Ιδιοκτήτες ακινήτου αποζημιώθηκαν ύστερα από 19 χρόνια από το Δήμο Καλαμάτας

Ιδιοκτήτες ακινήτου αποζημιώθηκαν  ύστερα από 19 χρόνια από το Δήμο Καλαμάτας

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη, γιατί έπειτα από παρέμβασή του οι υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας προχώρησαν στην αποζημίωση των συνιδιοκτητών ακινήτου που είχε δεσμεύσει ο Δήμος για 19 χρόνια.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Αρχή, ο Δήμος Καλαμάτας είχε δεσμεύσει τμήμα του οικοπέδου τους (εντός σχεδίου πόλεως), στο οποίο βρισκόταν το ακίνητο και το είχε διαμορφώσει σε δρόμο, σύμφωνα με πράξη εφαρμογής (1993), χωρίς να έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους ιδιοκτήτες, επί 19 χρόνια.
Ο Συνήγορος απευθύνθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, η οποία στη συνέχεια πρότεινε στους συνιδιοκτήτες να υπολογιστεί η αποζημίωσή τους με βάση το ύψος της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου.
Ακολούθησε συνεννόηση για την επίλυση των επιμέρους ζητημάτων της διαδικασίας καταβολής της αποζημίωσης, έως την έκδοση του σχετικού χρηματικού εντάλματος.
 
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Η έκθεση της Αρχής του Συνηγόρου ενοχοποιεί πρωτίστως τους Δήμους που εγκλωβίζουν περιουσίες μέσα σε χρονίζοντα σχέδια πόλεων, καθώς και το υπουργείο Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η προστασία των αρχαιοτήτων.
«Οι Δήμοι έχουν υπερβεί πολλές φορές τα εσκαμμένα, καθώς δε διστάζουν να δεσμεύσουν ακίνητα – αφήνοντάς τα ανεκμετάλλευτα – στο πλαίσιο προσωπικών διαφορών τους με πολίτες, ενίοτε και για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης» τονίζει ο κ. Στρ. Παραδιάς, δικηγόρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. «Το δόλο υποκρύπτει και η προσφιλής τακτική τους. Τροποποιούν το σχέδιο πόλεως αλλά δεν κοινοποιούν την απόφασή τους στον πολίτη, ο οποίος μαθαίνει συνήθως τελευταίος τη δέσμευση του ακινήτου του. Ακόμη και αν επιτύχει την άρση της έπειτα από χρόνια δικαστικής διαμάχης, ενδέχεται να βρεθεί πάλι στο μηδέν, αφού ο Δήμος έχει κάθε δικαίωμα να επαναδεσμεύσει την περιουσία, με άλλο σκεπτικό αυτή τη φορά».
Ο ίδιος χαρακτηρίζει, πάντως, ισχυρό όπλο για τους ιδιοκτήτες την ψήφιση του νέου Συντάγματος, στις διατάξεις του οποίου περί «Προστασίας της Ιδιοκτησίας και Απαλλοτρίωσης» γίνεται σαφές ότι η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί πλέον να δεσμεύει, αν προηγουμένως δεν είναι σε θέση να εγγράψει το αντίστοιχο κονδύλι για την αποζημίωση του πολίτη.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη