Στις ουρές της ταλαιπωρίας η Μεσσηνία αναστενάζει!


ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Από τα χαράματα σχεδόν οι πολίτες της Καλαμάτας έστησαν καρτέρι έξω από τις τράπεζες για να εξασφαλίσουν με το άνοιγμα πιο γρήγορη εξυπηρέτηση, αφού χθες ήταν η τελευταία μέρα του μήνα και όλοι έτρεχαν να πληρώσουν και κάποιοι άλλοι να εισπράξουν μισθούς και συντάξεις.
Έτσι, στα περισσότερα υποκαταστήματα τραπεζών της πόλης σχηματίστηκαν και πάλι ουρές από φορολογούμενους που κλήθηκαν, εκτός των άλλων, να πληρώσουν τις δόσεις για το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Σημειώνεται πως από την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος αναμένεται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία συνολικά 1,1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα από τη δόση του ΕΝΦΙΑ που έπρεπε να πληρωθεί μέχρι χθες αναμένονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, πιο απλά, για φορολογικές υποχρεώσεις που ανέρχονται συνολικά στο 0,85% του ΑΕΠ!
Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκατομμύρια κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα κάθε οχήματος. Έχει υπολογισθεί η είσπραξη 1 δισ. ευρώ από την ανωτέρω πηγή.
Από την άλλη πλευρά, όμως, μια… θάλασσα έχουν γίνει τα απλήρωτα χρέη των φορολογουμένων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που εκτοξεύτηκαν στα 71,25 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2014 ή στο 39,8% του ΑΕΠ, αυξημένα κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτά του Σεπτεμβρίου.
Την αλματώδη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δείχνουν τα νεότερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία τα «φρέσκα» χρέη του 2014 ανήλθαν στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014 σε 10,9 δισ. ευρώ, από 9,683 δισ. ευρώ που ήταν στο εννεάμηνο.
Αν σε αυτή τη «δεξαμενή» προστεθούν και οι παλαιές οφειλές (έως και το 2013) ύψους 60,35 δισ. ευρώ ή τα «κρυφά» ληξιπρόθεσμα χρέη των τελωνείων που φτάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ και το υπουργείο Οικονομικών δε μιλά ποτέ γι’ αυτά (σ.σ. η αποκάλυψη έγινε από το Ελεγκτικό Συνέδριο), τότε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών φτάνει στα 75 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για κολοσσιαίο μέγεθος, το οποίο είναι ενδεικτικό της φορολογικής πρέσας στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά ελέω μνημονίου. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Η ορμή αυτών των χρεών που απειλεί να τινάξει όλη την οικονομία στον «αέρα» έχει τρομάξει την κυβέρνηση – αν και η ίδια φέρει μεγάλη ευθύνη για τη συσσώρευση αυτών των οφειλών μετά τις παλινωδίες στο θέμα με τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Χιλιάδες είναι οι οφειλέτες που δεν πλήρωσαν τους φόρους το τελευταίο τρίμηνο, αναμένοντας τις ευνοϊκές διατάξεις της νέας ρύθμισης με τους λιγότερο αυστηρούς όρους ένταξης σε αυτήν σε σχέση με τις προηγούμενες.
Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ακόμη ότι στο ίδιο διάστημα το Δημόσιο εισέπραξε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλιές και νέες) συνολικά έσοδα 3,018 δισ. ευρώ, από 2,692 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το στόχο του μνημονίου, το Δημόσιο πρέπει να εισπράξει 2 δισ. ευρώ από παλαιές οφειλές μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά και το 25% των νέων οφειλών. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αρρυθμίες στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Στο δεκάμηνο η «μαύρη τρύπα» διαμορφώνεται στα 1,2 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να περιμένει τις υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, για να μπορέσει να κλείσει ένα μεγάλο μέρος αυτής.
Το παρήγορο στοιχείο για το δημόσιο ταμείο είναι ότι αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων που ζητούν να ενταχθούν στο νέο σχήμα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Χαρακτηριστικό της μεγάλης ανταπόκρισης των οφειλετών είναι το γεγονός ότι, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο από την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, εκδόθηκαν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) 12.827 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 333.754.550,92 ευρώ. Από το σύνολο των αποφάσεων αυτών, 7.737 αφορούν οφειλέτες του ΙΚΑ, 4.209, οφειλέτες του ΟΑΕΕ, 879 οφειλέτες του ΟΓΑ και δυο του ΕΤΑΑ.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη