Αγωνία για την τύχη εκατοντάδων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καλαμάτας


Γ. Αδαμόπουλος: «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τις οικογένειες»

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

Η έκρηξη αιτήσεων για δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς σταθμούς την επόμενη σχολική χρονιά φέρνει επιβλητικά στο προσκήνιο το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα, αλλά δημιουργεί και μια «καυτή πατάτα» για την κυβερνητική διαχείριση, που αφορά, μάλιστα, την ευαίσθητη παιδική ηλικία.
Την προηγούμενη εβδομάδα τα «γραμματοκιβώτια» της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) κατακλύστηκαν από δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις μητέρων που ζητούσαν ένταξη στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου χρηματοδοτείται η δωρεάν φιλοξενία στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες. Η ΕΕΤΑΑ έχει αναλάβει τη συλλογή και επεξεργασία των αιτήσεων.
Ξεπερνώντας τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις και καθώς η καταγραφή των αιτήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 92.000 και αφορούν πάνω από 112.000 παιδιά. Πέρυσι οι αιτήσεις αφορούσαν 96.000 παιδιά. Η μεγάλη αύξηση ήρθε παρά τη μείωση του ορίου εισοδήματος, σε 27.000 από 30.000 ευρώ πέρυσι.
Και τώρα τι γίνεται; Πέρυσι, από τα 96.000 παιδιά βρέθηκε πως 91.150 τηρούσαν τις προϋποθέσεις και τελικά φιλοξενήθηκαν 68.000 (άλλα 3.000 καλύφθηκαν με φιλανθρωπική παρέμβαση), αφού εξασφαλίστηκαν περίπου 200 εκατ. ευρώ. Φέτος, όμως, τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν από το ΕΣΠΑ δεν ξεπερνούν τα 162 εκατ. ευρώ, ποσό με το οποίο υπολογίζεται να καλυφθούν 62.000 παιδιά. Κι αυτό, με μείωση του ετήσιου κουπονιού για κάθε παιδί, με κίνδυνο υποβάθμισης των υπηρεσιών.
Από την κυβερνητική πλευρά σημειώνεται πως υπάρχει αντίδραση από την ευρωπαϊκή πλευρά στην κατεύθυνση επιπλέον κονδυλίων στο πρόγραμμα των παιδικών σταθμών. Σε επιμονή των ευρωπαϊκών ιθυνόντων χρεώνουν και το «οριζόντιο κούρεμα» κατά 30% των θέσεων των παιδικών σταθμών που διατέθηκαν στο πρόγραμμα.
Ο κ. Ντόλιος προειδοποιεί πως το μεγάλο πρόβλημα είναι στο μέλλον, καθώς τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους παιδικούς σταθμούς δε θα ξεπερνούν τα 70-80 εκατ. το έτος. «Πρέπει να προχωρήσει από φέτος και για τα επόμενα 2-3 χρόνια η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς. Μόνον έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», τονίζει ο υφυπουργός.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αθλητικού και Κοινωνικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Αδαμόπουλος, σημείωσε στο «Θάρρος» πως τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον των οικογενειών, αλλά η ΕΕΤΑ δεν έχει ενημερώσει ακόμα, επίσημα, το Νομικό Πρόσωπο για τον αριθμό των αιτήσεων. Υπογράμμισε, όμως, πως «σε κάθε περίπτωση από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πάρουμε το μέγιστο αριθμό παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Άλλωστε, τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα είναι τόσο οξυμμένα, που δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις. Θα παράσχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες, έχοντας το προσωπικό μας σε εγρήγορση».