Καλαματιανοί του εξωτερικού μιλούν για τον κορωνοϊό στη χώρα που ζουν

Καλαματιανοί του εξωτερικού μιλούν για τον κορωνοϊό στη χώρα που ζουν

Μέχρι σήμερα οι Καλαματιανοί του εξωτερικού συνήθιζαν να μιλούν στο «Θάρρος» για πράγματα ευχάριστα και τη ζωή τους στη χώρα που διαμένουν.
Σήμερα, όμως, που ολόκληρος ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με τον κορωνοϊό, κάνουμε μια μικρή παύση και αλλάζουμε θεματολογία.
Το «Θάρρος», λοιπόν, επικοινώνησε με Καλαματιανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό και μας μεταφέρουν τη δική τους εμπειρία.
Πώς είναι η κατάσταση στη χώρα που ζουν; Πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους; Ανησυχούν για τους δικούς τους ανθρώπους στην Καλαμάτα;
Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που τους θέσαμε.
Άπαντες εύχονται όλο αυτό να τελειώσει σύντομα και να βρεθούν στην πόλη για διακοπές…

ΗΠΑ
Στο Λιτλ Ροκ, Αρκάνσας, των ΗΠΑ εργάζεται ως επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής και Ενδοκρινολογίας η Σπυριδούλα Μαράκα. Όπως μας είπε, αυτή τη στιγμή στην Αμερική υπάρχουν πάνω από 136.000 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός δηλαδή που ξεπερνά εκείνους της Κίνας και της Ιταλίας. Η Νέα Υόρκη, πρόσθεσε,  θεωρείται το κέντρο της πανδημίας στην Αμερική, έχοντας πάνω από τα μισά κρούσματα όλης της χώρας.
Στην πολιτεία που ζει, μέχρι την Κυριακή είχαν 421 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 5 νεκρούς, αλλά ο αριθμός αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Όσο για τις απαγορεύσεις που υπάρχουν εκεί, ανέφερε ότι σε κάθε πολιτεία τα μέτρα είναι διαφορετικά, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων. Εκεί που ζει, δεν υπάρχει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, με τις Αρχές όμως να κλείνουν δημόσιους χώρους, όπως παραλίες και πάρκα, ενώ οι πτήσεις πλέον είναι περιορισμένες. Συμπλήρωσε, δε, πως έχουν κλείσει πολυκαταστήματα και εστιατόρια.
Επίσης απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων, καθώς και η κυκλοφορία από τις 9.00 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί.
Σχετικά με τη δουλειά της, μας είπε ότι πηγαίνει στο νοσοκομείο, όπου συντονίζει την προσπάθεια τα ραντεβού να μετατραπούν σε εξωτερικές επισκέψεις μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ άλλοι συνάδελφοι έχουν ήδη κληθεί να αναλάβουν καθήκοντα πέραν των καθιερωμένων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αναμενόμενο κύμα κρουσμάτων.
Χαρακτηριστικά, μας ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο στο οποίο εργάζεται κηρύχτηκε στο στάδιο 3 έκτακτης ανάγκης. Πλέον έχουν διακοπεί όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους ειδικευόμενους και «όλοι μαζί έχουν πέσει στη νοσοκομειακή μάχη της πανδημίας».
Μιλώντας για τους δικούς της ανθρώπους στην Καλαμάτα, σημείωσε ότι ανησυχεί και είναι σε καθημερινή επικοινωνία, ενώ όλοι μένουν στο σπίτι, εκτός από τον πατέρα της που έχει αναλάβει βάρδιες στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης.
Τέλος, σχετικά με το αν έχει σκεφτεί να γυρίσει στην Ελλάδα, μας απάντησε ότι το καθήκον της είναι να μείνει εκεί και να βοηθήσει το νοσοκομείο που εργάζεται με όποιον τρόπο. Άλλωστε, πρόσθεσε, όλες οι άδειες έχουν ανακληθεί, ενώ ευχήθηκε η πανδημία σύντομα να αποτελεί παρελθόν και η ίδια, όπως και όλος ο κόσμος, σύντομα να χαρεί τις παραλίες της Καλαμάτας.

Σαουδική Αραβία
Στη Σαουδική Αραβία και ειδικότερα στο Ριάντ ζει και εργάζεται ως φυσικοθεραπεύτρια η Ιωάννα Πουλοπούλου. Όπως μας είπε, εκεί ξεκίνησαν νωρίς, πριν υπάρξουν πολλά κρούσματα, να παίρνουν μέτρα. Μάλιστα, όταν κάποιος βρισκόταν στο εξωτερικό και επέστρεφε, αμέσως έμπαινε σε καραντίνα, ενώ πλέον τα σύνορα είναι κλειστά. Νωρίς έκλεισε και η Μέκκα, προκειμένου να μη φτάσουν στη χώρα επισκέπτες που πιθανόν να ήταν θετικοί στον κορωνοϊό. Έτσι, είναι σχετικά καλά τα πράγματα σε επίπεδο κρουσμάτων, αλλά καθημερινά τα δεδομένα αλλάζουν. Κι αυτό, διότι ο ιός είναι ύπουλος, με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 1.200 και οι νεκροί τους έξι.

Όσο για τις απαγορεύσεις που ισχύουν αυτή την περίοδο στη χώρα, από τις 3.00 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 6.00 το πρωί υπάρχει δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία. Ανοιχτά είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, όχι όμως όταν ισχύει η απαγόρευση, ενώ έχει ακούσει ότι θα ισχύσει κι εκεί ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, με την ίδια να πηγαίνει στη δουλειά της δυο φορές την εβδομάδα αυτή την περίοδο. Κυκλοφορεί, δε, με βεβαίωση που έχει λάβει από την εργασία της, ενώ αρκετές μέρες δουλεύει από το σπίτι της.
Η Ιωάννα θεωρεί ότι οι κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας θα καταλάβουν την καραντίνα από εδώ και πέρα, αφού ξεκίνησε σχετικά αργά.
Αναφορικά με τους δικούς της, μας είπε ότι φυσικά και ανησυχεί, αλλά γνωρίζει ότι παραμένουν στο σπίτι, αισιοδοξώντας ότι θα πάνε όλα καλά.
Ούτε η Ιωάννα σκέφτεται να επιστρέψει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, κάτι που είχε προγραμματίσει για το Μάιο, οπότε είχε κλείσει εισιτήρια, αλλά τα ακύρωσε.
Πλέον ελπίζει η όλη κατάσταση να τελειώσει σύντομα και όλοι να επανέλθουμε στους ρυθμούς μας.

Ολλανδία
Στην Ολλανδία ζει η Μαρία Κρίκα, όπου, όπως μας είπε, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 11.750, με τους θανάτους να ανέρχονται σε 864. Ο αριθμός, όμως, αυξάνεται καθημερινά σχεδόν κατά 1.000 κρούσματα, όσα είναι και τα τεστ που γίνονται, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού, διαφέρει αισθητά σε σχέση με τη χώρα μας. Η ίδια επέλεξε αυτή την περίοδο να αφήσει την Ολλανδία και να επιστρέψει στην Καλαμάτα, αφού θεωρεί την Ελλάδα ασφαλέστερη, ενώ σε αυτή της την απόφαση συντέλεσε το γεγονός ότι μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές της εξ αποστάσεως.
Στην Ολλανδία, εξήγησε, δεν υπάρχει ακόμα απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ η κυβέρνηση έχει κλείσει τα σχολεία και τα καταστήματα εστίασης, απαγορεύοντας παράλληλα τις συναθροίσεις. Σε διάγγελμά του, δε, ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θα νοσήσει, ενώ όσοι είναι δυνατοί θα επιβιώσουν και θα αποκτήσουν ανοσία. Στάση που, κατά τη Μαρία, φανερώνει την τελείως διαφορετική κουλτούρα των Ολλανδών σε σχέση με το θάνατο και την αποδοχή του.
Σχετικά με τον κόσμο και τη στάση του μέχρι τώρα, μας είπε ότι δε δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα.  «Δε συναντάς ανθρώπους να φορούν μάσκες, γάντια ή να παίρνουν άλλα προληπτικά μέτρα. Πολλοί φάνηκε να κοιτάζουν με απορία τη μάσκα που φορούσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» σχολίασε.
Τέλος, σημείωσε πως με την επιστροφή της έχει μπει σε οικειοθελή καραντίνα, ενώ ευχήθηκε σύντομα όλο αυτό να αποτελεί παρελθόν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση