«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Μαΐου 1908: Η επιδημία της Κορώνης

«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Μαΐου 1908: Η επιδημία της Κορώνης

Η ενσκήψασα εν Κορώνη νόσος του εξανθηματικού τύφου λαμβάνει διαστάσεις. Κατά νεώτερον τηλεγράφημα του Δημάρχου Ράλλη προς τας ενταύθα Αρχάς τα κρούσματα επολλαπλασιάσθησαν.

Φόβος δε και τρόμος συνέχει τους κατοίκους, οι οποίοι ευρίσκονται εις απογνωστικήν θέσιν.

Ο Δήμαρχος Ράλλης μετά των εκεί ιατρών λαμβάνει παν μέτρον συντελούν εις την περιστολήν και αποσόβησιν της νόσου.

Το Υπουργείον των Εσωτερικών απαντών χθες εις το τηλεγράφημα του Νομάρχου παρήγγειλεν αυτόν να συννενοηθή μετά του Φρουράρχου και διαταχθή ο στρατιωτικός ιατρός Κουρτάκης, ίνα μεταβή τάχιστα εις Κορώνην, μετά επισταμένην δε εξέτασιν και διάγνωσιν της νόσου να υποβάλη λεπτομερή έκθεσιν περί των συμπτωμάτων αυτής.

Ο Νομάρχης άμα ως έλαβε την διαταγήν ταύτην εκάλεσε παρ’ αυτώ τον Κουρτάκην εις τον οποίον ανεκοίνωσε τα κατά την διαταγήν του Υπουργείου.

Ο Κουρτάκης εδήλωσεν ότι ληγούσης της αδείας του πρέπει σήμερον να ευρίσκεται εις την εν Τριπόλει θέσιν του. Τούτου δ’ ένεκεν επειγόμενος ν’ αναχωρήση, αδυνατεί να μεταβή εις Κορώνην.

Κατόπιν τούτου ο Νομάρχης εζήτησε τηλεγραφικώς παρά του Υπουργείου την αποστολήν ειδικού ιατρού. Ετηλεγράφησε δε εις τον Δήμαρχον και αστυνομικόν σταθμάρχην Κορώνης ίνα προβώσιν εις την απομόνωσιν των προσβληθέντων, διότι αν όντως ως εκ των συμπτωμάτων χαρακτηρίζεται η ενσκήψασα νόσος φέρει τον χαρακτήρα του εξανθηματικού τύφου ο κίνδυνος είναι μέγας, παρεμφερούς ούσης της νόσου ταύτης προς την της ευφλογίας και έτι χειροτέρας.

Εκτός των άλλων μέτρων, τα οποία εκ μέρους των ενταύθα αρχών ελήφθησαν, διετάχθη και ο Λιμενάρχης, ίνα λάβη πάντα τα προφυλακτικά μέτρα της θαλασσίου μετά της Κορώνης συγκοινωνίας.

Διακοπή μαθημάτων
Οι δημοδιδάσκαλοι Κορώνης ανέφερον τα κατά την νόσον εις τον επιθεωρητήν των σχολείων Σιώρην ζητούντες διακοπήν των μαθημάτων.

Ο Σιώρης ανήγγειλε τούτο εις το Υπουργείον της Παιδείας, συγχρόνως δ’ ετηλεγράφησε διατάσσων την επ’ αόριστον διακοπήν των μαθημάτων.

Επίσης δι’ εζητήθη η διακοπή των μαθημάτων του αυτόθι ελληνικού σχολείου.

Δύο θάνατοι
Νεώτεραι ειδήσεις εκ Κορώνης ανήγγειλαν, ότι αυτόθι επισυνέβησαν δύο θάνατοι συνεπεία της ενσκηψάσης νόσου. Εκφέρεται όμως ποια τις αμφιβολία εάν οι θάνατοι προήλθον εκ μόνης της προσβολής της νόσου ή και εξ άλλης ασθενείας.

Εν γένει οι κάτοικοι της Κορώνης αγωνιωδώς αναμένουν την λήψιν μέτρων εκ μέρους των αρμοδίων.

Αι νεώτεραι ειδήσεις «ΘΑΡΡΟΣ» 13 Μαΐου 1908
Η εν Κορώνη ενσκήψασα νόσος η οποία εις τρομεράν ανησυχίαν κρατεί τους κατοίκους εξακολουθεί υφισταμένη χωρίς να σημειωθώσιν όμως και νέα κρούσματα

Το Υπουργείον των Εσωτερικών παρήγγειλε τον Δήμαρχον Κορώνης Ράλλην να καλέση τρεις ιατρούς προς διάγνωσιν της νόσου.

Ο παρακολουθώς ως μέλος το περιοδεύον δια τας κληρώσεις των στρατευσίμων Στρατολογικόν Συμβούλιον ιατρός Ξηρός εχαρακτήρισε την νόσον ως κοιλιακόν τύφον και ουχί εξανθηματικόν, προς τούτο δε ελήφθησαν πάντα τα επιβαλλόμενα μέτρα.

Απηγορεύθη εις τους κατοίκους η ύδρευσις εκ των υδάτων του υδραγωγείου, η δε Δημοτική Αρχή προέβη εις τον καθορισμόν των φρεάτων και την ανόρυξιν ενός έτι φρέατος προς διευκόλυνσιν της υδρεύσεως των κατοίκων.

Ο Νομάρχης παρεκλήθη χθες όπως εγκρίνη την αιτηθείσαν εκ δραχμών 750 πίστωσιν δια την περισυλλογήν των υδάτων Αρτακίου. Οι πλείστοι των κατολίκων απεσύρθησαν εις τας εξοχικάς οικίας των, η απομόνωσις όμως των προσβληθέντων οι οποίοι ανέρχονται εις 28 καθίσταται δυσχερής διότι το δημοτικόν ταμείον στερείται χρημάτων, καθόσον άπαντα τα έσοδα του Δήμου κατασχεθέντα εισάγονται εις το Δημόσιον Ταμείον προς απόσβεσιν των προς αυτό οφειλομένων.

Χθες παρεκλήθη τηλεγραφικώς ο Νομάρχης όπως ενεργήση και διαταχθή ο Ταμίας να καταβάλη δραχμάς 2.000 τουλάχιστον εκ των εισπράξεων του Δήμου, ίνα χρησιμοποιηθώσιν δια την καθαριότητα, απολύμανσιν και συνδρομήν των προσβληθέντων ενδεών, διότι άπασαι αι μέχρι τινός γενόμεναι δαπάναι κατεβλήθησαν εκ του ιδιαιτέρου Ταμείου του Δημάρχου. Ανηγγέλθη χθες ότι εκ των προσβληθέντων απεβίωσεν έν άτομον, εν τοις χωρίοις δε του Δήμου ότι επικρατεί άκρα υγεία.

Εζητήθη επίσης όπως ενισχυθή και ο εκεί Αστυνομικός Σταθμός δι’ ανδρών διότι η δύναμίς του αποτελείται εξ ενός και μόνον χωροφύλακος.

Επί των ανωτέρω μακρόν απηύθυνε τηλεγράφημα και ο περιοδεύων με το Στρατολογικόν Συμβούλιον γραμματεύς Καλλήγερος συστήσας εις τον Νομάρχην την ανάγκην της καταβολής δραχμών 2.000 υπό του ταμείου δι’ αναγκαιούντα έξοδα.

Τα μέτρα του Υπουργείου «ΘΑΡΡΟΣ» 16 Μαΐου 1908
Η γνώμη του Ιατροσυνεδρίου υπήρξεν όλως διάφορος της εκφρασθείσης γνώμης των ιατρών, απροκαλύπτως δε η γνώμη αυτού υπήρξε σύμφωνος προς την του Στρατιωτικού Ιατρού Ιωάν. Κουρτάκη.

Το ιατροσυνέδριον υπό την γνώμην του οποίου υπεβλήθησαν αι αποσταλείσαι εις το Υπουργείον των Εσωτερικών εκθέσεις των επισκεφθέντων τους προβληθέντας ιατρών εχαρακτήρισε την νόσον εξανθηματικόν τύφον και λίαν επικίνδυνον και μολυσματικήν.

Το Υπουργείον, κατόπιν της γνωμοδοτήσεως ταύτης του Ιατροσυνεδρίου, διέταξε τον διευθυντήν του δημοσίου απολυμαντηρίου Κ. Βάου, ίνα μεταβή αμέσως εις Κορώνην παραλαμβάνων μεθ’ εαυτού ένα φορητόν απολυμαντικόν κλίβανον μετά των αναγκαιούντων φαρμάκων και εργασθή λαμβάνων πάντα τα επιβαλλόμενα μέτρα προς εξάλειψιν της νόσου.

Μετά του Βάου διετάχθησαν ν’ αναχωρήσουν και δύο απολυμανταί.

Την γνωμοδότησιν του Ιατροσυνεδρίου δια μακρού τηλεγραφήματός του εγνώρισε χθες το Υπουργείον εις τον Νομάρχην γνωστοποιείσαν και τα ληφθέντα υπ’ αυτού μέτρα, υφιστήσαν την προσοχήν του δια την λήψιν παντός άλλου μέτρου συντείνοντος εις την περιστολήν και εξάλειψιν της νόσου, αφού μάλιστα η φύσις αυτής είναι τόσον κινδυνώδης.

Ο Νομάρχης άμα τη λήψει του ανωτέρω τηλεγραφήματος έσπευσε να γνωστοποιήση το περιεχόμενόν του εις τον Δήμαρχον Κολλωνίδων Ράλλην συστήσας την λήψιν παντός προχείρου μέτρου μέχρι της καθόδου του Βάου.

Εκτός τούτου ο Νομάρχης συνέστησε εις την λιμενικήν αρχήν την λήψιν αυστηρών μέτρων επί της θαλασσίου συγκοινωνίας της Κορώνης μετά της πόλεως, διότι κατόπιν της βεβαιώσεως ότι επρόκειτο περί κοιλιακού τύφου είχε χαλαρωθή η επιτήρησις των προελεύσεων της Κορώνης.

Το νόστιμον όμως είναι ότι η Δημοτική Αρχή Κολλωνίδων λαμβάνει βροχηδόν τας διαταγάς περί της λήψεως των επιβαλλομένων μέτρων ενώ αφ’ ετέρου προκειμένου περί της παροχής δραχ. 1000 δια τας αναγκαιούσας δαπάνας ζητείται η υποβολή πινάκων των εσόδων και εξόδων του Δήμου δια να κριθή φαίνεται αν συμφέρη να διαταχθή η εκ των κατεσχεμένων προσόδων του Δήμου απόδοσις εις την Δημοτικήν Αρχήν του ανωτέρω ποσού, αφού η ανάγκη είναι τόσον επιτακτική και αναπόφευκτος προκειμένου περί κενού Δημοτικού Ταμείου.

Αι νεώτεραι λεπτομέρειαι «ΘΑΡΡΟΣ» 20 Μαΐου 1908
Η από ημερών μαστίζουσα την Κορώνην νόσος ήτις εις τόσην κίνησιν και ανησυχίαν έχει μεταβάλει τας Αρχάς, όχι μόνον εξακολουθεί υφισταμένη, αλλά και επιτείνεται σημειωθέντων τριών νέων κρουσμάτων, κατά τας χθεσινάς εκ Κορώνης ειδήσεις.

Θάνατος ουδείς μέχρι τούδε επισυνέβη.

Η καθαριότης και εν γένει πάντα τα προς περιστολήν της νόσου επιβαλλόμενα μέτρα, ακολουθούν μετά τινός δραστηριότητος συντελούμενα υπό της Δημοτικής Αρχής, η οποία και δαπάναις του Δήμου ανέλαβε την περίθαλψιν των προσβληθέντων ενδεών παρέχουσα αυτοίς τα μέσα της συντηρήσεως και θεραπείας.

Ο διαταχθείς υπό του Υπουργείου να μεταβή εις Κορώνην ιατρός και διευθυντής του Δημοσίου Απολυμαντηρίου Βάος κατ’ είδησιν εξ Αθηνών ανεχώρησε χθες ατμοπλοϊκώς κατευθυνόμενος ενταύθα, οπόθεν και θέλει μεταβή εις Κορώνην. Ο Βάος αφικνούμενος σήμερον εξ Αθηνών θέλει μεταβή αμέσως εις Κορώνην. Αφού δε εξετάση μικροβιολογικώς το νόσημα και ορισθή εκ της εξετάσεως ταύτης η πραγματική και ακριβής φύσις της νόσου, τότε θέλουσιν αποσταλή και οι ορισθέντες απολυμανταί μετά του μεταφορικού απολυμαντικού κλιβάνου και των αναγκαιούντων φαρμάκων όπως επιληφθώσι της απολυμάνσεως.

Ύφεσις της νόσου «ΘΑΡΡΟΣ» 22 Μαΐου 1908
Η επιδημία της Κορώνης φαίνεται ότι σημαντικά κατεστάλη. Όχι μόνον θάνατος δεν συνέβη, αλλά ουδέ και κρούσμα νεώτερον εσημειώθη.

Ο Δήμαρχος Ράλλης επιβεβαιών τούτο αναφέρει ότι μεγάλη ύφεσις παρατηρείται εν τη νόσω εξ ου πιστεύεται ότι αύτη βαίνει εις το να εκλείψη.

Ο μεταβάς προχθές εν Κορώνη βακτηριολόγος Βάος, ίνα εξετάση μικροβιολογικώς την νόσον, δεν ανήγγειλεν ουδέν εις τον Νομάρχην περί της φύσεως της νόσου.

Οι εις τας ενταύθα δε κλινικάς νοσηλευόμενοι τινές εκ Κορώνης επιτηρούμενοι υπό της Αστυνομίας επί τω φόβω μη πάσχουν εξ εξανθηματικού τύφου, κατά το πλείστον ιάθησαν, αποδειχθέντος, ότι από άλλας ασθενείας έπασχον και ουχί από εξανθηματικόν τύφον.

-Η έκθεσις του Βάους
-Δεν είναι εξανθηματικός τύφος «ΘΑΡΡΟΣ» 23 Μαΐου 1908

Ο μεταβάς εις Κορώνην διευθυντής του δημοσίου απολυμαντηρίου βακτηριολόγος Βάους ετηλεγράφησε χθες εις τον Νομάρχην ότι εκ της γενομένης υπ’ αυτού μικροβιολογικής εξετάσεως απεδείχθη ότι, δεν πρόκειται περί εξανθηματικού τύφου, αλλά περί ελαφρού τυφοειδούς πυρετού, όστις δεν είναι άλλο τι ή οι αναφαινόμενοι καθ’ έκαστον θέρος συνεχείς ή υποσυνεχείς και υφέσιμοι γαστρικοί ελώδεις πυρετοί, οι οποίοι ουδεμίαν σχέσιν έχουν προς τον εξανθηματικόν τύφον, ουδέ τον γνήσιον κοιλιακόν τοιούτον και οι οποίοι είναι όλως διάφοροι των ενδημούντων πυρετών εν τω κλίματι.

Ο Νομάρχης άμα τη λήψει του τηλεγραφήματος του Βάους έσπευσε να γνωστοποιήση το περιεχόμενόν του εις το Υπουργείον των Εσωτερικών, διότι το ζήτημα του χαρακτηρισμού της νόσου είχεν εμβάλει εις ανησυχίαν ως λίαν επικινδύνου και μολυσματικής.

Εκ τούτου αποδεικνύεται, ότι πλήρες είχε δίκαιον ο έγκριτος της πόλεώς μας Ιατρός Αναστασιάδης, ο οποίος πολύ ορθώς εχαρακτήρισε την νόσον ως η μικροβιολογική εξέτασις του Βάου την απέδειξε, διατυπώσας την γνώμην του και δια τηλεγραφημάτων του δημοσιευθέντων εις αθηναϊκάς εφημερίδας.

Απορούμεν δε πώς το Ιατροσυνέδριον, το οποίον εκ των διαπρεπεστέρων επιστημόνων αποτελείται και υπό την κρίσιν του οποίου υπεβλήθησαν 15 εκθέσεις ασθενών υπό των ιατρών της Κορώνης, απεφάνθη κατηγορηματικώτατα, ότι πρόκειται περί εξανθηματικού τύφου και παρήγγειλε την λήψιν αυστηρών απολυμαντικών μέτρων εν οις και η ιατρική επίσκεψις επί των προελεύσεων Κορώνης.

Ημείς χαίρομεν, διότι η διάγνωσις του χαρακτηρισμού της νόσου ευρέθη σύμφωνος προς την γνώμην του Αναστασιάδου αφ’ ενός και εξ άλλου ότι εκλείπει πας κίνδυνος περί της τρομεράς νόσου, η οποία είχεν εμβάλει εις τρομερούς φόβους πάντας.