Αναρτώνται αναθεωρημένοι δασικοί χάρτες – Στις 12 Φεβρουαρίου 2021 παίρνει σειρά η Μεσσηνία

Αναρτώνται αναθεωρημένοι δασικοί χάρτες – Στις 12 Φεβρουαρίου 2021  παίρνει σειρά η Μεσσηνία

Ξεκινούν σήμερα οι πρώτες αναρτήσεις των αναθεωρημένων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα. Πρώτοι θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες Αρκαδίας, Δράμας, Ζακύνθου, Καβάλας, Καστοριάς, Λευκάδας και Πιερίας. Οι χάρτες θα αναρτηθούν ανά Περιφερειακή Ενότητα, εκτός από την Αττική, που θα αναρτηθεί σε δόσεις. Όλα αυτά ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση δύο προσφυγών στο ΣτΕ.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην “Καθημερινή”, που εγκρίθηκε προχθές, προβλέπει την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε επτά ομάδες, με ρυθμό μία ομάδα ανά εβδομάδα έως τα τέλη Φεβρουαρίου. 

Η δεύτερη ομάδα, η οποία θα αναρτηθεί στις 22 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει οκτώ περιοχές: Αθήνα (περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών), Αργολίδα, Εύβοια, Κέρκυρα, Κορινθία, Σάμο, Φωκίδα και Φλώρινα. 

Στο τρίτο γκρουπ, στις 29 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται Ηράκλειο, Γρεβενά, Λασίθι, Λέσβος, Σέρρες και Ροδόπη, ενώ η Θεσσαλονίκη είναι στην επόμενη ομάδα, στις 5 Φεβρουαρίου (μαζί με Αιτωλοακαρνανία, Δωδεκάνησα, Πέλλα και Ξάνθη).

Οι πρώτες μεγάλες αναρτήσεις στην Αττική θα γίνουν στις 12 Φεβρουαρίου: ολόκληρη η Δυτική Αττική πλην του Δήμου Μεγαρέων, από τον Πειραιά το χερσαίο τμήμα και τα νησιά πλην Σαλαμίνας, Κυθήρων και Αντικυθήρων, η Ανατολική Αττική στο τμήμα που γειτνιάζει με τη Διεύθυνση Δασών Πειραιά. Στην ίδια ομάδα θα αναρτηθούν Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Ηλεία, Μεσσηνία, Έβρος και Κοζάνη. 

Στην έκτη ομάδα, στις 19/2, θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες σε Ιωάννινα, Άρτα, Χίο, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Καρδίτσα, Λάρισα και Κυκλάδες. Και η έβδομη και τελευταία ομάδα, στις 26/2, περιλαμβάνει Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αχαΐα, Λακωνία, Χαλκιδική, Ημαθία, Κιλκίς και τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Όλοι οι χάρτες θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέσω της οποίας μπορούν να υποβληθούν και οι αντιρρήσεις. 

Πρόκειται για την κατάληξη μιας υψηλού ρίσκου διαδικασίας αναθεώρησης του συνόλου των χαρτών (ακόμα και των κυρωμένων) που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Το τελευταίο διάστημα το υπουργείο δεχόταν πιέσεις από την Ε.Ε. και τους θεσμούς για επίσπευση – χαρακτηριστικό της σπουδής να ξεκινήσουν οι αναρτήσεις είναι το γεγονός ότι η απόφαση υπεγράφη στις 12/1 με σκοπό να ξεκινήσει στις 15/1, προβλέποντας ότι οι χάρτες θα αποστέλλονται στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο»… δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Στο μεταξύ, εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση δύο προσφυγών (περιβαλλοντικών οργανώσεων και επαγγελματικών φορέων) κατά της αναθεώρησης των δασικών χαρτών.

Λόγω σπουδαιότητας, η υπόθεση θα εκδικαστεί από τη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας – όμως έλαβε δύο φορές αναβολή (ορίστηκε για τις 5 Μαρτίου), καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει ακόμα καταθέσει τις απόψεις του στο ανώτατο δικαστήριο. Προφανώς πρόκειται για ελιγμό με σκοπό να μην γίνει η εκδίκαση πριν ξεκινήσουν οι νέες αναρτήσεις. 

Το βασικό ζητούμενο από τη διαδικασία αναρτήσεων είναι ποιες και πόσο μεγάλες είναι οι περιοχές που τελικά θα αποχαρακτηριστούν χάρη στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος μερικούς μήνες νωρίτερα (και με τις οποίες εξαιρέθηκαν από τον δασικό χάρτη μεγάλες κατηγορίες παράνομα εκχερσωμένων ή/και καταπατημένων δασικών εκτάσεων).

Το υπουργείο υποστήριξε ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των αντιρρήσεων και να ολοκληρωθεί το έργο και παράλληλα «να αποκατασταθούν αδικίες». 

Αρμοδιότητες νέων υπουργών, υφυπουργών

Δύο εκπλήξεις για τα θέματα του υπουργείου Περιβάλλοντος έκρυβε η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αρμοδιοτήτων των νέων υπουργών και υφυπουργών. Ο νέος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, αναλαμβάνει όχι μόνο τις δύο γενικές διευθύνσεις που αφορούν πολεοδομία, χωροταξία και γεωχωρική πληροφορία, αλλά και το «φλέγον» κομμάτι της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αντί του υφυπουργού Προστασίας Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά. 

Όσο για το κτηματολόγιο, προκύπτει ότι δεν περνάει μόνο στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (συγκεκριμένα στον υφυπουργό Γιώργο Στύλιο), αλλά και στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.