Σε εκπομπή της ΕΡΑ η διαφωνία Συλλόγων και κατοίκων για το σκουπιδοεργοστάσιο της Καλλιρρόης


«ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ», ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, Δ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Με κάθε πρόσφορο τρόπο τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Συλλόγων Χωριών του Δήμου Οιχαλίας και της Ομοσπονδίας Συλλόγων – Συνδέσμων Τριφυλίας προσπαθούν να προβάλλουν τις θέσεις τους και να τις κάνουν ευρύτερα γνωστές, διατρανώνοντας έτσι την πλήρη αντίθεσή τους στην προοπτική να κατασκευαστεί στη θέση «Όνι» της Καλλιρρόης μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια όλης της Μεσσηνίας και δύο περιοχών από την Αρκαδία.
Έτσι, την Πέμπτη το μέλος της Επιτροπής, Δ. Καπόπουλος, συμμετείχε στη ραδιοφωνική εκπομπή του Αργ. Δεμερτζή «Για την πόλη και το περιβάλλον», που μεταδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου από το ραδιόφωνο της ΕΡΑ 91,8 και διαδικτυακά από την σελίδα ERT OPEN.
Εισάγοντας το θέμα, ο δημοσιογράφος ανέφερε πως σε τέτοια ζητήματα, όπως αυτά των σκουπιδιών, «δεν πέρασε ποτέ η γνώμη της κοινωνίας, οι Αρχές πήγαν με τα συμφέροντα». Πρόσθεσε πως οι κάτοικοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και 2,5 χρόνια, στέλνουν υπομνήματα διαμαρτυρίας και αναφορές, ετοιμάζουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, διοργανώνουν και επιστημονικές ημερίδες στα χωριά και προσπαθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο να μιλήσουν για ένα οικολογικό έγκλημα στην περιοχή τους, αλλά δεν τους ακούει κανείς.
Απαντώντας ο κ. Καπόπουλος, ανέφερε: «Παλεύουμε, υπάρχει αγωνιστικότητα. Απευθυνόμαστε σε ένα σύστημα που έχει τα αυτιά του κλειστά. Παλεύουμε, θεωρούμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, γιατί το δικό μας πρόβλημα συνίσταται στη λάθος χωροθέτηση ενός χώρου, του οποίου η επιλογή έγινε με βάση τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας και μόνον αυτά. Η επιλογή πηγάζει από το δικαίωμα που έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης, στην εταιρεία, να διαλέξει εκείνη το χώρο που θεωρεί κατάλληλο. Είμαστε στο πόδι σε συνεχή αγωνιστική κινητοποίηση, όλοι οι φορείς, με πρωτοπόρους τους πολιτιστικούς συλλόγους».

Οι λόγοι εναντίωσης
Όπως εξήγησε, ο κυριότερος λόγος διαμαρτυρίας είναι ότι ο προτεινόμενος χώρος βρίσκεται κοντά στην Καλλιρρόη, αφού απέχει 400-450 μέτρα από την Καλλιρρόη και σε πολύ κοντινή απόσταση από άλλα χωριά. Επίσης, σε κατοικημένη και καλλιεργήσιμη περιοχή, αφού κοντά υπάρχει ελαιώνας, και πάνω σε ενιαίο υδροφόρο ορίζοντα, που επεκτείνεται σε όλη την άνω Μεσσηνία. Είπε δε χαρακτηριστικά πως «έχει παρατηρηθεί ότι αν ανοίξει κάποιος μια γεώτρηση στην περιοχή, θολώνουν τα νερά κάποιας άλλης, που βρίσκεται ακόμη και σε 2.000 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει το εργοστάσιο, θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα όλης της Άνω Μεσσηνίας, και τα νερά είναι επιφανειακά».
Ο κ. Καπόπουλος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο ζήτημα, «αφού υπάρχουν και δύο ενεργά ρήγματα στην περιοχή. Άρα, η περιοχή είναι σεισμογενής και το χειρότερο είναι ότι μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα βρίσκεται μια άλλη ρυπογόνος εστία, των δύο πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά».
Σε άλλο σημείο σχολίασε πως «το έργο ξεκίνησε ανάποδα, πρώτα έγινε η επιλογή του χώρου σε κομβικό σημείο και μετά η μελέτη. Το σημείο βρίσκεται δίπλα από τον εθνικό δρόμο. Αν ήταν δύο χιλιόμετρα μακρύτερα, θα χρειαζόταν να γίνουν διανοίξεις δρόμων, κάτι που θα είχε κόστος για την εταιρεία. Είναι μια τραγική επιλογή», και πρόσθεσε πως πλησίον του επιλεγέντος χώρου έχουν γίνει πρόσφατα ανακαλύψεις δύο σπηλαίων, που κρύβουν θησαυρούς.

Ένδικα μέσα
Μιλώντας για τις νομικές ενέργειες, ο κ. Καπόπουλος είπε πως έχουν ήδη γίνει προσφυγές στη δικαιοσύνη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προσφυγή ακύρωσης στο ΣΤΕ, ενώ εντός των ημερών θα ζητηθεί αναστολή εκτέλεσης των εργασιών.

«Παλεύουμε μόνοι μας»
Απαντώντας στην αιχμηρή ερώτηση του δημοσιογράφου πως ο πρωθυπουργός είναι Μεσσήνιος, όπως και η γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο κ. Καπόπουλος είπε: «Δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση. Δε μας δέχθηκε να μας συναντήσει ούτε ο πρωθυπουργός, ενώ η κα Γιαννακοπούλου, ενώ είχε στην αρχή θετική αντιμετώπιση και συμπεριφορά, στη συνέχεια, προφανώς για λόγους πολιτικούς, η στάση της άλλαξε. Έτσι, παλεύουμε μόνοι μας. Δεν έχει υπάρξει πλην από τον κ. Πετράκο άλλο ενδιαφέρον. Οι υπόλοιποι κωφεύουν και δεν έχει στηριχθεί αυτό το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας». 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου