Ένας στους δύο δεν ξέρει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη


Έκπληκτοι ανακάλυπταν ότι έχουν διαβήτη στις δωρεάν εξετάσεις χθες στην πλατεία          
Όχι μόνο είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή η χθεσινή εκστρατεία ενημέρωσης για το σακχαρώδη διαβήτη στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, αλλά κάποιοι συνάνθρωποί μας από τη δωρεάν εξέταση που γινόταν έμαθαν για πρώτη φορά ότι έχουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους.
Αυτή τη στιγμή στο Διαβητολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ιατρό Αναστάσιο Μακρή, παρακολουθούνται πάνω από 2.000 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Πλέον υπάρχει και τμήμα διαβητικού ποδιού, τοποθετούνται αντλίες ινσουλίνης και πολλές νέες αγωγές που βοηθούν τον κόσμο.
Χθες, μέχρι το μεσημέρι, στο περίπτερο της κεντρικής πλατείας είχαν προσέλθει για να εξετασθούν πάνω από 200 άτομα, τα οποία και ενημερώθηκαν για το σακχαρώδη διαβήτη.
 
Παγκόσμια Ημέρα
Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1991 ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η δε Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2018-2019 έχει ως κεντρικό θέμα «Οικογένεια και Διαβήτης». Η εκστρατεία στοχεύει να τονίσει τη σημασία της πάθησης, καθώς και της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης και διαχείρισής της, όχι μόνο για το ίδιο το άτομο με διαβήτη, αλλά και για την οικογένειά του στο σύνολό της.
Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ, δυστυχώς, ένα στα δύο άτομα δεν το γνωρίζει.
Οι περισσότεροι πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ, ο οποίος μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση, καθώς και η διατήρηση του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά τόσο στην πρόληψη όσο και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.
Με αφορμή, λοιπόν, τη 14η Νοεμβρίου και με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών της Μεσσηνίας, το Διαβητολογικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας από κοινού με το Σύλλογο Διαβητικών Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» και σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, τον Ερυθρό Σταυρό Καλαμάτας, την Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ και την Π.ΟΜ.ΑμεΑ Πελοποννήσου, πραγματοποίησαν χθες εκστρατεία ενημέρωσης: Στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι, διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό και ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και, όπου χρειαζόταν, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.
 
Ενημέρωση
Μιλώντας στο «Θ» η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας, Αθανασία Καρούνου, τόνισε πως ιδιαίτερος στόχος της ενημέρωσης είναι τα παιδιά και οι γονείς, ενώ έχουν ευοδωθεί οι προσπάθειες των συλλόγων να ενταχθεί ο σακχαρώδης διαβήτης στη λίστα των παθήσεων που δικαιολογούν σχολικό νοσηλευτή.
«Οι γονείς μπορούν στην αρχή της σχολικής χρονιάς να απευθύνονται στο διευθυντή για να υπάρχει σχολικός νοσηλευτής και το παιδί να υποστηρίζεται όλη τη χρονιά. Βέβαια, φέτος στην αρχή της χρονιάς είχαμε κάποια προβλήματα, τα οποία αφορούσαν στη μειωμένη έγκριση των αιτήσεων που έκαναν γονείς, με συνέπεια ένας σχολικός νοσηλευτής να πρέπει να καλύπτει δύο σχολεία. Απευθυνθήκαμε στο υπουργείο και μας διαβεβαίωσε ότι θα καλυφθούν όλες οι αιτήσεις μετά τις 15 Νοέμβρη. Επίσης, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε κατά μια ώρα το ωράριο των γονιών δημοσίων υπαλλήλων που έχουν παιδί με διαβήτη. Επιδιώκουμε, δε, να μπει διατροφική ετικέτα στα διατροφικά γεύματα που διανέμονται στα σχολεία της χώρας, για να μπορεί ο γονιός ή ο σχολικός νοσηλευτής να υπολογίζει πιο εύκολα τις μονάδες ινσουλίνης και να αποφεύγονται οι υπογλυκαιμίες ή υπεργλυκαιμίες», τόνισε η κα Καρούνου, ευχαριστώντας τους φορείς για τη συμμετοχή τους, αλλά και τον κ. Καλογερόπουλο που προσέφερε τις τέντες του περιπτέρου και τον κ. Ηλ. Δικαίο για τις αφίσες.
Να σημειωθεί πως τα γραφεία του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας στεγάζονται πλέον στην οδό Αγίου Γεωργίου 11.
 
Ένας στους δύο
Ο γιατρός του Διαβητολογικού Ιατρείου του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Αναστάσιος Μακρής, έδωσε έμφαση στο θέμα της ενημέρωσης του κόσμου. «Ο διαβήτης έχει το κακό ότι είναι κάτι που γενικά είναι ασυμπτωματικό. Και γι’ αυτό ένας στους δύο δεν ξέρει ότι έχει διαβήτη. Και μάλιστα, βρήκαμε κάποια τέτοια άτομα σήμερα εδώ. Ο διαβήτης, δυστυχώς, είναι αυξανόμενος και στη Μεσσηνία και παγκοσμίως, κυρίως γιατί έχουμε απομακρυνθεί από τη Μεσογειακή Διατροφή και από την άσκηση. Είμαστε πιο υπέρβαροι και έχουμε τα πιο υπέρβαρα παιδιά στην Ευρώπη, γι’ αυτό βλέπουμε και διαβήτη τύπου ΙΙ σε παιδιά που δε βλέπαμε παλιότερα. Άρα, καλύτερη διατροφή, άσκηση και έγκαιρη ρύθμιση του διαβήτη».
Ο κ. Μακρής διευκρίνισε ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και ευαισθητοποιείται, καθώς πλέον στο περιβάλλον τους βλέπουν ότι υπάρχει κάποιος διαβητικός. «Κυρίως, όμως, βλέπουν τις επιπλοκές του διαβήτη. Ο διαβήτης σήμερα, δυστυχώς, είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και μη τραυματικών ακρωτηριασμών των κάτω άκρων. Ο κόσμος τα βλέπει αυτά και ευαισθητοποιείται, αλλά το θέμα είναι να πεισθεί να κάνει αλλαγές στη ζωή του», κατέληξε ο κ. Μακρής.

Της Βίκυς Βετουλάκη