Μέτρα για ενίσχυση ιδιοκτητών διατηρητέων


Το ΥΠΕΚΑ προτείνει σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ
 
-Πολλά κτήρια μένουν ακατοίκητα ή οδηγούνται σε κατάρρευση, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος συντήρησής τους
 
Ξεπερνούν τις 10.000 τα διατηρητέα κτήρια στην Ελλάδα, για τα οποία, όμως, παρότι εντάσσονται σε ένα καθεστώς προστασίας θεωρητικά, η Πολιτεία δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να τα προστατεύσει στην πράξη. Καθώς το πρόβλημα αυτό είναι τόσο παλιό, όσο και η διαδικασία ανακήρυξης των διατηρητέων, μια πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για μεγάλη μείωση του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν τα διατηρητέα έρχεται να ταράξει τα… στάσιμα νερά.
Μέχρι τώρα, το αυξημένο κόστος συντήρησης και προστασίας των διατηρητέων κτηρίων βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη. Όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα (και ο αριθμός τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια), αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος και συχνά αφήνουν τα κτήρια – στολίδια χωρίς φροντίδα.
Μια βόλτα να κάνει κανείς σε γειτονιές της Καλαμάτας με πολλά διατηρητέα θα δει αρκετά απ’ αυτά σε άθλια κατάσταση, με ρωγμές στη στέγη και διαλυμένα κουφώματα. Η πραγματικότητα αυτή, όχι μόνο αντιστρέφει τον πραγματικό σκοπό ένταξης ενός κτηρίου στο θεσμικό πλαίσιο του «Διατηρητέου», που είναι η σωτηρία του, αλλά και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, από πιθανές καταρρεύσεις στοιχείων του.
Εξάλλου, είναι γνωστό πως σχεδόν ο μόνος τρόπος να «απαλλαγεί» κάποιος από ένα διατηρητέο (αφού είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποχαρακτηρισθεί) είναι να το αφήσει να οδηγηθεί σε άθλια κατάσταση, έτσι ώστε να αποφασιστεί η κατεδάφισή του μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσής του.
Η μέθοδος των φοροελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων έχει αναδειχθεί ως μία από τις πλέον πρόσφορες, αλλά δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα.
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη «διόρθωση» προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στην εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, εισηγήθηκε με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των ιδιοκτητών διατηρητέων.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ προτείνει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για τα κτήρια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί, εν όλω ή εν μέρει, ως διατηρητέα. Μάλιστα, στην περίπτωση κατά την οποία τα χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα κτήρια έχουν εγκαταλειφθεί και δε χρησιμοποιούνται (π.χ. δεν ηλεκτροδοτούνται) ή έχουν κριθεί ως ετοιμόρροπα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, η μείωση δύναται να είναι έως 100%, εφόσον τα ανωτέρω κτήρια αποκατασταθούν και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
Όπως επισημαίνει ο υπουργός ΠΕΚΑ, οι επιβαλλόμενοι περιορισμοί στα συγκεκριμένα κτίσματα πολλαπλασιάζουν το κόστος διατήρησης, συντήρησης, επισκευής και ανακαίνισής τους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών κτηρίων και, μάλιστα, αυτή η επιβάρυνση, που αφορά στην Προστασία και τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, έχει μετακυλιστεί εξ ολοκλήρου προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Ο κ. Μανιάτης σημειώνει στην επιστολή του στον κ. Χαρδούβελη, πως «υπό κανονικές συνθήκες θα είχαμε χρέος, ως Πολιτεία, να λάβουμε ειδικά πολλαπλά μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών των κτηρίων παραδοσιακών οικισμών, ιστορικών οικιστικών συνόλων, ιστορικών τόπων, αρχαιολογικών χώρων κ.ά.».
Είναι χαρακτηριστικό πως μια σειρά φορείς, από το Τεχνικό Επιμελητήριο, τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων και την ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων), έχουν θέσει αιτήματα για τη στήριξη των διατηρητέων. Ανάλογη παρέμβαση έγινε πρόσφατα και από το Συνήγορο του Πολίτη.
«Στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες», αναφέρει ο κ. Μανιάτης, «θεωρώ ότι, ως πράξη αναγνώρισης των βαρών που υφίστανται τα παραπάνω ακίνητα, η Πολιτεία οφείλει να διατηρήσει και να επεκτείνει τα κατά το δυνατόν ευνοϊκότερα φορολογικά μέτρα τουλάχιστον για όλα τα “Διατηρητέα Κτήρια”, έχοντας την ευθύνη αφενός μεν για τη διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αφετέρου δε για την προστασία των πολιτών».
Όπως τονίζει ο κ. Μανιάτης, «είναι προφανές ότι οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις θα αφορούν σε ιδιοκτήτες που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και όχι όσους έχουν υψηλά εισοδήματα».
Πηγή: Καθημερινή