«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Νοεμβρίου 1938: Ένα κολοσσιαίον έργον πολιτισμού

«ΘΑΡΡΟΣ» 11 Νοεμβρίου 1938: Ένα κολοσσιαίον έργον πολιτισμού

Η υπόθεσις της μεταφοράς των δικαστηρίων από το σημερινόν οίκημα εις το οποίον στεγάζονται εις άλλο, πληρούν τους όρους υγιεινής και ανέσεως και έχον ευρυχώρους και επαρκείς αιθούσας δια την στέγασιν των δικαστικών υπηρεσιών, φαίνεται ότι θα τακτοποιηθή… αναιμάκτως. Αι δύο ερίζουσαι μερίδες δια το Δικαστικόν Μέγαρον – η Παλαιά και Νέα Πόλις – παραμερίζονται αυτομάτως κατόπιν των προτάσεων ενός φιλοπροόδου και πολιτισμένου επιχειρηματίου της πόλεώς μας, του Διονυσίου Φεραδούρου, αι οποίαι ως αληθής βόμβα έπεσαν εις το μέσον των συζητήσεων και των διαξιφισμών εν σχέσει με την τοποθεσίαν εις την οποίαν θα έπρεπε να ανεγερθή το Δικαστικόν Μέγαρον.

Ούτε ολίγον, ούτε πολύ, αι προτάσεις του μεγαλοβιομηχάνου Φεραδούρου πρόκειται να λύσουν οριστικώς και κατά τρόπον ικανοποιητικόν το πρόβλημα της στεγάσεως των δικαστικών υπηρεσιών μας.

Με άλλα λόγια δεν πρόκειται απλώς περί μεταφοράς των δικαστηρίων εις άλλο περισσότερον ευπρεπές και ανάλογον προς την βαρύτητα και την σοβαρότητα των υπηρεσιών τας οποίας θα στεγάση, οίκημα, αλλά περί ανεγέρσεως συγχρονισμένου Δικαστικού Μεγάρου το οποίον θα στοιχίση εκατομμύρια ολόκληρα.

Αλλά ας ίδωμεν πώς σκέπτεται και τι ακριβώς προσφέρει ο Φεραδούρος δια την ανέγερσιν του Μεγάρου αυτού.

Αι προτάσεις
Από της αναγγελίας της διακηρύξεως δια την εξεύρεσιν καταλλήλου οικήματος προς μεταφοράν των δικαστικών υπηρεσιών ο κ. Φεραδούρος εσκέφθη ότι δύναται να χαρίση εις την πόλιν ένα θαυμάσιον και ευρυχωρότατον Δικαστικόν Μέγαρον, διαθέτων προς τούτο και τον χώρον και τα απαραίτητα δια την ανέγερσίν του κεφάλαια αντί ασημάντου ετησίου εισοδήματος. Εσκέφθη δηλαδή ότι δύναται να διαρρυθμίση καταλλήλως το όπισθεν του κινηματοθέατρου «Τριανόν» ακίνητόν του, εις το οποίον εστεγάζοντο προ ετών οι Κυλινδρόμυλοι Φεραδούρου – Αποστολάκη.

Το εν λόγω ακίνητον έχει έκτασιν 1700 και πλέον τετραγωνικών πήχεων, ήτοι μεγαλυτέραν κατά 600 περίπου πήχεις της εν τη διακηρύξει προβλεπομένης.

Αφού εμελέτησε καλώς τους όρους της διακηρύξεως και είδε τι δύναται να κάμη εις το ακίνητόν του δια να το μετατρέψη εις Δικαστικόν Μέγαρον, εκάλεσε τον μηχανικόν του και εν συνεργασία εξεπόνησαν το σχέδιον το οποίον και υπεβλήθη μαζί με τας προτάσεις του κ. Φεραδούρου εις το υπουργείον Δικαιοσύνης.

Το υπό εκτέλεσιν σχέδιον από απόψεως μηχανικής είναι άριστον και έχει συνταχθή επί τη βάσει των τελευταίων εξελίξεων της αρχιτεκτονικής. Δια την πλήρη εκτέλεσίν του, εκ της των υπαρχουσών σήμερον εις το ακίνητον οικοδομικών εγκαταστάσεων, υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν περί τα 3 1/2 – 4 εκατομμύρια δραχμών, τα οποία θα διαθέση εξ ολοκλήρου ο κ. Φεραδούρος, φιλοδοξών να δώση εις την πόλιν ένα μέγαρον δικαστηρίων με όλας τας συγχρόνους ανέσεις.

Το Μέγαρον αυτό θα εκμισθωθή υπό του Δημοσίου δια μίαν πενταετίαν και αντί μηνιαίου μισθώματος 30 χιλιάδων δραχμών.

Τι θα είναι το Μέγαρον
Προτού υποβάλλη τας σχετικάς προτάσεις του εις την επιτροπήν ο κ. Φεραδούρος, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω έχει και αρχιτεκτονικάς γνώσεις, περιώδευσεν εις την Πελοπόννησον και εις την νήσον Κέρκυραν και επεσκέφθη τα Δικαστικά Μέγαρα Πατρών, Τριπόλεως, Κερκύρας και Ναυπλίου, τα οποία εμελέτησεν ως αρχιτεκτονικά δημιουργήματα.

Επιστρέψας εις την πόλιν μας απεφάσισε να ανεγείρη κάτι καλύτερον, κάτι ανώτερον από τα δικαστικά μέγαρα των άνω πόλεων. Και εξεπόνησε το σχέδιον.

Κατά το σχέδιον τούτο το ανεγερθησόμενον Δικαστικόν Μέγαρον θα έχει 37 αιθούσας αντί των 31 τας οποίας προβλέπει η διακήρυξις. Εις τας αιθούσας αυτάς περιλαμβάνονται και δύο μεγάλαι αι οποίαι θα χρησιμεύσουν ως Κακουργιοδικείον και Πλημμελειοδικείον. Εις τον άνω όροφον του Μεγάρου θα στεγάζονται αι υπηρεσίαι της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου αι οποίαι θα έχουν δύο μεγάλας χωριστάς εισόδους, εκτός της κεντρικής η οποία θα είναι πολυτελεστάτη και θα κατασκευασθή από Πεντελίσιο μάρμαρο.

Επίσης, θα υπάρχη προς την πλευράν του Νέδοντος ιδιαιτέρα είσοδος δια τους χωρικούς οι οποίοι θα συμμετέχουν είτε ως μάρτυρες είτε ως δικαζόμενοι των δικασίμων του Κακουργιοδικείου και του Πλημμελειοδικείου.

Οι δικηγόροι εις το Μέγαρον αυτό θα έχουν την αίθουσάν των δια τας συνεδιράσεις του Συλλόγου των, ιδιαιτέραν αίθουσαν ως γραφείον του προέδρου των, αίθουσαν  δια την υπηρεσίαν του Ταμείου Προνοίας και ιδιαίτερον χώρον δια την στέγασιν της Βιβλιοθήκης του Δικηγορικού Συλλόγου.

Τρεις μεγάλες σόμπες ή και περισσότερες, τοποθετούμενες εις επίκαιρα σημεία και συνδεόμενες μεταξύ των, θα θερμαίνουν κατά τους χειμερινούς μήνας όλας τας αιθούσας του Δικαστικού Μεγάρου. 

Εντός του Μεγάρου θα λειτουργή καφενείον, θα υπάρχουν δε τελειόταται εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού, αερισμού, φωτοδοτήσεως (φωταγωγοί), υδρεύσεως, τηλεφωνικού δικτύου κ.λπ.

Ο κάτω όροφος
Εις τον πρώτον όροφο του Μεγάρου (κάτω) θα στεγασθούν τα διάφορα δικηγορικά και κλητορικά γραφεία, αφού διαρρυθμισθή καταλλήλως το οίκημα. Τα γραφεία ταύτα θα έχουν όλας τας ανέσεις των και κατά τον χειμώνα θέρμανσιν.

Εφόσον τελικώς θα εγκριθή υπό του υπουργείου η μετατροπή του ακινήτου Φεραδούρου εις Δικαστικόν Μέγαρον, καθίσταται ευνόητον ότι η κίνησις και εις το τμήμα αυτό της πόλεως θα πολλαπλασιαθή, τα δε πλησίον ευρισκόμενα ακίνητα θα λάβουν μεγίστην αξίαν.

Ως τοποθεσία, ο χώρος όπου ευρίσκεται το εν λόγω ακίνητον κρίνεται κατάλληλος δια το Δικαστικόν Μέγαρον, δεδομένου ότι πλεονεκτεί από απόψεως υγιεινής καταστάσεως και ησυχίας ακόμη.

Ομιλεί ο κ. Φεραδούρος
Ο υπογραφόμενος είχε την ευτυχίαν να ακούση τον μεγαλόπνοον επιχειρηματίαν κ. Φεραδούρον εκθέτοντα τας εν προκειμένω απόψεις του:

«Φιλοδοξώ», μας είπε, «να ανεγείρω εις την Καλαμάτα ένα Μέγαρον αντάξιον των προόδων και του πολιτισμού της και είμαι έτοιμος να δαπανήσω όσα χρήματα απαιτηθούν προς τον σκοπόν αυτόν. Όταν έκαμα τας προτάσεις μου δεν ενήργησα έχων κατά νουν το ατομικόν μου συμφέρον μόνον. Οι όροι τους οποίους προτείνω δεν πρόκειται να μου εξασφαλίσουν προς το παρόν παρά ένα ελάχιστον κέρδος, το οποίον δεν θα υπερβαίνει τους νομίμους τόκους των κεφαλαίων μου. Αν όμως επιμένω εις τας προτάσεις μου, τούτο γίνεται διότι αποβλέπω εις το μέλλον.

Αν μετά την λήξιν της μισθώσεως του Μεγάρου εγκαταλειφθή τούτο υπό των δικαστηρίων, το οίκημα θα δύναται να στεγάση άλλας δημοσίας υπηρεσίας, διότι θα είναι καταλληλότατον δια τον σκοπόν αυτόν. Σας παρακαλώ να τονίσετε ότι δεν πρόκειται περί μικράς υποθέσεως. Η πόλις έχει ανάγκην Δικαστικού Μεγάρου και είμαι αποφασισμένος να της το εξασφαλίσω εφ’ όσον αι προτάσεις μου εγκριθούν ήδη.

Όσον αφορά στην τοποθεσίαν, δεν φαντάζομαι να υπάρχη έστω και ένας Καλαματιανός, σκεπτόμενος το γενικώτερον συμφέρον της πόλεως, ο οποίος να υποστηρίζη ότι δεν πρέπει να μεταφερθούν τα Δικαστήρια εις την νέαν πόλιν, δια να μη νεκρώση από απόψεως κινήσεως η παλαιά! Η άποψις αυτή είναι ολιγώτερον αντιπροοδευτική. Ουδείς δύναται αλλ’ ούτε έχει δικαίωμα να κόψη την πρόοδον της πόλεως, η οποία εξελίσσεται ραγδαίως προς τα κάτω».

***

Αυτά λέγει ο κ. Φεραδούρος. Ό,τι δε υποστηρίζει ο ακαταπόνητος και φιλοπρόοδος αυτός άνθρωπος δεν αποτελεί κενάς λέξεις. Εις τους συμπολίτας απόκειται να εκτιμήσουν τας αγαθάς αυτάς προθέσεις του.
Π.Γ.