Τέλος του 2022 κατάργηση όλων των παράνομων ΧΑΔΑ

Τέλος του 2022 κατάργηση  όλων των παράνομων ΧΑΔΑ

Σε διαγραφή προστίμων για τη χώρα μας προχώρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά την αποκατάσταση έξι χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ), για τη λειτουργία των οποίων η χώρα πλήρωνε 80 χιλιάδες ευρώ ετησίως για κάθε έναν.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, στόχος είναι μέχρι τέλος του 2022 να έχουν κλείσει όλοι οι παράνομοι ΧΑΔΑ.

Παράνομοι ΧΑΔΑ
Ειδικότερα, τα πρόστιμα απαλείφθηκαν διότι αποκαταστάθηκαν οι ΧΑΔΑ στην Αλεξανδρούπολη, την Ίο, το Βαθύ και την παραλία Αυλίδας στη Χαλκίδα, ενώ απαλείφθηκε και το πρόστιμο για δύο ΧΑΔΑ στη Γορτυνία Αρκαδίας, δεδομένου ότι τους τελευταίους έξι μήνες τα απόβλητα του Δήμου μεταφέρονται σε πιστοποιημένο χώρο διάθεσης απορριμμάτων.

Με ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, η χώρα μας απαλλάχθηκε από πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία έξι χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

Με τη διαγραφή των έξι προστίμων, οι περιπτώσεις ΧΑΔΑ για τους οποίους η χώρα μας κατάφερε να απαλλαγεί από πρόστιμα τα τελευταία δύο χρόνια ανέρχονται σε 21. Πρόκειται για σημαντική μείωση ύψους 32%, καθώς ο αριθμός τους το καλοκαίρι του 2019 έφτανε τους 65. Το δε οικονομικό όφελος ανέρχεται σε 1.680.000 ευρώ, δεδομένου ότι το ετήσιο πρόστιμο για κάθε μία από τις περιπτώσεις ΧΑΔΑ είναι 80.000 ευρώ.

Θα κλείσουν όλοι
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι 44 περιπτώσεις προστίμων που απομένουν θα αντιμετωπιστούν έως το τέλος του επόμενου έτους.

Μιλώντας σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η αποτελεσματική διαχείριση απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την τελευταία διετία έχουν δημοπρατηθεί 21 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων και έχουμε καταφέρει να απαλλάξουμε τη χώρα από ισάριθμα πρόστιμα για τη λειτουργία ΧΑΔΑ. Με το νόμο για τα απόβλητα που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, έχουμε θέσει συγκεκριμένους στόχους για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τον περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή. Με σταθερά βήματα αλλάζουμε τη συλλογική αντίληψη για τα απορρίμματα και κάνουμε πράξη τη μετάβαση σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και τη δημόσια υγεία».