Χάσαμε… τον μπούσουλα με το ΓΠΣ Δήμου Καλαμάτας


Ερωτηματικά δημιουργεί η τακτική της Δημοτικής Αρχής στο θέμα
Η υπομονή, λέει η λαϊκή ρήση, έχει και τα όριά της, όμως οι ιδιοκτήτες και ο Δήμος Καλαμάτας που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με σκοπό την ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου μάλλον θα πρέπει να βρουν κι άλλη…
Κι αυτό, γιατί η συζήτηση που είχε οριστεί για χθες πήρε καινούργια αναβολή, χωρίς να έχει οριστεί νεότερη ημερομηνία συζήτησης.
Στην προσφυγή του Δήμου που κατατέθηκε στο Ε’ τμήμα του ΣτΕ, ως βασικά επιχειρήματα με σκοπό τη μερική τροποποίηση του ΓΠΣ χρησιμοποιήθηκαν: η έλλειψη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΣΜΠΕ), η μονομερής τροποποίηση του σχεδίου από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την περίοδο εκείνη (2011), χωρίς τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις -κυρίως για τις περιοχές του Ταϋγέτου και του Μπουρνιά και τις εκτός σχεδίου περιοχές- και η ελλιπής αιτιολόγηση των παραπάνω.
Αναφορά γίνεται και στις τροποποιήσεις σχετικά με τις κατασκηνώσεις του Ταϋγέτου και τις περιαστικές περιοχές.
Υπενθυμίζουμε ότι, όταν ξεκίνησε το… γαϊτανάκι της προσφυγής στο ΣτΕ, θέλοντας ο δήμαρχος Π. Νίκας να μηδενίσει τις όποιες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είχε αναφερθεί με έντονο ύφος στο πολιτικό μέρος της υπόθεσης, καταλογίζοντας εμμέσως ευθύνες στους βουλευτές Μεσσηνίας που έλαβαν μέρος στην περιβόητη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Σηφουνάκη, στην οποία δεν κλήθηκε ο Δήμος Καλαμάτας.
Παράλληλα, είχε αφήσει ολοκάθαρα να εννοηθεί ότι η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, συνδέεται άμεσα με τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε στο θέμα το 2009.
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι Βέργας, Μικρής Μαντίνειας Ελαιοχωρίου, Μενινών και Νέδοντα κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ με αναφορές τόσο στην έλλειψη ΣΜΠΕ όσο και στο ειδικό ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης.
Πάντως, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας με αίτησή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητεί ακύρωση του ΓΠΣ που ο… ίδιος ψήφισε. Απορία, επίσης, προκαλεί γιατί διάλεξε την κοστοβόρα παραπάνω διαδικασία, αφού σε περίπτωση ακύρωσης θα χρειαστούν επιπλέον χρήματα για μελέτες, και δεν περιμένει την 5ετία, οπότε καθόλα νόμιμα θα μπορεί να γίνει η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη