Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στη Μεσσηνία

Πολύ υψηλός κίνδυνος  πυρκαγιάς σήμερα στη Μεσσηνία

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), σήμερα Τετάρτη, 26 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τη Μεσσηνία.

Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Επίσης, από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν ήδη τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: civilprotection.gov.gr.

Σύσκεψη στην Περιφέρεια  
Η ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και των κινδύνων που δημιουργούνται από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα, αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε προχθές το πρωί με τους πέντε χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, τον περιφερειακό συντονιστή Πολιτικής Προστασίας και όλα τα υπηρεσιακά στελέχη της εν λόγω υπηρεσίας από τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Στη διάσκεψη εξετάστηκαν ο υφιστάμενος σχεδιασμός για τους τρόπους δράσης στο ενδεχόμενο εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ επαναβεβαιώθηκε η λήψη όλων των προβλεπόμενων προληπτικών μέτρων, όπως και η πληρότητα των υποδομών πυροπροστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -οι οποίες, σημειώνεται, έχουν ενισχυθεί από την Περιφερειακή Αρχή με την τοποθέτηση επιπλέον 63 νέων υδατοδεξαμενών, που ήδη εντάχθηκαν στο δίκτυο των ήδη υφιστάμενων.

Στο ίδιο πλαίσιο ετοιμότητας διαπιστώθηκε ότι τελούν τα οχήματα και τα βαρέα μηχανήματα της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων τα νέα πέντε τρακτέρ, όπως και οι υδροφόρες και τα μηχανήματα έργου -η διάθεση των οποίων από την Περιφέρεια, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, θα γίνεται μόνο μετά από επίσημο σχετικό έγγραφο αίτημα της Πυροσβεστικής.

Εξάλλου, σε πλήρη επιφυλακή εξακολουθεί να τελεί στο σύνολό του το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, τόσο στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα όσο και στην έδρα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές και προστατευόμενες περιοχές
Στο σύνολο της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ οι αποφάσεις των πέντε χωρικών αντιπεριφερειαρχών με τις οποίες απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη, διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση, καθώς και η οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας, αθλητικής, ψυχαγωγικής, θρησκευτικής κ.λπ., εντός των δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, όπου αυτές και αν βρίσκονται, στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.

Μεσσηνία
Ειδικότερα για την περιοχή μας ισχύουν τα παρακάτω:
Απαγόρευση με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο εν γένει, διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη, διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση, καθώς και οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας, αθλητικής ψυχαγωγικής, θρησκευτικής κ.λπ., εντός των κάτωθι περιοχών, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας για δασικές πυρκαγιές, όπως ορίζεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι πολύ υψηλός (κατηγορία 4 – πορτοκαλί) ή σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5 – κόκκινο):

1. Ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου, που ανήκει στα διοικητικά όρια των Π.Ε. Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας (εντός των ορίων των Δήμων Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης)

2. Δήμος Δυτικής Μάνης

2.1 Το δάσος της Βασιλικής που ανήκει στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Εξωχωρίου της Δ.Ε. Λεύκτρου

3. Δήμος Καλαμάτας

3.1 Οι ορεινές περιοχές Άνω Αρφαρά, Άνω Βρομόβρυση, Βρομόβρυση, Σταματινού, Βελανιδιά της Δ.Ε. Αρφαρών, οι ορεινές περιοχές των Κοινοτήτων Άνω Άμφεια, Πολιανή της Δ.Ε. Θουρίας, η Κοινότητα Κουταλά και το οροπέδιο Ρογκοζονίτσας της Δ.Ε. Καλαμάτας

4. Δήμος Μεσσήνης

4.1 Δάση και δασικές εκτάσεις που περικλείονται στα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων Μάκραινας, Άνω – Κάτω Βούταινας, Πλατανόβρυσης, Κεφαλόβρυσου, Ράδου, Κουτήφαρι, Χορεύτρας της Δ.Ε. Αριστομένους.

4.2 Δάση και δασικές εκτάσεις των κοινοτήτων Ρευματιάς, Μαυροματίου Ιθώμης, Κεφαλινού, Πετραλώνων της Δ.Ε. Ιθώμης

4.3 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Μαγγανιακού (Δ.Ε. Ανδρούσης) και Κοινότητας Αρσινόης της Δ.Ε. Ιθώμης

4.4 Το καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Λυκοδήμου Δ.Ε. Πεταλιδίου

4.5 Το καταφύγιο Άριας Ζωής (ΚΑΖ) «καλλιγάς» που βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Κοινοτήτων – Τρικόρφου, Κορομηλιάς, Κυνηγού και Παλιοκάστρου της Δ.Κ. Τρικόρφου

4.6 Το καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) «Πουλιτσίου» Δ.Ε. Αριστομένη

4.7 Δάση και δασικές εκτάσεις που περιβάλλουν το χώρο του «Πολυλιμνίου» Δ.Ε. Βουφράδος κοινότητας Χαραυγής

5. Δήμος Οιχαλίας

5.1 Δάση και δασικές εκτάσεις Κοινότητας Αμπελιώνας της Δ.Ε. Είρας

5.2 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Νέας, Σκληρού, Κακαλετρίου, Σύρριζου, Στάσιμου, Διμάνδρας των Δ.Ε. Είρας και Ανδανίας

5.3 Δάση και δασικές εκτάσεις Κοινοτήτων Μέλπειας, Δασοχωρίου, Καρνασίου, Δεσύλλα και Παραπούγκι της Δ.Ε. Ανδανίας

6. Δήμος Πύλου – Νέστορος

6.1 Το δάσος Μαγκλαβά των Δ.Ε. Παπαφλέσσα του Δήμου Πύλου Νέστορος και Δ.Ε. Βουφράδος του Δήμου Μεσσήνης

6.2 Δάση και δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Χανδρινού της Δ.Ε. Χιλιοχωρίων

6.3 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς της Δ.Ε. Κορώνης

6.4 Δάση και δασικές εκτάσεις Ζαρναούρας, Μαυροβουνίου και Ακρωτηρίου Ακρίτας της Δ.Ε. Κορώνης

6.5 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Μεταξάδας, Φλεσσιάδας, Παλαιού Λουτρού της Δ.Ε. Νέστορος

6.6 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Μεταμόρφωσης και Παπαφλέσσα της Δ.Ε. Παπαφλέσσα

6.7 Η ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (ΕΚΠ) Νήσος Σαπιέντζα Δ.Ε. Μεθώνης

7. Δήμος Τριφυλίας

7.1. Δάση και δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Μάλης (Δάσος αειφύλλων – πλατυφύλλων) και του οικισμού κερασέα της Δ.Ε. Φιλιατρών

7.2 Το παραλιακό Δάσος της Κοινότητας Ελαίας, δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Σιδηροκάστρου, Αυλώνας, Προδρόμου, Καλίτσαινας, Καρυών, Πλατανίων, Βανάδας και Ελαίας της Δ.Ε. Αυλώνας

7.3 Δάση και δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Μουζακίου της Δ.Ε. Γαργαλιάνων

7.4 Δάση και δασικές εκτάσεις της Κοινότητας Χριστιανούπολης της Δ.Ε. Φιλιατρών

7.5 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Καλογερέσι και Λουκουδέσι της Δ.Ε. Τριπύλας

7.6 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Αετού και Κεφαλόβρυσης της Δ.Ε. Αετού

7.7 Δάση και δασικές εκτάσεις των Κοινοτήτων Βρύσες, Μουριατάδα, Ξηροκάμπι και Περδικονέρι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας

7.8 Η παραποτάμια περιοχή του ποταμού της Νέδας που ανήκει στο Δήμο Τριφυλίας.