Το σχέδιο του Μανώλη Μάκαρη για τον αθλητισμό

Το σχέδιο του Μανώλη Μάκαρη για τον αθλητισμό

Το πρόγραμμά του για τον αθλητισμό στο Δήμο Καλαμάτας παρουσίασε χθες ο συνδυασμός «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες».
Η εκδήλωση διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο και ανήκει στη σειρά εκδηλώσεων που η παράταξη πραγματοποιεί, χωρίζοντας θέματα του Δήμου Καλαμάτας ανά κατηγορία.
Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.
Όπως τονίστηκε, στόχος της παράταξης είναι, όταν αναλάβει τα καθήκοντα διοίκησης του Δήμου, να συντάξει μελέτες επισκευής και εμπλουτισμού των αθλητικών υποδομών, ώστε μέχρι να λήξει η θητεία της να έχει αποκτήσει η Καλαμάτα σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.
Πέραν, όμως, των υποδομών, η παράταξη του Μανώλη Μάκαρη θα έχει ως στόχο ο Δήμος να συμμετέχει ενεργά, ως συνδιοργανωτής, σε μεγάλες αθλητικές οργανώσεις που τελούν υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Α., Ομοσπονδιών και διοργανώνονται από τοπικά σωματεία, όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser 2020 Ν.Ο.Κ.
Σχετικά με τη χρηματοδότηση των παραπάνω, ο κ. Μάκαρης είπε ότι είναι εφικτή, αν το 30% του πολιτιστικού τέλους δοθεί για αυτόν το σκοπό. Επίσης, είπε ότι θα υπάρξει αυστηρό πλαίσιο κανονισμού λειτουργίας, με σεβασμό στα σωματεία, αλλά σεβασμό και στον κάθε δημότη που θέλει να αθληθεί.
Αναφορά έγινε και στα φαινόμενα της βίας, η οποία, όπως ειπώθηκε χθες, πρέπει να καταπολεμηθεί και αυτό να γίνει σε συνεργασία με τα σωματεία, μιας και οι αθλητικές εκδηλώσεις είναι γιορτή χαράς και πολιτισμού.
 
Πώς είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις σήμερα
Κατά τη χθεσινή εκδήλωση ειπώθηκε ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Καλαμάτας είναι σε μια κατάσταση κάτω του μετρίου, αναγνωρίστηκε όμως ότι έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες βελτίωσης τα τελευταία χρόνια.
Ειπώθηκε, ωστόσο, ότι εάν υπήρχαν ολοκληρωμένες μελέτες, τότε η πόλη θα είχε εισπράξει για την επισκευή ή συντήρηση αρκετά χρηματικά ποσά, π.χ. από την ΠΕΠ δεν είσπραξε ούτε 1 ευρώ. Από τη Γ.Γ.Α. τον τελευταίο χρόνο πήρε χρήματα, κι αυτό υπό ασφυκτικές πιέσεις στελεχών της παράταξης.
 
Τα έργα
Στη συνέχεια έγινε αναλυτική περιγραφή για το τι θέλει η παράταξη να κάνει αν εκλεγεί Δημοτική Αρχή.
Ειδικότερα:
Στο Κολυμβητήριο θα πραγματοποιήσει συντήρηση και εκσυγχρονισμό, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από ΕΣΠΑ, ΓΓΑ και προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια. Οι δαπάνες ανέρχονται σε 800.000 ευρώ.
Στην Τέντα οι δαπάνες έχουν υπολογιστεί στα 180.000 ευρώ και αφορούν εργασίες ανοιχτών εγκαταστάσεων, φρεάτια απορροής υδάτων κ.λπ.
Στο Δημοτικό Στάδιο η πρόταση είναι το ταρτάν να διαμορφωθεί, έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο ακόμα κουλουάρ και να φτάσει τα οκτώ. Να γίνει στατική μελέτη στις εξέδρες και να δημιουργηθούν στέγαστρα. Να γίνει πλήρης ανακατασκευή στο κλειστό προπονητήριο στίβου. Να καταργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις που ενοχλούν τους περίοικους κ.λπ.
Ο Ανοιχτός Δήμος θα ζητήσει ακόμη, μέσω σύμβασης, να δοθεί το κτήριο του Ορφανοτροφείου (πρώην Μουσικό Σχολείο), προκειμένου, έπειτα από ανακατασκευή-επισκευή, να τοποθετηθούν εκεί όργανα, αίθουσες για σεμινάρια κ.λπ. Επίσης, να μεταφερθούν εκεί γραφεία που έχουν σχέση με τον αθλητισμό.
Στόχος της παραπάνω αλλαγής θα είναι η Καλαμάτα, όπως είπαν, να ξαναγίνει ένα διακεκριμένο προπονητικό κέντρο, το οποίο θα προσελκύει αθλητές διεθνούς επίπεδου. Ταυτόχρονα, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανένταξή της στο καλαντάρι του ΣΕΓΑΣ.
Ένα άλλο θέμα που αναφέρθηκε είναι η αναβάθμιση των Παπαφλεσσείων.
Τα παραπάνω, με μερικά ακόμα που αφορούν στο Στάδιο, έχουν κοστολογηθεί στα 6.000.000 ευρώ.
 
Σχολικός αθλητισμός
Στη χθεσινή εκδήλωση υπήρξε και ενότητα που είχε να κάνει με το σχολικό αθλητισμό. Ειδικότερα, έγιναν προτάσεις για το πώς μπορούν να αναβαθμιστούν οι δομές στα σχολεία, ενώ «έπεσε» και η ιδέα να δημιουργηθεί ένας κουμπαράς, που θα στηρίζει τις μετακινήσεις των μαθητών- αθλητών που συμμετέχουν σε μαθητικούς αγώνες εκτός νομού.
 
Αθλητισμός για όλους
Άλλη ενότητα ήταν αυτή που αφορά στον αθλητισμό για όλους, που χρειάζεται ενίσχυση, όπως αναφέρθηκε, κι αυτό μπορεί να γίνει δημιουργώντας και άλλα ανάλογα προγράμματα.

Αθλητισμός στη γειτονιά
Επιπρόσθετα, ο «Ανοιχτός Δήμος» θέλει να κάνει τους δημότες να αθλούνται περισσότερο, καθώς, όπως είπαν χθες, είναι κάτι που και οι γιατροί συστήνουν. Για αυτό το λόγο η παράταξη σκοπεύει να δημιουργήσει αθλητικές εγκαταστήσεις σε διάφορες γειτονιές της πόλης, προτείνοντας στο Πάρκο του Αλμυρού να γίνουν επισκευές στα υπάρχοντα γήπεδα, να τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής, να δημιουργηθεί αθλητικό μονοπάτι κ.λπ.
Αντίστοιχες εργασίες να γίνουν στο πάρκο των Γιαννιτσανίκων και της Αγίας Τριάδας, ενώ αρκετά είναι ακόμα τα σημεία στα οποία ο «Ανοιχτός Δήμος» σκοπεύει να δημιουργήσει αθλητικά μονοπάτια. Τα παραπάνω έχουν κοστολογηθεί στα 200.000 ευρώ.
 
Βελτίωση συνθηκών λειτουργίας
Ένα άλλο ζήτημα που τονίστηκε είναι η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας στους υπάρχοντες αθλητικούς χώρους, ώστε αυτοί να είναι προσβάσιμοι από ΑμεΑ, να υπάρχουν τουαλέτες, αλλά και απινιδωτές στα στάδια.
 
Οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις
Κι αφού ολοκληρώθηκε το τμήμα των επισκευών- ανακατασκευών, υπήρξε συζήτηση για τη δημιουργία «βαριών» κατασκευών. Ειδικότερα, τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στο Κτήμα Σφακιανάκη. Η πρόταση είναι να δημιουργηθούν εκεί προπονητήρια με δυνατότητα άθλησης στον εξωτερικό χώρο αυτών.
Επίσης, έγινε πρόταση για δημιουργία αθλητικού κέντρου στις Γουλιμίδες, όπου θα δημιουργηθεί στάδιο 4.000 θεατών, ενώ θα υπάρχουν αρκετοί βοηθητικοί χώροι, συνεδριακό κέντρο κ.λπ. Όλα τα παραπάνω είναι προϋπολογισμού 25.000.000 ευρώ.

Στα «Παλιάμπελα» νέο κολυμβητήριο
Για την περιοχή των «Παλιάμπελων» η πρόταση του «Ανοιχτού Δήμου» είναι η δημιουργία ενός πολυθεματικού κέντρου συνύπαρξης πολιτισμού και αθλητισμού, όπου θα υπάρχει και προπονητικό Κέντρο, ενώ εκεί θα κατασκευαστεί και το νέο κολυμβητήριο της πόλης, με τη δαπάνη να ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ.
 
Μονοπάτια
Εκτενής αναφορά στη χθεσινή εκδήλωση έγινε και στα μονοπάτια. Στόχος της παράταξης είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο μονοπατιών στον Ταΰγετο.
 
Νέα αθλήματα στην πόλη
Εκτός από τα υπάρχοντα αθλήματα, όμως, η παράταξη Μάκαρη έχει ως στόχο να φέρει στην πόλη υποδομές και για άλλα Έτσι, θέλει να δημιουργήσει πίστα BMX στα νταμάρια των Λεΐκων, γήπεδο τοξοβολίας στο Αριοχώρι και αναρρίχηση σε Νέδουσα και Αρφαρά
 
Παρά 5
Με αναφορά ενός χωριού της Μικράς Ασίας που ζει από τον αεροπτερισμό, η παράταξη Μάκαρη, σε συνεργασία με τους αιωροπτεριστές, θα προβεί σε διαμόρφωση του χώρου στην Άνω Βέργα, προκειμένου να γίνονται στην πόλη μεγάλα αθλητικά γεγονότα.
 
Ναυταθλητισμός
«Στις Γουλιμίδες πρέπει κάποια στιγμή να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις του Ναυταθλητισμού, αλλά αυτό είναι κάτι οραματικό», όπως ειπώθηκε. Πρόταση, λοιπόν, του «Ανοιχτού Δήμου» είναι, σε συνεργασία με τους Ναυταθλητικούς Συλλόγους, να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο υγρός στίβος, δηλαδή ο Μεσσηνιακός Κόλπος, να γίνει διεθνές προπονητικό και αθλητικό κέντρο.
 
Αθλητικός τουρισμός
Τελευταία θέματα που συζητήθηκαν χθες ήταν εκείνα του αθλητικού τουρισμού και του τουριστικού αθλητισμού, σημειώνοντας πώς θα αυξηθούν στην περιοχή μας.
 
Η ατζέντα και η θέση του ανθρώπου
Κλείνοντας έγινε γνωστό ότι το παραπάνω πρόγραμμα στηρίχτηκε κατ’ ένα μεγάλο μέρος στα 17 σημεία της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο των ανθρώπων της παράταξης οι αθλητικές υποδομές να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος να εξυπηρετεί αυτές.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση