Στη… σέντρα βγάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος ο περιφερειάρχης

Στη… σέντρα βγάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος ο περιφερειάρχης

Με νέο έγγραφο για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ

Επανήλθε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με νέο έγγραφό της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης των καταγεγραμμένων και μη ΧΑΔΑ στην περιοχή της, καθώς παραμένει ακόμα αναπάντητο το προηγούμενο ανάλογο έγγραφο το οποίο είχε αποστείλει στο εν λόγω υπουργείο πέρυσι τον Αύγουστο.

“Δεν υπάρχει ανταπόκριση από το υπουργείο, το αρχικό μας έγγραφο πριν από 14 μήνες μένει αναπάντητο και υποχρεωθήκαμε να στείλουμε νέο με το ίδιο αίτημα” δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σχολιάζοντας ότι “δεν είναι προς τη θετική κατεύθυνση τα βήματα του υπουργείου ως προς το συγκεκριμένο θέμα”.

Το έγγραφο που απέστειλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Νίκας, προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και το γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Πριν από ένα χρόνο περίπου με έγγραφό μας, για το οποίο δεν έχουμε λάβει απάντηση, σας ζητήσαμε να ξεκινήσει η μελέτη της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ. Παρά τις αποκαταστάσεις που έγιναν στο παρελθόν στους καταγεγραμμένους ΧΑΔΑ, η έλλειψη νόμιμου χώρου διάθεσης αστικών στερεών απορριμμάτων οδήγησε πολλούς Δήμους στη συνέχιση της χρήσης ακόμη και αποκατεστημένων ΧΑΔΑ και στη δημιουργία νέων ΧΑΔΑ που δεν έχουν καταγραφεί.

Πλησιάζοντας στην έναρξη πλήρους λειτουργίας των εργοστασίων επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων στην Περιφέρειά μας θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσει οριστικά το θέμα των ΧΑΔΑ με νέα καταγραφή των ρυπασμένων χώρων και μελέτες αποκατάστασής τους.

Με αφορμή έγγραφο του Δήμου Τρίπολης με το οποίο ζητά τη βοήθεια της Περιφέρειας για την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης των ΧΑΔΑ Αγίου Βλάση και Αγίας Τριάδας του Δήμου Τρίπολης, επανερχόμεθα στο ερώτημά μας εάν προτίθεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί στη σύνταξη μελετών για την αποκατάσταση καταγεγραμμένων και μη ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σε περίπτωση αδυναμίας του υπουργείου θα θέλαμε να αναλάβουμε εμείς, ως Περιφέρεια, την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης των ΧΑΔΑ της χωρικής αρμοδιότητάς μας. Η εκπόνηση των μελετών θα γίνει σε άμεση συνεργασία με το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και τους Δήμους της Περιφέρειας. Αναμένουμε την απάντησή σας ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει σύντομα επίλυση ενός σημαντικού περιβαλλοντικού προβλήματος της Περιφέρειάς μας”.