Η Μεσσηνία της δράσης και των υπερηρώων…

Η Μεσσηνία της δράσης και των υπερηρώων…

Μικροί, μεγάλοι και… σιδερένιοι αθλητές και επισκέπτες απολαμβάνουν τη φύση της, συμμετέχοντες σε παλιές και νέες αθλητικές διοργανώσεις
 
Σε μια εποχή καθολικής ανυπαρξίας υπερηρώων, η καλύτερη λύση μάλλον είναι να ψάξεις να βρεις τον υπερήρωα μέσα σου. Όπως έκανε μια παρέα αθλητών, σαράντα χρόνια πριν, στη Χαβάη.
«To Ironman ήταν το αποτέλεσμα μιας “κόντρας” φίλων κολυμβητών, ποδηλατών και δρομέων για το ποιος είναι δυνατότερος αθλητής. Συνδύασαν τρεις προϋπάρχοντες αγώνες, έναν κολυμβητικό 4 χλμ., έναν ποδηλατικό 180 χλμ. κι έναν δρομικό Μαραθώνιο (42,2 χλμ.), τους έκαναν έναν και το δοκίμασαν. Όσοι κατάφεραν να τον ολοκληρώσουν ονομάστηκαν “Ironman”.
Έκτοτε, αυτό που ξεκίνησε σαν αστείο έγινε διεθνής κίνηση και πλέον διοργανώνονται περισσότεροι από 180 αγώνες Ironman σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου κάθε χρόνο», εξηγεί ο Θανάσης Παπαδημητρίου, διευθύνων σύμβουλος της Ευ Ζην Greece, στην Ελευθερία Αλαβάνου και στην “Καθημερινή”, που έχει αναλάβει να διοργανώσει τον πρώτο ελληνικό αγώνα Ironman στην περιοχή γύρω από τον κόλπο του Ναυαρίνου, με βάση το συγκρότημα της Costa Navarino.
«Ο αγώνας με τον οποίο ξεκινάμε στην Ελλάδα είναι το Ironman 70.3. Αυτό σημαίνει ότι έχει τη μισή απόσταση, δηλαδή 1,9 χλμ. κολύμπι – 90 χλμ. ποδήλατο – 21,1 χλμ. τρέξιμο. Το άθροισμα των αποστάσεων αυτών σε μίλια είναι 70,3, εξ ου και η ονομασία». 
Ποιους αφορά το απαιτητικό αυτό δρώμενο; Ερασιτέχνες αθλητές ή αλλιώς τον καθημερινό άνθρωπο που θέλει να υπερβεί τα όριά του. «Έχουμε παραδείγματα υπέρβαρων ανθρώπων που το έβαλαν στόχο και μέσα σε δύο χρόνια, με συστηματική προπόνηση και πείσμα, κατάφεραν να ολοκληρώσουν full Ιronman. Συμμετέχουν μαμάδες πολύτεκνων οικογενειών, πολυάσχολοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες κάθε είδους και ηλικίας».
Φυσικά, δεν είναι ο καθένας από εμάς έτοιμος να κολυμπήσει, να ποδηλατήσει και να ολοκληρώσει έναν ημιμαραθώνιο μέσα σε 8 1/2 ώρες, όπως ορίζει ο κανονισμός. Απαιτείται σκληρή προετοιμασία (κατά προτίμηση με τη βοήθεια προπονητή), σωστή διατροφή, ιατρικές εξετάσεις για να σιγουρευτεί ο υποψήφιος ότι ο οργανισμός του αντέχει και, βέβαια, αποφασιστικότητα και καλή ψυχολογία.
Στις 16-18 Νοεμβρίου η Costa Navarino θα φιλοξενήσει «ένα TriCamp με σκοπό την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την περιοχή και την προπόνηση στις πραγματικές διαδρομές του αγώνα», στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ομιλίες και παρουσιάσεις ειδικών προπονητών, διατροφολόγων, αλλά και Ελλήνων «ex-Ironman finishers».
Ο κανονικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου του 2019, δηλαδή σε πεντέμισι μήνες, και ήδη οι συμμετοχές ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις των διοργανωτών. «Η προσδοκία μας για τον πρώτο αγώνα ήταν να προσελκύσει γύρω στους 300  Έλληνες και 500 ξένους.
Ο υπολογισμός βασίστηκε στους περίπου 700 ενεργούς  Έλληνες τριαθλητές, ερασιτέχνες στο σύνολό τους –αφού δεν έχουμε ακόμη καθαρά επαγγελματίες– και στη νεοσύστατη παρουσία του αγώνα μας στο διεθνές καλεντάρι. Δεν περιμέναμε να δούμε τρομερά νούμερα.
Σε αυτό συντέλεσε και το υψηλό κόστος συμμετοχής, που είναι σχεδόν πενταπλάσιο από ό,τι είχαν συνηθίσει οι  Έλληνες».
Τα προγνωστικά διαψεύστηκαν, αφού μέχρι στιγμής υπάρχουν περισσότερες από 1.250 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 530 είναι  Έλληνες και οι υπόλοιποι κατάγονται από 52 άλλες χώρες (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Μιανμάρ, Χιλή κ.ά.). Ενδιαφέρουσα είναι και η –μέχρι στιγμής– αναλογία ανδρών και γυναικών (81,2%-18,8%), ελαφρώς πιο ισορροπημένη από τα διεθνή δεδομένα (85%-15%).
Οι συμμετοχές θα κλείσουν στα 1.500 άτομα (γι’ αυτό όποιος ενδιαφέρεται καλύτερα να επισπεύσει την κράτησή του).
Για πληροφορίες: eu.ironman.com, navarinochallenge.com