Ο Όμηρος στην… Costa Navarino, με οδηγό την Madeline Miller, Αμερικανίδα συγγραφέα

Ο Όμηρος στην… Costa Navarino, με οδηγό την Madeline Miller, Αμερικανίδα συγγραφέα

Η Madeline Miller είναι μια αναγνωρισμένη συγγραφέας από την Αμερική που λατρεύει την ελληνική μυθολογία. Στα δύο βιβλία που έχει γράψει, Το τραγούδι του Αχιλλέα και Κίρκη, οι πρωταγωνιστές είναι ήρωες από τον Όμηρο.

Το δεύτερο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Διόπτρα, έγινε η αφορμή για το πρώτο reading retreat στην Ευρώπη. Το σημείο της διεξαγωγής του, η Μεσσηνία, δεν επιλέχτηκε τυχαία, αφού συνδέεται στενά με τη μυθολογία.

Το ιστορικό ενδιαφέρον που έχει η περιοχή και ο πλούτος του φυσικού τοπίου ήταν πολύ δελεαστικά για όσες γυναίκες αποφάσισαν να έρθουν, από την άλλη άκρη του πλανήτη, για να ζήσουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία. Θυμίζει λίγο την ταινία “Ο κύκλος των χαμένων ποιητών”, αλλά στη σύγχρονη εκδοχή της.

Στη δεύτερη μέρα αυτού του ταξιδιού -κράτησε συνολικά έξι- το Marie Claire συνάντησε την Madeline Miller στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Φτάσαμε εκεί έπειτα από αρκετό περπάτημα. Περιηγηθήκαμε στα τείχη του κάστρου του Νέστορα απολαμβάνοντας την πιο ωραία θέα που θα συναντήσει κανείς στην ευρύτερη περιοχή και επισκεφτήκαμε τη σπηλιά του.

«Είμαι ενθουσιασμένη που έχω την ευκαιρία να δω τόσα ωραία και κυρίως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μέρη» μου είπε η Madeline, λίγο πριν τη ρωτήσω αν έχει ξανακάνει συνέντευξη σε παραλία. Δεν ήταν το μόνο πρωτόγνωρο για εκείνη σε αυτό το ταξίδι. Παρότι έχει έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα, ήταν η πρώτη που βρέθηκε στην Costa Navarino και σε αυτά τα όμορφα μέρη. Με τόσες διαφορετικές γυναίκες διαφορετικής ηλικίας, εθνικότητας και οικογενειακής κατάστασης. Στη συνέχεια, μιλήσαμε για τους χαρακτήρες των βιβλίων της, την ανάγκη των γυναικών να έχουν το χώρο τους για να βρουν τον εαυτό τους αλλά και την αγάπη της για τα αρχαία ελληνικά.

Σε μία από τις ερωτήσεις απάντησε ως εξής: “Δεν είχα έρθει ποτέ σε αυτή την περιοχή, οπότε ήμουν ενθουσιασμένη να δω το παλάτι του Νέστορα κι όλα αυτά. Δεν ήξερα καν ότι όλα αυτά βρίσκονταν εδώ.

Αυτό που επίσης κρατάω, είναι ότι είδα τόσες γυναίκες να συσπειρώνονται και να σκέφτονται σε βάθος τις ζωές τους και να συνδέονται με τις ιστορίες. Πιστεύω ότι αυτές οι ιστορίες είναι διαχρονικές και έχουν διαχρονικές αλήθειες για την ανθρωπότητα. Μπορούμε να βρούμε τους εαυτούς μας σε όλους αυτούς τους χαρακτήρες, εξαρτάται από ποια οπτική το βλέπεις. Είναι υπέροχο πάντως να βλέπεις ανθρώπους να παθιάζονται με αυτές τις ιστορίες και την ομηρική ποίηση και να έρχονται κοντά για να τα μοιραστούν η μία με την άλλη».

ΠΗΓΗ: «Πρώτο Θέμα»