Ψήφισμα της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας για τις Δικαστηριακές Δομές του Δήμου

Ψήφισμα της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας για τις Δικαστηριακές Δομές του Δήμου

Καλεί σε δράσεις και κινητοποιήσεις

Το Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας και εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα για τις Δικαστηριακές Δομές του Δήμου Τριφυλίας, καλώντας όλους τους δημότες, συλλόγους και φορείς σε δράσεις και κινητοποιήσεις για αποτροπή κατάργησης του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων). Το ψήφισμα, που υπογράφεται από την πρόεδρο του Συμβουλίου Δ.Κ. Κυπαρισσίας, Μαρίκα Καραμπά, έχει ως εξής: «Ο λαός της Τριφυλίας τα τελευταία χρόνια βιώνει μια πραγματική απαξίωση και συρρίκνωση των υπηρεσιών Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που λειτουργούσαν από συστάσεως του ελληνικού κράτους, αποτελώντας το εχέγγυο και τη ραχοκοκαλιά για την απρόσκοπτη εξέλιξη, ευημερία και πρόοδό του.

Δυστυχώς, θύματα αυτής της πραγματικότητας είναι όλες οι πόλεις και τα χωριά που απαρτίζουν τον ενοποιημένο – καλλικράτειο πλέον Δήμο Τριφυλίας, οδηγώντάς τον στο μαρασμό και στην ερήμωση. Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας εκφράζει την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή του στις σχεδιαζόμενες αλλαγές του δικαστικού χάρτη της χώρας και σε κάθε σκέψη κατάργησης του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους (Γαργαλιάνοι). Στο πλαίσιο αυτό καταδικάζει απερίφραστα το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως και το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, που με τις προτάσεις τους φωτογραφίζουν τις δύο Δικαστηριακές Δομές του Δήμου μας, εκ των παλαιότερων και των ιστορικότερων της χώρας μας.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι απαράδεκτες και αγνοούν πλήρως τις ιδιαιτερότητες και την εκτενή εδαφική περιφέρεια που υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, τις μεγάλες αποστάσεις και το προβληματικό οδικό δίκτυο, που δεν εξυπηρετείται επαρκώς από τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, συνιστούν αδιαφορία προς τις δυσμενείς επιπτώσεις που η τυχόν εφαρμογή τους θα επιφέρει στην περιοχή και στους πολίτες της. Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας για την αποφυγή των παραπάνω και συναισθανόμενο τις αγωνιώδεις προσπάθειες του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Κυπαρισσίας, Αθανασίου Πετρόπουλου, στέκεται αρωγός και προτείνει: Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί προς το δήμαρχο Τριφυλίας, Γεώργιο Λεβεντάκη και τον πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας.

Το παρόν ψήφισμα να κοινοποιηθεί προς τους προέδρους και τα μέλη όλων των Κοινοτήτων του Δήμου Τριφυλίας, τους βουλευτές του Νομού Μεσσηνίας, τους εμπορικούς, εκπολιτιστικούς και αγροτικούς συλλόγους του Δήμου Τριφυλίας, τον προϊστάμενο Πρωτοδικείου των υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Κυπαρισσίας, τον πρόεδρο και τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που έλκουν την καταγωγή τους από το Δήμο Τριφυλίας και τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της περιοχής μας.

Και καλεί τους ανωτέρω και όλους τους δημότες του Δήμου Τριφυλίας σε δράσεις και κινητοποιήσεις, όπως: Κυκλοφόρηση φυλλαδίου με το ιστορικό των δύο Δικαστηριακών Δομών. Τεκμηριωμένη παρουσίαση της έκτασης των συνεπειών που θα υποστεί η περιοχή μας, αν αυτές καταργηθούν. Συλλαλητήριο και κλείσιμο των καταστημάτων των πόλεων Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων και Φιλιατρών. Συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου του Καλού Νερού. Επικοινωνία του αιτήματός μας με συνέντευξη Τύπου και προβολή σε όλα τα τοπικά και εθνικά ΜΜΕ».
Η.Γ.