«ΘΑΡΡΟΣ» 15 Μαΐου 1907: Ο φόνος εν Ασπροχώματι

«ΘΑΡΡΟΣ» 15 Μαΐου 1907: Ο φόνος εν Ασπροχώματι

Την 10 ακριβώς νυκτερινήν ώραν πυροβολισμός ακουσθείς όπισθεν της σιδηράς γεφύρας ανεστάτωσε τον εν τοις καφενείοις και τη πλατεία κόσμον, ο οποίος έτρεχεν εκεί να ίδη τι συνέβαινε.

Μετ’ ολίγον τη συνοδεία χωροφυλάκων διήρχετο της πλατείας αιμόφυρτος τις περιδεής και φωνάζων: «θα με σκοτώσουν».

Όπισθεν δι’ αυτού έτεροι δύο εις χείρας των αστυνομικών οργάνων οδηγούμενοι εις την αστυνομίαν.

Τον αιμόφυρτον διηύθυναν εις το φαρμακείον Κουτσομητοπούλου όπου τω παρεσχέθησαν αι πρώται βοήθειαι και επεδέθη το εν τη κεφαλή του τραύμα.

Ο κόσμος εν προφανεί ανησυχία παρηκολούθει τα πάντα και δεν ήξευρεν τι συνέβη.

Τα καφενεία εκενώθησαν, ο κόσμος εχύθη προς την πλατείαν διαπυνθανόμενος τα του συμβάντος περί του οποίου δεν ηδύνατο να μάθη επ’ ακριβώς.

Τι είχε συμβεί
Περί το εσπέρας έξωθι του χωρίου Ασπροχώματος εις τα Χάνια – Κουμουνδούρου ο Αθαν. Κίτσος και ο υιός του Βασίλειος εφόνευσαν τη προσκλήσει των εντός του μαγαζίου των τον διελθόντα εκείθεν και εισελθόντα εν αυτώ συγχώριόν των Βασίλ. Διαμαντόπουλον, αφού πρώτον τον επυροβόλησαν δια περιστρόφου και τον απετελείωσαν δια μαχαίρας, ένεκα λόγων προηγουμένης κτηματικής διαφοράς εξ αιτίας ενός κήπου.

Μετά την πράξιν των οι φονείς πατήρ και υιός ετράπησαν εις φυγήν διαχωρισθέντες. Και ο μεν πατήρ διηυθύνθη αλλαχού, ο δε υιός έσπευσε να έλθη ενταύθα.

Η συνάντησις ενταύθα
Μόλις εγνώσθη ο φόνος του Διαμαντοπούλου εν τω χωρίω Ασπροχώματι ανεστατώθη κυριολεκτικώς τούτο. Οι συγγενείς του φονευθέντος οπλισθέντες έσπευσαν τινές μεν προς καταδίωξιν των φονέων, άλλοι δε ήλθον ενταύθα και ειδοποίησαν τας Αρχάς, δύο εκ τούτων ονομαζόμενοι Αντώνιος Διαμαντόπουλος και Αναστ. Ζωργιάνος. Οι δύο ούτοι εκπληρώσαντες την αποστολήν των επέστρεφον την ανωτέρω ώραν εις το χωρίον των.

Μόλις δε κατήλθον την γέφυραν και επρόκειτο να λάβουν την προς αυτό άγουσαν, ευρισκόμενοι εν τω Ρακοπωλείω Ζαχαράκη όπου εισήλθον να λάβουν τα όπλα των, τα οποία είχον αφήσει εισελθόντες εν τη πόλει, αντιλαμβάνονται τον φονέα υιόν του συγγενούς των και ρίπτονται ωπλισμένοι κατ’ αυτού από ολίγων βημάτων αποστάσεως, ο οποίος φεύγων εκείθεν ήρχετο να κρυβή ενταύθα. Τότε ακούεται ο πυροβολισμός, ο οποίος ηνάγκασε τον κόσμον να σπεύση και τους εκεί ευζώνους.

Πώς σώζεται ο φονεύς
Ο φονεύς βλέπει τους ανωτέρω διώκτας του και προσπαθεί να διαφύγη. Ευτυχώς όμως δι’ αυτόν τότε επεμβαίνει ο παρατυχών Δικηγόρος Κάστανος, εις αξιωματικός και εις επιλοχίας των ευζώνων και συλαμβάνουν τους εφορμήσαντας κατά του φονέως, ο οποίος εφώναζε και εζήτει βοήθειαν.

Ανθίστανται ούτοι αλλά κατορθώνουν και τους συγκρατούν.

Καθ’ ην όμως στιγμήν εκρατήθησαν ούτοι είχον πλησιάση τον φονέα και ο εις εξ αυτών δια του υποκοπάνου του γκρα τον εντύπησεν εις την κεφαλήν και τον ετραυμάτισεν ελαφρώς.

Τότε σπεύσαντα τα αστυνομικά όργανα παρέλαβον τους κρατηθέντας συγγενείς του φονευθέντος και τον φονέα και τα όπλα αυτών, τα οποία παρέδωσαν αυτοίς οι κρατήσαντες αυτούς.

Εις την Αστυνομίαν
Οι συλληφθέντες Διαμαντόπουλος και Ζωργιάνος ωδηγήθησαν εις την Αστυνομίαν όπου ο διευθυντής Βάλβης υπέβαλεν αυτούς εις επισταμένην ανάκρισιν.

Εν αυτή επίσης μετ’ ολίγον ωδήγησαν και τον φονέα Βασίλειον Κίτσον εκ του φαρμακείου, ο οποίος υποβληθείς εις προανάκρισιν άλλ’ αντ’ άλλων έλεγε περί του φόνου και των αιτίων αυτού, ότι δηλαδή ηναγκάσθη αυτός μόνος να τον φονεύση συμπλακείς μετά του φονευθέντος, ο οποίος είχε πειράξη την αδελφή του και την στιγμήν εκείνην είχε προκαλέση αυτόν έξωθι του μαγαζίου του και όχι δια γκρα, αλλά δια μαχαίρας.

Ο φονεύς ούτος ετέθη εν τω κρατητηρίω της Αστυνομίας απομονωθείς, ίνα σήμερον υποβληθή εις σύντονον και εκτεταμένην ανάκρισιν, καθώς και οι κρατηθέντες δύο συγγενείς του φονευθέντος.

Επί τόπου
Άμα τη αναγγελία του φόνου η Διεύθυνσις της Αστυνομίας διέταξε τους εφίππους χωροφύλακας, οι οποίοι έσπευσαν επί τόπου προς καταδίωξιν του φονέων και καθησύχασιν των πνευμάτων, τα οποία έχουν εξεγερθή απειλουμένης επαναλήψεως των σκηνών.

-Σύλληψις του πατρός
-Η απόλυσις των συγγενών του φονευθέντος
«ΘΑΡΡΟΣ» 17 Μαΐου 1907
Ευθύς ως εγνώσθη ο φόνος του Διαμαντοπούλου εν Ασπροχώματι επί τόπου έσπευσαν έφιπποι χωροφύλακες καθώς και το μεταβατικόν απόσπασμα υπό τον Γκίνον και το απόσπασμα Θουρίας.

Χθες δε εις το χωρίον Βεΐζαγα της Θουρίας το υπό τον λοχίαν Αθανάσιον Ιωάννου απόσπασμα ανακαλύψαν τον φονέα τούτον και πολιορκήσαν αυτόν, κατόρθωσε να τον συλλάβη και να τον οδηγήση ενταύθα.

Τι κατέθεσαν
Εν τη Εισαγγελία ανακριθέντες οι δύο ούτοι φονείς πατήρ και υιός Κίτσοι δια μακρών εξέθεσαν τα του φόνου εις ον ηναγκάσθησαν να προβώσιν, επειδή εθίχθη η οικογενειακή των τιμή, του φονευθέντος πολλάκις παρενοχλήσαντος την κόρην του γέροντος, την οποία εσχάτως ηπείλει να απαγάγη δια να την νυμνεύση με συγγενή του, ενώ αυτοί κατ’ ουδένα λόγον συνήνουν προς τούτο. Αυτή ήτο η κυρία αφορμή, ολιγότερον δε η κτηματική διαφορά προελθούσα εξ ενός κήπου των φονέων.

Οι συγγενείς του φονευθέντος
Οι δύο συγγενείς του φονευθέντος Βασ. Διαμαντοπούλου, Αντώνιος Διαμαντόπουλος και Αναστ. Ζωργιάνος, οι οποίοι συναντηθέντες την προχθεσινήν νύκτα κάτωθι της σιδηράς γεφύρας μετά του εξ Ασπροχώματος φονέων Κίτσου όπου απεπειράθησαν να κτυπήσουν αυτόν, υποβληθέντες εις ανάκρισιν υπό του Εισαγγελέως αφέθησαν ελεύθεροι.

Ούτοι εξιστόρησαν τα του φόνου ως εξετέθησαν υφ’ ημών χθες με τινάς επουσιώδεις λεπτομερείας των αιτίων.