Παρά τις προσπάθειες η εξέταση αντιρρήσεων των δασικών χαρτών θέλει χρόνια

Παρά τις προσπάθειες η εξέταση αντιρρήσεων των δασικών χαρτών θέλει χρόνια

Ούτε σε τρία χρόνια δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στη Μεσσηνία το έργο εξέτασης των χιλιάδων αντιρρήσεων που έχουν κατατεθεί από πολίτες για τους δασικούς χάρτες, ενώ δε λείπουν και οι πιο απαισιόδοξοι που πιστεύουν ότι μπορεί να χρειασθούν ακόμα και 5 χρόνια.
Οι τέσσερις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί στη Μεσσηνία συνεδριάζουν συνεχώς από το Μάρτιο και μέχρι τώρα έχουν εξετάσει περίπου 1.000 αντιρρήσεις, όμως ακόμα οι ντουλάπες είναι γεμάτες.
Σύμφωνα με όσα έχουν ορισθεί, οι επιτροπές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το έργο τους μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά αυτό φαντάζει αδύνατο.
 
Μεγάλος όγκος
Το έργο των επιτροπών είναι αρκετά δύσκολο, καθώς μόνο η εξέταση του κάθε φακέλου απαιτεί αρκετό χρόνο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται και αυτοψία στην περιοχή και τότε ο χρόνος εξέτασης της αντίρρησης αυξάνεται. Συνολικά στη Μεσσηνία είχαν κατατεθεί περίπου 14.000 αντιρρήσεις. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών, από την πρώτη επιτροπή, που αφορά στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασονομείου Μεσσήνης, θα εξετασθούν 3.487 φάκελοι αντιρρήσεων, που αντιστοιχούν στο 24,78% επί συνόλου σε επίπεδο Νομού Μεσσηνίας.
Από τη δεύτερη επιτροπή, που η αρμοδιότητά της είναι τα Δασονομεία Αλαγονίας και Μελιγαλά, θα εξετασθούν 970 φάκελοι αντιρρήσεων, που αντιπροσωπεύουν το 6,9% των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί.
Από την τρίτη επιτροπή, που έχει αρμοδιότητα την περιοχή του Δασονομείου Καλαμάτας, θα εξετασθούν 1.637 φάκελοι που αντιστοιχούν στο 11,64%.
Τέλος, η τέταρτη επιτροπή έχει αρμοδιότητα τις περιοχές του Δασονομείου Πύλου και του Δασαρχείου Κυπαρισσίας και θα εξετάσει συνολικά 7.974 υποθέσεις αντιρρήσεων, εκ των οποίων οι 5.154 είναι της Κυπαρισσίας και οι 2.820 της Πύλου. Το ποσοστό είναι 56,68%.

Της Βίκυς Βετουλάκη