Έτοιμη δηλώνει η Καλαμάτα για το ταξίδι της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας


Ενημερωτική εκδήλωση προχθές το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο 
Έτοιμοι στα λόγια, τουλάχιστον, φάνηκαν στην προχθεσινή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο οι υπεύθυνοι του «Καλαμάτα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» για να ξεκινήσουν το μαραθώνιο της υποψηφιότητας, κατ’ αρχάς με τη σύνταξη του απαραίτητου φακέλου και στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά, με την ανάληψη της ευθύνης διοργάνωσης.
Τόσο ο εκτελεστικός διευθυντής, Έκτορας Τσατσούλης, όσο και ο πολιτικός προϊστάμενος του Γραφείου, Νίκος Μπασακίδης, φάνηκαν στην παρουσίασή τους αισιόδοξοι για την έκβαση του εγχειρήματος.
Στην προχθεσινή συνάντηση έγινε ενημέρωση για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και παρουσιάσθηκαν η λειτουργία του Γραφείου Υποψηφιότητας του Δήμου Καλαμάτας, ο σχεδιασμός της δημόσιας διαβούλευσης και η διαδικασία συμμετοχής σε αυτήν, ώστε να καταρτισθεί ο φάκελος υποψηφιότητας.
Τη βούληση της πλειοψηφίας της πόλης να διεκδικήσει το χρίσμα στήριξαν με τα μηνύματά τους και οι βουλευτές Μεσσηνίας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος (Νέα Δημοκρατία), ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης (Νέα Δημοκρατία) και ο Θανάσης Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ). Οι τρεις βουλευτές δήλωσαν σύμφωνοι με το εγχείρημα και θα κάνουν, από την πλευρά τους, τα δέοντα για την επίτευξη του στόχου.
Το… χορό των θετικών προσδοκιών, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, άνοιξε πρώτος ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας. Άρτι αφιχθείς από το υπουργείο Πολιτισμού, σημείωσε ότι ο στόχος μπορεί να φαίνεται μεγάλος, αλλά δεν υπερβαίνει τις δυνατότητες της Καλαμάτας.
Για την επιτυχία του, ζήτησε τη βοήθεια των κατοίκων της πόλης, αλλά και την ενότητα όλων στον κοινό σκοπό. Πρόσθεσε, δε, ότι η ανάγκη της συμπόρευσης θα καταδειχθεί εξ αρχής με την πολιτική της Δημοτικής Αρχής.
Κι επισήμανε: «Να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε και θα είναι ό,τι πιο σημαντικό για την πόλη μας.
[…] Στηριζόμαστε στις μεγάλες δυνάμεις των Καλαματιανών, των Μεσσηνίων, των δικών μας ανθρώπων (…) όπου γης, που είναι μαζί μας και έχουν αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια. Είναι ένας στόχος που πρέπει να μας ενώσει, μακριά από αντιπαραθέσεις. Το χρωστάμε στην πόλη από την οποία ξεκίνησε η Επανάσταση, το χρωστάμε στη διακήρυξη των επαναστατημένων Ελλήνων όπου υπήρξαν οι αξίες των αρχαίων Ελλήνων, της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού – κι αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διεκδίκηση».
Τέλος, ανέφερε ότι το εγχείρημα «έχει και παράμετρο οικονομική πολύ σημαντική», τονίζοντας ότι «θα καταβάλουμε προσπάθεια ώστε το δημοτικό ταμείο να μην επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ».
Αναλυτικότερα στο εγχείρημα αναφέρθηκε ο Έκτορας Τσατσούλης, ο οποίος και χαρακτήρισε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ως μια μικρή Ολυμπιάδα και μια τεράστια ευκαιρία, ταυτόχρονα, για την Καλαμάτα να παρουσιάσει έναν καινούργιο οδικό πολιτιστικό χάρτη για την επόμενη 10ετία.
Μιλώντας για το σχέδιο της πρότασης, είπε ότι σκοπός δεν είναι να παρουσιαστεί ένα φαραωνικό πρόγραμμα κατασκευής υποδομών. «Θα επισκευάσουμε, θα ανασκευάσουμε, αλλά δε θα χτίσουμε», σχολίασε.
Ο κ. Τσατσούλης τόνισε ακόμη πως «όλοι έχουν ρόλο, δε θα πάει κανένας χαμένος» στην κινητοποίηση για τη διεκδίκηση.
Με τη σειρά του, ο κ. Μπασακίδης γνωστοποίησε πώς θα λειτουργεί το Γραφείο Υποψηφιότητας, ενώ αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Σημείωσε, δε, ότι το Γραφείο αυτό θα συντάξει το φάκελο υποψηφιότητας, το περιεχόμενο του οποίου θα προκύψει από ανοικτή δημόσια διαβούλευση. Θα συνταχθεί 10ετές σχέδιο δραστηριότητας, είπε ο Ν. Μπασακίδης, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξουν πάρα πολλές συγκεντρώσεις θεματικές, για να εκφρασθούν όλοι».
Μεταξύ των παρεμβάσεων που έγιναν ήταν και εκείνη του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», Μανώλη Μάκαρη. Όπως σχολίασε, μπορεί ο σχεδιασμός της διεκδίκησης να παρουσιάζει κάποια χρονική καθυστέρηση, αλλά ακόμα και τώρα δεν είναι αργά για να ξεκινήσει η υλοποίηση της προσπάθειας.
Πάντως, δεν απέφυγε να υπενθυμίσει ότι η συμπαράταξη της παράταξής του στην προσπάθεια δε σημαίνει και λευκή επιταγή. Γι’ αυτό ζήτησε διαφάνεια και συνεχή έλεγχο στα οικονομικά του εγχειρήματος, εξασφάλιση εκ των προτέρων των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων για να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, συμμετοχή των κατοίκων χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και προβολή του πολιτιστικού περίγυρου της πόλης, όπως είναι η Αρχαία Μεσσήνη και η Μάνη.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη