Αυτή τη στιγμή ,όμως ,έχουμε άλλες προτεραιότητες ως Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και για να είμαστε πιο ρεαλιστές θεωρήσαμε πιο άμεσο να ζητήσουμε επιδότηση ενοικίου», τόνισε ο κ. Ζαχαριάς. Εκτίμησε, μάλιστα,  ότι θα υπάρχει αναστάτωση για το θέμα της στέγασης μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων, με φοιτητές που θα ταλαιπωρούνται.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση για να χρησιμοποιηθεί το παλιό κτήριο που στέγαζε το Μουσικό σχολείο, ο κ. Ζαχαριάς, σημείωσε ότι παραμένει ανοικτό ως ενδεχόμενο και υπάρχουν γραφειοκρατικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν.
«Το δρομολογούμε σιγά σιγά. Πιστεύω ότι θα είναι μια καλή λύση όταν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Χρειάζονται βέβαια εκτεταμένες εργασίες, καθώς θα πρέπει να προσφέρεις τουλάχιστον 100 κλίνες», κατέληξε.
 
Έλλειψη προσφοράς
Το πρόβλημα εξεύρεσης φοιτητικής στέγης, επιβεβαίωσε και ο μεσίτης «Real estate» Δημήτρης Ζάγουρας, επισημαίνοντας ότι  και πέρυσι και φέτος δεν υπάρχουν πολλά σπίτια διαθέσιμα.
«Υπάρχουν σπίτια, αλλά πολλοί δεν τα νοικιάζουν γιατί θέλουν να τα δίνουν με την ημέρα», τόνισε, ενώ όσον αφορά τις τιμές είπε ότι αυτές είναι φυσιολογικές σε σύγκριση με άλλες πόλεις:
«Δεν είναι παράλογες οι τιμές. Απλώς πλέον νοικιάζονται πολύ εύκολα. Ένα σπίτι 40 τ.μ. στην Καμαάτα το ενοίκιο είναι περίπου 200-220 ευρώ, ενώ στην Κρήτη για το ίδιο ζητάνε 300-350 ευρώ. Εδώ πλέον μόλις υπάρξει διαθέσιμο σπίτι, νοικιάζεται αμέσως. Ξενοικιάστηκε ένα το Φεβρουάριο που θεωρείται και νεκρή εποχή και μέσα σε μια ημέρα νοικιάσθηκε πάλι», κατέληξε ο κ. Ζάγουρας.
 
Έλλειψη οικοδομικής δραστηριότητας
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος από την AGB Μεσιτικές Υπηρεσίες», εκτίμησε ότι από τις πλατφόρμες ενοικίασης όπως η Airbnb, ελάχιστα έχει επηρεασθεί η εξεύρεση φοιτητικής στέγης.
«Κυρίως οφείλεται στο ότι τα τελευταία εννέα χρόνια δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας, ενώ αντίθετα πολλοί από τους γειτονικούς νομούς έρχονται στην Καλαμάτα για μόνιμη εγκατάσταση. Έτσι, αυξάνεται ο πληθυσμός της πόλης, χωρίς να έχουμε πολλές κατοικίες.  Γι’ αυτό οι φοιτητές δυσκολεύονται , αλλά η εκτίμηση μου είναι ότι μέχρι να ανοίξουν οι σχολές, θα έχουμε καταφέρει να εξυπηρετήσουμε και τους τελευταίους. Αυτό τουλάχιστον λέει η πείρα μας και από πέρυσι και πρόπερσι», τόνισε ο κ. Αδαμόπουλος.
Κατέληξε δε,  ότι υπάρχουν διαθέσιμες γκαρσονιέρες και δυάρια σε πάρα πολύ καλή κατάσταση και πως οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με τον όροφο, το έτος κατασκευής και το πόσο κοντά βρίσκεται το σπίτι στο κέντρο της πόλης.

Της Βίκυς Βετουλάκη