Τα μεσσηνιακά… πάθη της καινοτομίας και της γραφειοκρατίας


Γραφειοκρατία, χρονοβόρες διαδικασίες και προϋποθέσεις που συχνά καθυστερούν, αν δε… σκοτώνουν, την ελληνική επιχειρηματικότητα εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν το ελληνικό οικοσύστημα, αναγκάζοντας μάλιστα πολλούς επιχειρηματίες να… μεταναστεύουν, παίρνοντας μαζί τους μια σειρά καινοτόμων ιδεών.
Την ίδια στιγμή και οι… δυσλειτουργίες σε ορισμένες παραδοσιακές επιχειρήσεις δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή όσων αποφασίζουν να ασχοληθούν με κάτι πιο πρωτοποριακό.
Ο Γιώργος Τεριζάκης είχε καταφέρει να εξασφαλίσει 1,6 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδοτήσεις για να δημιουργήσει την επιχείρησή του. Χρειάστηκε, όμως, να περιμένει τρία χρόνια για να ξεκινήσει, καθώς του έλειπαν τα 200.000 ευρώ του ΦΠΑ που έπρεπε να προκαταβάλει, όπως αναφέρεται σε χθεσινό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Έθνος».
Με τη διάκρισή του σε διαγωνισμό κατάφερε από μια βάρκα να δημιουργήσει μια μεγάλη μονάδα στο νομό, τη «Stella Mare», υλοποιώντας μια απλή ευχή του γιου του να υπάρχει έτοιμο φιλέτο γαύρου και σαρδέλας.
Από την άλλη πλευρά, τα όποια εμπόδια δεν μπορούν να βάλουν φρένο στις εποικοδομητικές προσπάθειες. Έτσι, χρηματοδότηση συνολικού ύψους 700.000 ευρώ θα μοιραστούν οι φετινοί νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, το οποίο υποστηρίζεται από τον Όμιλο Libra Group και απευθύνεται τόσο σε έμπειρους όσο και σε νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα.
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν από σήμερα άτομα ή ομάδες προσώπων που έχουν μια επιχειρηματική ιδέα ακόμα και εάν δε διαθέτουν προηγούμενη επιχειρηματική εμπειρία, καθώς και υφιστάμενες εταιρείες που έχουν μια νέα ιδέα αλλά μπορούν να αποδείξουν ότι δεν απορρέει ευθέως από τη βασική τους δραστηριότητα και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από ίδιους πόρους.
 
Οι όροι
Βασική προϋπόθεση είναι οι ενδιαφερόμενοι να ιδρύσουν επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα, προκειμένου να τονωθεί η ελληνική οικονομία αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
«Κατά τα δύο πρώτα χρόνια του βραβείου υποβλήθηκαν συνολικά πάνω από 800 επιχειρηματικά σχέδια. Και οι οκτώ καινοτόμες επιχειρήσεις που διακρίθηκαν βρίσκονται σε πλήρη δραστηριότητα και υπολογίζεται ότι έχουν δημιουργήσει πάνω από 500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας» επισήμανε ο διευθυντής του Βραβείου, κ. Αθανασόπουλος.
Ο θεσμός βραβεύει κάθε χρόνο από έναν έως και πέντε νικητές και, εκτός από τη χρηματοδότηση, προσφέρει επιχειρηματική υποστήριξη καθώς και συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring).
Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hellenicaward.com έως τις 4 Μαρτίου 2015, ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν στα τέλη του ερχόμενου Μαΐου.