«Ελιά» χωρίς …δάκο ζήτησαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές από την Καλαμάτα

«Ελιά» χωρίς …δάκο ζήτησαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές από την Καλαμάτα

Ενδυνάμωση του ψηφοδελτίου της «Ελιάς- Δημοκρατική Παράταξη» ζήτησαν χθες από την Καλαμάτα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της, Παν. Καψής, Θαν. Χειμωνάς και Έφη Χαλάτση, στο ξενοδοχείο «Ρεξ».
Οι τρεις τους επισήμαναν την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών, αφού, όπως επισήμαναν, από τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία κρίνονται πολλά, με πρώτο και κύριο τη σταθερότητα της πολιτικής και της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και της ανάπτυξης, αλλά και τη μάχη που θα δώσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ενάντια στη λιτότητα.
Ο κ. Καψής χαρακτήρισε σημαντικό να εκλεγεί πρόεδρος ο Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε ότι δεν ήταν εκβιαστικό το δίλημμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγ. Βενιζέλος, για ενίσχυση της «Ελιάς», εξηγώντας πως αν το ποσοστό της είναι μικρό, θα είναι δύσκολη η πορεία της κυβέρνησης, αφού ο ένας από τους δύο εταίρους του σχήματος θα μπει σε νέο κύκλο εσωστρέφειας.
Ο Θ. Χειμωνάς σημείωσε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην Ευρώπη, μεμφόμενος ταυτόχρονα τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που υπάρχει και ευθύνεται για τη λιτότητα της χώρας, ενώ, από την πλευρά της, η Έφη Χαλάτση ευχήθηκε να κατέβουν περισσότεροι πολίτες να ψηφίσουν, καθώς οι εκλογές για την Ευρωβουλή είναι οι κρισιμότερες από τη δημιουργία της, αφού θα κρίνουν την ενοποίηση της Ευρώπης και θα επέλθουν θεσμικές αλλαγές που θα λάβουν υπόψη τους όλα τα κακώς κείμενα.
Όταν ζητήθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωση του κ. Βενιζέλου, ο κ. Καψής απάντησε πως αν η Ελιά αποδοκιμαστεί, δε θα είναι το ΠΑΣΟΚ αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος, αφού η προοδευτική παράταξη θα μπει σε κρίση εσωστρέφειας. Πρόσθεσε δε πως αν οι πολίτες θέλουν τη συνέχεια της κυβέρνησης, θα πρέπει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να βγουν ισχυροί, αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα.
Κάθε εκλογική διαδικασία είναι ένα δίλημμα, σχολίασε η κα Χαλάτση, σημειώνοντας πως το κοινωνικό μέρισμα επεκτάθηκε σε όλους, αφού η Ν.Δ. ήθελε αρχικά να διανεμηθεί μόνο στους ένστολους.
Διαφοροποιημένη ήταν η άποψη του Θαν. Χειμωνά, ο οποίος έκρινε πως το δίλημμα που τέθηκε από τον κ. Βενιζέλο δεν ήταν η πιο σωστή κίνηση. Διευκρίνισε ότι είναι τελείως διαφορετικές οι εθνικές εκλογές από αυτές για την Ευρωβουλή και πρόσθεσε πως τα μεγάλα ποσοστά της Ελιάς, μέσα στην οποία βρίσκονται και άτομα που δεν ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, θα δημιουργούσαν σταθερότητα. «Όσο πιο ισχυρό ποσοστό πάρει η Ελιά, τόσο πιο ισχυρός εταίρος γίνεται το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά.

Θετικά τα αποτελέσματα
των αυτοδιοικητικών εκλογών
Στο ερώτημα που τέθηκε από το «Θ», αν με τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών «ποτίστηκε» η «Ελιά», ο κ. Χειμωνάς απάντησε πως ήταν όντως σημαντικά. Ανέφερε δε ως παραδείγματα τους Ι. Μπουτάρη, λέγοντας πως έχει εξασφαλίσει τη νίκη στο Δήμο Θεσσαλονίκης και Γ. Καμίνη, ο οποίος είναι φαβορί στο δεύτερο γύρο. «Αν αθροίσουμε τα ποσοστά τους και τα συγκρίνουμε με εκείνα του ΠΑΣΟΚ, με πιάνει μελαγχολία», είπε και καταλήγοντας τα χαρακτήρισε ως πάρα πολύ θετικά για το χώρο.
Την ίδια άποψη διατύπωσε και η Έφη Χαλάτση, η οποία είπε στη συνέχεια πως οι πολίτες θα πρέπει να ψάξουν ποιους θα ψηφίσουν με βάση τις αξίες τους και τη διαδρομή τους. Μόνο τότε, συνέχισε, θα είναι πιο σίγουροι πως, όταν αποκτήσουν εξουσία, δε θα αθετήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν και δε θα απογοητεύσουν όσους τους ψήφισαν.
Ικανοποιητικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα και ο κ. Καψής, ζητώντας από τους πολίτες να έχουν φωνή και στην πολιτική.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος «Ελιά»
Σε άλλο ερώτημα, πώς θα μπορέσει να πειστεί κάποιος που βιώνει την κρίση και την ανεργία και από θυμό ή οργή ψηφίζει άλλα κόμματα, να στηρίξει την «Ελιά», ο κ. Καψής απάντησε πως το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά έχουν τις ρίζες του στην κοινωνία και πως καμία άλλη παράταξη δεν έχει αυτές τις ρίζες. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει οργή και απογοήτευση, και πρόσθεσε: «Να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, όπως π.χ. ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αλλά αυτός δεν ήταν ο μόνος στο ΠΑΣΟΚ, αφού υπάρχουν ο Γεννηματάς, η Μελίνα και οι μεγάλες προσπάθειες να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Μιλάμε με λογική και μπορούμε να ξανασυγκεντρώσουμε και τους απογοητευμένους».
«Κάναμε κάτι λάθος», σχολίασε ο Θαν. Χειμωνάς συγκρίνοντας τα ποσοστά του Ι. Σγούρου με αυτά των δημοσκοπήσεων για την «Ελιά» και πρόσθεσε: «Κάνουμε κάτι λάθος ως ΠΑΣΟΚ, πέρα από τα λάθη μας, και πληρώσαμε δυσανάλογο τίμημα σε σχέση με τα άλλα κόμματα». Παραδέχθηκε δε ότι «υπάρχει εμφύλιος πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ κι ο ένας κοιτά να βγάλει το μάτι του άλλου».
Η κα Χαλάτση παρατήρησε πως ο θυμός των Ελλήνων σχετίζεται με το θυμό που νιώθει κάποιος όταν απατηθεί, αφού, όπως ανέφερε, «η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία είναι ερωτική». Ο θυμός επιστρέφει αρνητικά στο θυμωμένο, πρόσθεσε και στη συνέχεια ανέφερε πως δεν ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ για την κρίση, αλλά η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή της Ν.Δ. και απλώς «έσκασε» στα χέρια του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ όφειλε να σώσει τους πολίτες με τη μικρότερη δυνατή ζημιά.