Επίσημη έναρξη του 5ου Συνεδρίου Υγείας Μεσσηνίας


 

Εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου του χθες στο ΔΗΠΕΘΕΚ

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Το βιβλίο του Γιάννη Δραγασάκη, βουλευτή στη Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ, αντιπροέδρου της Βουλής και υπευθύνου του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, με τίτλο «Ποια έξοδος; Από την κρίση; Με ποιες δυνάμεις;», παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕΚ, με πρωτοβουλία του «Πολιτιστικού Αντίλογου», του βιβλιοπωλείου «Παπασωτηρίου» και των εκδόσεων «Ταξιδευτής».

 

 

Με το εν λόγω βιβλίο ο βασικός συντάκτης του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, ρίχνει φως στα αίτια της κρίσης και προτείνει λύσεις εξόδου από αυτήν.

 

 

Τα τρία ερωτήματα που, με διαλεκτικό τρόπο, αναπτύσσει, προτείνουν δραστικές ενέργειες για μια νέα αρχή, με την κοινωνία στο επίκεντρο. Από την αρχή, κιόλας, εντοπίζει τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας και της διεθνούς πραγματικότητας, αποδίδει ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης και συστήνει μια δέσμη μέτρων, με απαρχή τον άμεσο μηδενισμό του ελλείμματος και τη δικαιότερη ανακατανομή των βαρών και των υπαρχόντων πόρων, ώστε να αρθούν τα βάρη από τους εργαζόμενους.

 

 

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται, εκτός του εισαγωγικού σημειώματος, αποσπάσματα από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αναδημοσιεύσεις παλαιότερων άρθρων του στον Τύπο.

 

 

Ειδικότερα: Με άμεσο τρόπο αναφέρεται στο σχέδιο της Αριστεράς για διέξοδο και μια νέα αρχή με βάση μια κοινωνική πλειοψηφία, με το λαό διαρκώς στο προσκήνιο για τη λήψη των αποφάσεων και τον έλεγχο της εξουσίας.

 

 

«Ο μηδενισμός του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος υπό τις συνθήκες εκβιασμών και πιέσεων που έχουν διαμορφωθεί πρέπει να καταστεί άμεσος πολιτικός στόχος της Αριστεράς.

Η δημοσιονομική διαχείριση πρέπει να απεξαρτηθεί το ταχύτερο δυνατό από τις δόσεις των δανειστών» τονίζει και εξηγεί: «Η εξισορρόπηση θα στηριχθεί σε μία πολιτική εσόδων με αιχμή τη φορολογική μεταρρύθμιση, την κατάρτιση πλήρους περιουσιολογίου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Την αναδιάρθρωση του κράτους και των δημοσίων δαπανών. Την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου μέσω αναπτυξιακών κοινοπραξιών και άλλων συμπράξεων, με στόχο την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών και τη βελτίωση της καθαρής οικονομικής θέσης του κράτους. Πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας, με βασικό κριτήριο την απασχόληση και την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την υποκατάσταση των εισαγωγών και την αύξηση των εξαγωγών.

Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών είναι η κοινωνικοποίηση των βασικών τραπεζικών λειτουργιών, που, υπό τις παρούσες συνθήκες, απαιτεί ριζική τροποποίηση της λειτουργίας του συστήματος, με διάφορες μορφές δημόσιας ιδιοκτησίας, ίδρυση νέων τραπεζών ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρομεσαία επιχείρηση, τη λαϊκή στέγη και τις υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδας θα είναι υπό δημόσια ιδιοκτησία και οι μετοχές της δε θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο».

 

 

Με περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά», επισημαίνει ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να χρησιμοποιηθούν δίκαια και αναπτυξιακά οι υπάρχοντες πόροι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα επιβίωσης.

Καλεί σε επαγρύπνηση, καθώς, όπως αναφέρει, βιώσιμο χρέος με όρους «τρόικας» δε σημαίνει βιώσιμο χρέος για την κοινωνία.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη δέσμης ενεργειών, φέρει ως πρώτες εκείνες που, όπως λέει, θα αποσκοπούν στην άμεση αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας των αντιπροσωπευτικών θεσμών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

 

Ακολούθως, συστήνει «μία δεύτερη δέσμη, που πρέπει να αποσκοπεί στην εμπέδωση αρχών διαφάνειας, λογοδοσίας, κοινωνικού ελέγχου, στην αμείλικτη καταπολέμηση της διαφθοράς, στην ικανοποίηση του αιτήματος για δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, στον έλεγχο του χρέους και των αιτιών του, στην επανεξέταση σκανδαλωδών συμβάσεων και στην ταχεία απονομή δικαιοσύνης». Καθώς και μία τρίτη δέσμη ενεργειών, για τη διεκδίκηση μιας νέας σχέσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με όρους ισοτιμίας και αξιοπρέπειας.

 

 

Υποστηρίζει, μάλιστα, σε αυτό το σημείο την ανάγκη επανατοποθέτησης του ελληνικού προβλήματος και της αντιμετώπισής του και, κυρίως, την ανάγκη «να αναγνωριστούν οι πολιτικές αιτίες και ευθύνες των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών».

 

 

Προτείνει, δε, ως αφετηρία το τρίπτυχο του τερματισμού της λιτότητας και των μνημονίων, της αναδιαπραγμάτευσης των επαχθών όρων, καθώς και μια ρύθμιση του ελληνικού χρέους, στα πρότυπα της ανάλογης ρύθμισης των γερμανικών χρεών το 1953.

 

 

Νωρίτερα, ο κ. Δραγασάκης, παρουσία του βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου και του Σπύρου Μωρακέα, στα γραφεία του κόμματος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

 

 

Κατά τη διάρκειά της, ο βουλευτής της Β’ Αθηνών υποστήριξε ότι θα πρέπει ο λαός να γνωρίζει την πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τους «πανηγυρισμούς» της κυβέρνησης και το κλίμα αισιοδοξίας που θέλει να μεταφέρει προς την κοινωνία ο πρωθυπουργός.

 

 

«Αυτή την περίοδο ζούμε την τρίτη παράλυση της Ελλάδος. Οι δύο πρώτες ήταν οι δραστικές περικοπές του κράτους, η δεύτερη αυτή των τραπεζών. Σήμερα πλέον ζούμε τη γενικότερη παράλυση της οικονομίας, αφού πλέον στέρεψε η φοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας. Οι οικονομικοί δείκτες, παρά τα ευχολόγια, επιδεινώνονται συνεχώς, και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο φαύλος κύκλος που έχουμε μπει πρέπει να σπάσει. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενεργοποίηση των πολιτών, σε μια κατεύθυνση διαφορετική από αυτή που επιβάλλει η τρικομματική κυβέρνηση».