Έρχεται σωρεία αποφυλακίσεων και παύση δίωξης για πολλές περιπτώσεις


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Την αποφυλάκιση πολλών καταδικασμένων για περιπτώσεις ναρκωτικών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής που τους έχει επιβληθεί, καθώς και την παύση κάθε δίωξης με παραγραφή του αξιόποινου για πράξεις που έχουν τελεστεί έως 31 Αυγούστου 2013 για πταίσματα και πλημμελήματα (για τα οποία ο νόμος προβλέπει μέχρι ένα έτος φυλάκιση ή χρηματική ποινή), προβλέπει νόμος που ψηφίσθηκε πρόσφατα και αναμένεται από μέρα σε μέρα η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αν, για παράδειγμα, λοιπόν, μέχρι τον Αύγουστο του 2013 έχετε καταθέσει μήνυση κατά αντιδίκου σας που εμπίπτει στην παραπάνω διάταξη, ακόμα κι αν έχετε καταβάλει σημαντικά ποσά ως δικαστικά έξοδα, παράβολα κ.λπ., το κράτος πολύ απλά σας λέει: «Λυπούμαστε, χάσατε!».
Κι αυτό, γιατί εσείς χάνετε τα χρήματα που έχετε δώσει, ενώ ο αντίδικος δεν έχει καμία επίπτωση. Η μήνυση δε θα εκδικασθεί και η σχετική δικογραφία θα τεθεί στο αρχείο σαν να μην έχει γίνει τίποτα.
 
Παύση δίωξης
Στην ουσία, ο νέος νόμος παραγράφει το αξιόποινο και παύει τη δίωξη για αδικήματα με μικρή κοινωνική απαξία, τα οποία έχουν τελεστεί έως 31 Αυγούστου 2013, ενώ παραγράφει και ποινές φυλάκισης έως 6 μήνες.
Ειδικότερα:
-Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί μέχρι 31-8-2013 και οι δικογραφίες τίθενται στο αρχείο. Οι πράξεις που τίθενται στο αρχείο αφορούν: α) πταίσματα, β) πλημμελήματα με ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτους ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.
-Παραγράφονται και δεν εκτελούνται ποινές φυλάκισης μέχρι 6 μηνών που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου, εφόσον δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι επιβληθείσες ποινές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τη δημοσίευση του νόμου. Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται ορισμένα αδικήματα, όπως παθητική και ενεργητική δωροδοκία, δωροδοκία δικαστή, ψευδής βεβαίωση, απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, επικίνδυνη σωματική βλάβη, διατάραξη οικιακής ειρήνης όσον αφορά υπηρεσίες και δημόσιους χώρους, κλοπή, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, απιστία κ.λπ.
-Απολύονται υπ’ όρον όσοι κατά την ψήφιση του νόμου έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης για εγκλήματα που προβλέπονται στο νόμο 3459/2006 (περί ναρκωτικών) και έχουν συμπληρώσει το 1/3 της πραγματικής έκτισης ποινής που τους επιβλήθηκε.
 
Άσχημη τακτική
Σχολιάζοντας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σημείωσε: «Είναι μια άσχημη τακτική, η οποία ξεκίνησε με αντίστοιχο νόμο το 2012. Παρά τη φαινομενική εξυπηρέτηση αρκετών συμπολιτών μας, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και κλονίζεται η εμπιστοσύνη του πολίτη στη Δικαιοσύνη, αφού πλέον φαντάζει πολύ πιθανό να αρχίσει δικαστικούς αγώνες με σοβαρά πλέον έξοδα και κάποια στιγμή να έρθει ο νομοθέτης και να ακυρώσει νομοθετικά – ετσιθελικά το δικαίωμα για την ένδικη προστασία του».
Μάλιστα, κάποιοι πολίτες προσανατολίζονται στην κατάθεση αγωγών κατά του Δημοσίου για τα δικαστικά έξοδα που έχουν καταβάλει για υποθέσεις που πλέον παραγράφονται.