Επί ποδός οι αστυνομικοί της Μεσσηνίας για το ν/σ αναδιοργάνωσης


Τροποποίηση στο παρα 5 μεταφέρει τη διοίκηση της ασφάλειας από την Πάτρα στην Τρίπολη

Της Βίκυς Βετουλάκη

Τα αυτιά τους και τα μάτια τους στραμμένα στους βουλευτές της Μεσσηνίας θα έχουν σήμερα από τα θεωρεία της Βουλής οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, κατά την κατάθεση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας.
Αυτό δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος μαζί με το γενικό γραμματέα συμμετείχαν στις διαδοχικές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Οι αντιδράσεις των αστυνομικών για τα όσα προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι καθολικές, ενώ χαρακτηριστικό της προχειρότητάς του είναι ότι πριν καν κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής έχουν ήδη συνταχθεί 66 τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου.
Μία από τις αλλαγές αυτές που περιλαμβάνονται στις τροποποιήσεις και αφορά στη Μεσσηνία, φαίνεται να είναι η διοίκηση της Ασφάλειας, που δε θα έχει έδρα στην Πάτρα, αλλά στην Τρίπολη, όπου και θα βρίσκεται το σύνολο του αστυνομικού επιτελείου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τους 5 νομούς, Μεσσηνίας, Αρκαδίας Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας.
Δε φαίνεται, πάντως, να αλλάζει ο σχεδιασμός μεταφοράς του επιτελικού χαρακτήρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας στη Γενική Διεύθυνση στην Τρίπολη.

Στη Βουλή
Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των Συμβουλίων της Ομοσπονδίας, ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε ότι από την αρχή ο συνδικαλιστικός τους φορέας εξέφρασε έντονη ανησυχία και αντίδραση για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις», τόσο κατά τη δημόσια διαβούλευση όσο και κατά την ακρόαση των φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Μάλιστα, από την Ομοσπονδία έχει επισημανθεί ότι το νομοσχέδιο πάσχει από κάθε πλευρά και δεν παρέχει κανένα εχέγγυο αποτελεσματικής λειτουργίας του οικοδομήματος που επιχειρείται να παρουσιασθεί ως αναγκαιότητα και μεταρρυθμιστική τομή στα αστυνομικά χρονικά της χώρας.
Οι αστυνομικοί είχαν ζητήσει το πάγωμα της διαδικασίας συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, μέχρι να επανεξεταστεί το νομοπαρασκευαστικό πλαίσιο ενός σύγχρονου νομοθετήματος, σε ικανό προς εκπόνηση χρονικό διάστημα, με τη συμμετοχή επιστημονικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, ώστε με νηφαλιότητα να προκύψει μια σύγχρονη Αστυνομία.
Αντ’ αυτού εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Θα τους παρακολουθούμε
«Η εξέλιξη αυτή ουδόλως μας ικανοποιεί, αφού η θέση μας ήταν και παραμένει η σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη συνολική μεταρρύθμιση της ΕΛΑΣ. Το νομοσχέδιο έχει πολλά προβλήματα. Ήδη έχουν γίνει 66 τροποποιήσεις πριν καν κατατεθεί. Ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας εξέφρασε έντονους προβληματισμούς. Υπάρχουν ζητήματα και με τα εργασιακά μας, αλλά η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας δεν είναι για τους αστυνομικούς, αλλά για την κοινωνία και την καλύτερη αστυνόμευση. Αύριο (σ.σ. σήμερα) που το νομοσχέδιο κατατίθεται στη Βουλή, θα βρίσκομαι στα θεωρεία και θα παρακολουθήσω τις θέσεις και τη στάση των τοπικών μας βουλευτών. Άλλοι συνάδελφοι θα βρίσκονται διαμαρτυρόμενοι έξω από τη Βουλή», ανέφερε ο κ. Αδαμόπουλος.
Τέλος, μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των αστυνομικών ήταν οι μεταθέσεις στα νέα γεωγραφικά όρια που θέτει η αναδιοργάνωση. Ωστόσο, αποσαφηνίσθηκε ότι οι οργανικές θέσεις των αστυνομικών θα παραμείνουν στα γεωγραφικά όρια των σημερινών Αστυνομικών Διευθύνσεων  και δε θα μετακυλίσουν  στις Περιφέρειες.