Τουρισμός: Ενημερωτική εκδήλωση στην Κυπαρισσία από Δήμο Τριφυλίας, Ένωση Ξενοδόχων & Επιμελητήριο

Τουρισμός: Ενημερωτική εκδήλωση στην Κυπαρισσία από Δήμο Τριφυλίας, Ένωση Ξενοδόχων & Επιμελητήριο

Υπάρχει προοπτική, θέλει δουλειά πολλή

Υπάρχει προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού στη μετά-covid εποχή στη Μεσσηνία και δη του γαστρονομικού τουρισμού, ωστόσο θέλει δουλειά πολλή τόσο από το κράτος όσο και από την αυτοδιοίκηση, αλλά και τους ίδιους τους επαγγελματίες του τουρισμού, είναι το συμπέρασμα ενημερωτικής εκδήλωσης που διεξήχθη το Σάββατο στην Κυπαρισσία.

Στην κατεύθυνση αυτή θετική κρίνεται η πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, που από την πρώτη στιγμή στήριξε ενεργά ο Δήμος Τριφυλίας, και διοργανώθηκε η εκδήλωση υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές για τον Τουρισμό στη Μεσσηνία στη μετά–covid 19 εποχή – Γαστρονομικός Τουρισμός στην περιοχή μας» στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος».

Η εκδήλωση «άνοιξε» με καλωσόρισμα της δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Μαρίας Τομαρά, η οποία ήταν η συντονίστρια.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Μίλτος Χρυσομάλλης, τόνισε την ανάγκη των υποδομών, όπως οι οδικοί άξονες, και ανέφερε πως θα ήθελε να δει έναν άξονα Καλό Νερό – Γιάλοβα. Για τη γαστρονομία, σημείωσε ότι μπορούν να πετύχουν την ανάδειξή της και αναφέρθηκε στην ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων για μείωση του κόστους μέσω προγραμμάτων.

Ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ., Περικλής Μαντάς, τόνισε «ότι τουρισμός είναι συναίσθημα, το να ζήσουμε κάτι διαφορετικό και να αποκτήσουμε νέες εμπειρίες», ενώ επισήμανε ότι τουρισμός και γαστρονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, σημειώνοντας ότι η Τριφυλία μπορεί να πρωταγωνιστήσει.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Βασίλης Καπέλιος, σημείωσε πως «για τη χώρα μας ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία, αλλά η Τριφυλία έχει μείνει λίγο πίσω, γιατί, προφανώς, κάποια εμπόδια υπάρχουν». Επίσης, μίλησε για ήπια τουριστική ανάπτυξη που είναι εφικτή. 

Με τη σειρά του, ο γραμματέας της ΚΕΔΕ, τέως δήμαρχος και επικεφαλής παράταξης στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, είπε: «Ο τόπος αυτός μας προκαλεί για την ανάπτυξη και ανάδειξη της γαστρονομίας» και πρότεινε την υλοποίηση τοπικού συμφώνου ποιότητας, τονίζοντας πως «πρέπει να φωτίζουμε τα πλεονεκτήματα που έχουμε».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, τόνισε ότι «είμαστε πίσω κι εγκαταλελειμμένοι. Άλλοι πάνε με ρυθμούς ηλεκτρονικούς και άλλοι με ρυθμούς μηχανικούς», προσθέτοντας ότι «είμαστε ένα μηδέν», βάλλοντας κατά της Πολιτείας και των κυβερνήσεων για τις υποδομές.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, αναφέρθηκε στις υποδομές, τα προϊόντα και τον πρωτογενή τομέα, την ισότιμη ανάπτυξη που πρέπει να υπάρχει και εστίασε στην εκπαίδευση των επαγγελματιών, γιατί «πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και να δώσουμε την εμπειρία στους επισκέπτες».

Η αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Τουρισμού, Μαρία Παναγοπούλου, σημείωσε ότι «η Δημοτική Αρχή ενθαρρύνει τέτοιες πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αύξηση του τουριστικού προϊόντος. Ο Δήμος μας πιστεύει ότι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός είναι δύο άξονες που στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», συμπληρώνοντας ότι στην Τριφυλία, με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, μπορούν να αναπτυχθούν είδη τουρισμού, όπως αγροτουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, περιπατητικός, αλιευτικός και αθλητικός. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων, Γεωργία Χριστοδούλου, σημείωσε: «Πραγματοποιούμε μια γιορτή γνώσης, για πρώτη φορά μετά την περίοδο της μεγάλης υγειονομικής κρίσης και διανύοντας μια οικονομική πλέον κρίση. Μια εκδήλωση που σκοπό έχει να κάνει μια επανεκκίνηση και ανασύσταση δυνάμεων ενόψει της νέας σεζόν.

Η μετά-covid εποχή, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, επιτάχυνε τις μεγάλες προϋπάρχουσες αναδυόμενες τάσεις και διαμορφώνει πλέον νέα δυναμική, με επίκεντρο το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την αυθεντικότητα, είτε αυτή έχει να κάνει με τη γαστρονομία είτε με άλλη μορφή θεματικού τουρισμού.

Επειδή δε φταίνε οι καιροί που αλλάζουν, αλλά φταίμε εμείς που δεν αλλάζουμε, πήραμε την πρωτοβουλία, ως Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, να επιμορφωθούμε επί αυτών των θεμάτων…».

Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Άννα Καλογεροπούλου, χαιρέτισε την εκδήλωση, τονίζοντας πως «έχουμε τα χαρακτηριστικά της αειφορίας», ενώ αναφέρθηκε στο πώς σχεδιάζουν να προσεγγίσουν το προϊόν “Food & Drink”, αναπτύσσοντας το θέμα «Η Ανάπτυξη του Γαστρονομικού Προϊόντος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Ακολούθως μίλησαν οι: Σοφία Σωτηρίου, MSc, σύμβουλος Πολιτικής για την Πράσινη Ανάπτυξη, το Βιώσιμο Τουρισμό και την Ενεργειακή Μετάβαση, με θέμα «Στρατηγική της Ευρώπης για την Πράσινη ανάπτυξη & το Βιώσιμο Τουρισμό – Χρηματοδοτικά εργαλεία στον τουριστικό τομέα». Βασίλης Τριγκιλίδας, μέλος Δ.Σ. και εκπρόσωπος Τουριστικού Τμήματος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με θέμα «Στρατηγικές Τουριστικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου». Στέλιος Μάντζαρης, MSc (Destination Management.co), μέλος ΞΕΕ & πρόεδρος Ξενοδόχων Λήμνου, με θέμα «Ανάδειξη προορισμού καθώς και θεματικών μορφών του Τουρισμού». Χάρης Μπρουσαλιάν, Business Development & Marketing Director για την Best Western στην Ελλάδα (διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα), με θέμα «Ταξιδιωτικά trends για την Ελλάδα και διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες». Διονύσης Παπαδάτος, ΜΒΑ, συντονιστής Δράσεων σε Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με θέμα «Μεσσηνιακή Διατροφή-Χτίζοντας το γαστρονομικό branding της Μεσσηνίας». Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης, dr καθηγητής Marketing Σχολής «Le Monde», συγγραφέας και συνεργάτης της Hoteltraining, με θέμα: «10 Πρακτικές Μάρκετινγκ για Μικρά Ξενοδοχεία».

Του Ηλία Γιαννόπουλου