Θα μπορεί να εξυπηρετήσει 120.000 κατοίκους μετά τα έργα ο βιολογικός καθαρισμός της Καλαμάτας

Θα μπορεί να εξυπηρετήσει  120.000 κατοίκους μετά τα έργα ο βιολογικός καθαρισμός της Καλαμάτας

Ριζικά θα αλλάξει όψη η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού της Καλαμάτας, όταν θα ολοκληρωθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι οι εργασίες αναβάθμισής του, προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες 120.000 ισοδύναμων κατοίκων, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου, στο χώρο του έργου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Ανδρέας Καραγιάννης.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 4,179 εκατ. ευρώ χωρίς το ΦΠΑ, εκ των οποίων τα 3,750 εκατ.  χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., μέσω του ΕΣΠΑ, και το υπόλοιπο ποσό από τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΚ, επειδή δεν είναι επιλέξιμες, όπως εξήγησε, όλες οι δαπάνες.
Το έργο υλοποιείται με το σύστημα μελέτη – κατασκευή.
Όπως είπε ο κ. Καραγιάννης, το έργο περιλαμβάνει χαμηλές θεμελιώσεις, ένα αρκετά μεγάλο χώρο που θα γίνεται η υποδοχή των βοθρολυμάτων, ενώ θα αλλάξει τελείως η επεξεργασία τους, ώστε να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, θα γίνουν επισκευές σε διάφορες υποδοχές που ήδη υπάρχουν και που λόγω των πολλών χρόνων που έχουν μεσολαβήσει από την κατασκευή τους, χρειάζονται επεμβάσεις και ανακατασκευάζονται, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία νέων κτηρίων, όπου θα τοποθετηθούν οι νέοι εξοπλισμοί.
Ο εξοπλισμός που θα τοποθετηθεί, θα συμβάλει στην ανάπτυξη της μονάδας, με στόχο μέσα στα επόμενα 30 χρόνια να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες.
 
Τι θα υλοποιηθεί
Από την πλευρά του, ο εκ των επιβλεπόντων του έργου, Μιχ. Βασιλειάδης, ανέφερε ότι στην είσοδο του βιολογικού κατασκευάζεται η μονάδα υποδοχής βοθρολυμάτων, όπου θα γίνεται προεπεξεργασία των λυμάτων που θα φτάνουν με βυτία, ενώ θα υπάρχει και δεξαμενή εξισορρόπησης του βιολογικού φορτίου, που θα βοηθήσει πολύ, αφού ένα μέρος των λυμάτων που καταλήγει στο βιολογικό προέρχεται από ελαιοτριβεία και αγροτοβιομηχανικές μονάδες.
Στη συνέχεια θα βελτιωθεί η αρχική ανύψωση, ενώ θα αντικατασταθεί τελείως το σύστημα προεπεξεργασίας των στερεών, αφού θα τοποθετηθεί ένα ακόμη στάδιο εσχάρωσης και θα γίνουν δύο από ένα που υπάρχει σήμερα. Έτσι, θα αφαιρεθεί, όπως είπε, ανόργανο φορτίο που δυσχεραίνει τη λειτουργία της μονάδας. Θα ακολουθήσει η κατασκευή νέας μονάδας εξάμμωσης – απολίπανσης για όποιο φορτίο ανόργανο έχει περάσει από το στάδιο της εσχάρωσης και μετά θα ξεκινήσει η βιολογική επεξεργασία των λυμάτων με τις δύο μονάδες πρωτοβάθμιας επεξεργασίας. Ακολουθούν οι μονάδες αερισμού και στο τέλος, μια καινούργια μονάδα που φτιάχνεται, είναι ο επαναερισμός της ιλύος. Αυτό θα επιτρέψει να προκύπτει σταθεροποιημένη οργανική ουσία στο τέλος της επεξεργασίας και μετά θα ακολουθεί η αφυδάτωση.
«Έτσι, φιλοδοξούμε να έχουμε πολύ λιγότερη λυματολάσπη στο τελικό στάδιο, ενώ θα υπάρχουν και πιο διευγασμένα νερά που θα καταλήγουν στο Μεσσηνιακό κόλπο», υπογράμμισε.
 
Πιθανόν τον Ιούνιο
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Βασιλειάδης είπε πως το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών και της ιδιαιτερότητας του υπεδάφους, καθώς σε 80 εκατοστά βάθος βρίσκεται η στάθμη της θάλασσας, ίσως να δοθεί μια μικρή παράταση δύο μηνών. 
Χαρακτηριστικό της επιχειρούμενης παρέμβασης είναι το γεγονός ότι όλες οι μονάδες, πλην των δύο δεξαμενών αερισμού, που από τη φύση τους δε χρειάζονται συντήρηση, εκσυγχρονίζονται ή συντηρούνται. Κυρίως, όπως είπε, γίνονται έργα εκσυγχρονισμού με αντικατάσταση όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού και διορθώσεις σε όλα τα δομικά τους στοιχεία.  
Με τη νέα μονάδα θα καλύπτεται η περιοχή από τον Άγιο Φλώρο έως και τη Δυτική Μάνη.
 
Αναμένεται ένταξη
επεξεργασίας της λυματολάσπης  
Ακολούθως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ ανέφερε πως το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει, περί τα τέλη Γενάρη θα ενταχθεί και η διαχείριση της λυματολάσπης που έχει υποβάλει η ΔΕΥΑΚ στο ΥΠΕΚΑ. Είναι, όπως εξήγησε, έργο 5 εκατ. ευρώ χωρίς το ΦΠΑ, επιλέξιμο 100%, ενώ όσον αφορά στο έργο που είχε ετοιμαστεί από το παρελθόν και αφορά στις αποχετεύσεις των πρώην Δήμων Αρφαρών, Θουρίας και Άριος, προχωρά τμηματικά.
Η Θουρία κόπηκε από την οριστική μελέτη, αλλά υποβλήθηκε στο υπουργείο και βρίσκεται στη διαδικασία της αξιολόγησης, με μηνύματα πως θα υπάρξει οριστική ένταξη στα τέλη Γενάρη της Θουρίας κι ενός τμήματος των Λεΐκων, που δεν περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στο σύστημα της αποχέτευσης που υπάρχει για τα υπόλοιπα Λέικα. Είναι ένα σημαντικό έργο συνολικά 8 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με τα άλλα 5 που ήδη υλοποιούνται εδώ.
Όσον αφορά στην περιοχή του Αγίου Φλώρου, ο κ. Καραγιάννης γνωστοποίησε πως η ΔΕΥΑΚ από χρήματά της έλεγξε όλα τα υπάρχοντα δίκτυα από το 2ο ΚΠΣ, ώστε σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δεξαμενές των 800 κυβικών να καταλήγουν εκεί τα λύματα του χωριού, που θα έρχονται στο βιολογικό.
«Είμαστε έτοιμοι μελετητικά, και το έργο με προϋπολογισμό 55.000 ευρώ, προβλέπει  συνδέσεις του άνω χωριού με το κάτω, που δεν υπήρχαν, μια επέκταση περίπου 300 μέτρα μήκος που ήταν στον παλιό εθνικό δρόμο, τις βελτιώσεις στις δεξαμενές, με καπάκια, περιφράξεις κ.λπ. και θα δημοπρατηθεί από το νέο έτος.
Έτσι, θα λειτουργήσει ο Άγιος Φλώρος, προκειμένου μελλοντικά να οδηγηθούν τα νερά στο Πήδημα, ένα εξίσου σημαντικό έργο που θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης για τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης» σχολίασε.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ αναφέρθηκε, τέλος, και στο έργο αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων του δικτύου ύδρευσης, που δημοπρατήθηκε με 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μίλησε για τις ενστάσεις που έγιναν και καθυστέρησαν την εκτέλεσή του, αλλά ανακοίνωσε πως η διαδικασία οδηγείται στο δεύτερο μειοδότη και όχι στον πρώτο, με έκπτωση 35%, και θα υπογραφεί σύμβαση στις αρχές του 2014. «Είναι μια σημαντική προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου να έχουμε πολύ καλή διαχείριση τόσο των λυμάτων όσο και του πόσιμου νερού», είπε καταλήγοντας.      

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου