Δασικοί χάρτες: Μέτρα για να αντιμετωπισθεί η καθυστέρηση στην εξέταση των αντιρρήσεων


Η μερική κύρωση των δασικών χαρτών σε 258 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα θα προχωρήσει εντός του μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ενώ προωθούνται και μέτρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να τρέξει πιο γρήγορα η εξέταση των αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζουν το πρόβλημα και αυτός είναι ο λόγος που προωθούν μια σειρά από μέτρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις εξετάσεις των αντιρρήσεων. Οι παρεμβάσεις αυτές θα κατατεθούν προς συζήτηση μέσα στο επόμενο διάστημα. Έτσι, σε πρώτη φάση, ο ενδιαφερόμενος δε θα περιμένει να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την Περιφέρεια. Μόλις εξετάζεται η αντίρρηση και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να χρησιμοποιεί το ακίνητό του, όπως ο ίδιος νομίζει και όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Την ίδια ώρα προωθείται η αύξηση των τριμερών Επιτροπών Αντιρρήσεων (από 142 που είναι σήμερα σε 300). Θα δίνονται δε κίνητρα για τη συγκρότησή τους, αφού η αμοιβή των μελών των Επιτροπών θα συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν.

Επιπλέον, συντάσσεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπει το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών. Αυτό γίνεται προκειμένου να μπει ένας φραγμός στις διεκδικήσεις του Δημοσίου και να προστατευτούν οι περιοχές όπου έχουν γίνει αναδασμοί και οι αγρότες καλλιεργούν χωράφια, παίρνοντας ακόμη και επιδοτήσεις.

Β.Β.