«Προφάσεις εν αμαρτίαις» οι δικαιολογίες για τη μελέτη της Βέργας

«Προφάσεις εν αμαρτίαις»  οι δικαιολογίες για τη μελέτη της Βέργας

Το… βιβλίο της πολεοδομικής μελέτης της Βέργας ξεκίνησε να γράφεται το 1994 (!) και 27 χρόνια μετά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ο λόγος είναι πολύ απλός. Το παρασιτικό κράτος σε όλες τις βαθμίδες του κάνει τα “στραβά μάτια” σε παρεμβάσεις διαφόρων ειδών, αρνούμενο να εφαρμόσει το νόμο.

Η τελευταία ομολογία της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, ότι η μη ύπαρξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων οδήγησε το Συμβούλιο της Επικρατείας να στείλει πίσω τη μελέτη στο αρμόδιο υπουργείο, συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέμα άνοιξε έπειτα από παρέμβαση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλη Τζαμουράνη, ο οποίος και άσκησε κριτική στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η Δημοτική Αρχή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι γνώριζε τη στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.

Απαντώντας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε: “Έχουμε μια πολεοδομική μελέτη που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, έλαβε τις πρώτες εγκρίσεις το 2005 και ακολούθησε τη βάσανο των γραφειοκρατικών και τυπολατρικών διαδικασιών που διέπουν, δυστυχώς, τέτοιου είδους ζητήματα.

Για να φτάσουμε σήμερα στο 2021 και αφού η υπόθεση βρισκόταν πάνω από ενάμιση χρόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να έχουμε ενημερωθεί ότι επιστρέφει με παρατηρήσεις λόγω μη στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πότε άλλαξε αυτό; Το 2016, τότε που υπήρξε το πρόβλημα με τον Υμηττό και ήρθε κατεύθυνση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι καμία μελέτη πλέον δε θα περάσει εάν δεν έχει στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γι’ αυτό και ακυρώθηκε όχι μόνο τη Καλαμάτας, αλλά και της Κορίνθου, και πολλές άλλες”.

Συμπλήρωσε, όμως, ότι ο Δήμος θα κινηθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, προκειμένου να ετοιμαστεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Για το αν υπάρχουν ευθύνες, σχολίασε επίσης ότι για “τα του παρελθόντος μπορούμε να καλέσουμε τους υπηρεσιακούς και να μιλήσουμε πού υπάρχουν και αν υπάρχουν ευθύνες. Μην προσπαθούμε, όμως, να επιρρίψουμε ευθύνες, όταν δεν είναι μόνο θέμα της Καλαμάτας”.

Σε παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Σταματόπουλος, σημείωσε ότι ενώ ο Δήμος γνώριζε την κατάσταση, δε φρόντισε να κάνει κάτι.

Στη συνέχεια αρνήθηκε ότι υπάρχει αλλαγή της νομοθεσίας. “Αυτό το οποίο με κατάπληξη διάβασα στις ανακοινώσεις της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου ήταν η αναφορά στο ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που προέκυψε ως απόρροια αλλαγών στη σχετική πολεοδομική νομοθεσία, που δεν επηρεάζει μόνο τη μελέτη της Βέργας αλλά και άλλες αντίστοιχες μελέτες στην επικράτεια.

Είναι αληθές αυτό; Υπήρξε αλλαγή της πολεοδομικής νομοθεσίας ή επρόκειτο για κάτι το οποίο ήταν πασίδηλο και γνωστό στο Δήμο;”, αναρωτήθηκε.

Όπως συνέχισε, η εκπόνηση στρατηγικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία από το 2005, ύστερα από ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δήμος αυτό το γνώριζε πάρα πολύ καλά, είπε ο κ. Σταματόπουλος και, μάλιστα, αυτό το λόγο επικαλέστηκε κατά την “επιεικώς απαράδεκτη”, όπως τη χαρακτήρισε, προσφυγή του για την ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Α.Π.