Νόμοι και τροπολογίες συρρικνώνουν τα δάση

Νόμοι και τροπολογίες συρρικνώνουν τα δάση

Διατάξεις που “ξεπρασινίζουν” ακόμη περισσότερα στρέμματα γης

Δεν έτυχε, «πέτυχε»! Η κυβέρνηση κατέθεσε ως τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο κλιματικό νομοσχέδιο που υποτίθεται ότι θέλει να σώσει το περιβάλλον διατάξεις που «ξεπρασινίζουν» ακόμη περισσότερα στρέμματα γης, αποσύρουν το Δημόσιο από τη διεκδίκησή τους και προσπαθούν «με ένα νόμο και ένα άρθρο» να λύσουν σε 4 μέρες προβλήματα που δε λύθηκαν σε 40 χρόνια.

Τα προβλήματα αφορούν στους δασικούς χάρτες που συντάσσονται και ανασυντάσσονται σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις να υπόσχονται λύσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους.

Το θέμα περιπλέχθηκε εκ νέου μετά την ανάρρηση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, που ξεκίνησε τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών από την αρχή, ενώ εκκρεμούσαν 174.000 ενστάσεις από την προηγούμενη διαδικασία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, οι νέοι χάρτες που αναρτήθηκαν έδειξαν και πάλι τεράστιες εκτάσεις ως δασικές και ξεκίνησε νέα διαδικασία ενστάσεων για την οποία η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου, ενώ χιλιάδες πολίτες και φορείς ζητούν παράταση.

Παράταση, όμως, δε δίδεται, καθώς πιέζουν οι θεσμοί και η λύση επιδιώκεται τώρα με νέες υποσχέσεις ότι τα προβλήματα θα λυθούν με διατάξεις όπως αυτές που κατατέθηκαν με την τροπολογία στο κλιματικό νομοσχέδιο.

Με αυτήν:

-Εξαιρούνται υποχρεωτικά από την αναδάσωση οι εκτάσεις που στους κυρωμένους δασικούς χάρτες δεν εμφανίζονται με χαρακτήρα δάσους ή δασικό

-Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας στις περιπτώσεις των ανωτέρω εκτάσεων όπως προέβλεπε ο βασικός νόμος 998/79

-Όχι μόνο το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα, αλλά ανακαλούνται και τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί, ακόμη και αν για αυτά εκδόθηκαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα έχουν ψηφιστεί διάφορες διατάξεις που οδηγούν στον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και στην απόσυρση του Δημοσίου από τα δικαιώματά του επί αυτών. Τέτοιες ήταν οι διατάξεις για τις εκτάσεις με φρύγανα (ασπάλαθοι) και εκείνες για τους αγρούς που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης (νόμος 4915/2022).

Η νέα διάταξη έρχεται και νομοθετείται σε εφαρμογή του πλαισίου για το Εθνικό Κτηματολόγιο και προφανής στόχος είναι να απορριφθούν οι δηλώσεις ιδιοκτησίας που έχουν υποβληθεί από το Δημόσιο. Προβλέπεται ακόμη ότι τα κτηματολογικά γραφεία θα διορθώσουν οίκοθεν τους κτηματογραφικούς πίνακες, προσθέτοντας νέα καθήκοντα σε υπηρεσίες που είναι σοβαρά υποστελεχωμένες.

Το ερώτημα είναι εάν αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή τη στιγμή που δεν υπάρχει απόφαση από την Επιτροπή Δασολογίου. Η κυβέρνηση υπόσχεται, με άλλα λόγια, λύση των εκκρεμοτήτων με ένα μαγικό τρόπο, αλλά οι όποιες εμπλοκές προκύψουν θα πέσουν και πάλι στο κεφάλι των πολιτών αργότερα.

Με άλλες διατάξεις στην ίδια τροπολογία γίνεται προσπάθεια επίλυσης άλλων εμπλοκών που δημιουργήθηκαν από τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο εξαγγέλθηκε η υπαγωγή των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η εξαγγελία έγινε από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, οι διατάξεις αυτές ήταν απαραίτητες διότι, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρωθυπουργική εξαγγελία, δεν ήταν σαφώς προσδιορισμένες οι υπηρεσίες που θα αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις όπως μεταφέρονται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενώ προβλέπεται και μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το τέλος του 2022 για την καταγραφή και ορθή δημοσιονομική αποτύπωση των εκκρεμοτήτων.