Απειλή πύρινου ολέθρου στη Μεσσηνία…


Οι τεράστιες ελλείψεις προμηνύουν τα χειρότερα εν όψει καλοκαιριού
Δεν έχουν δοθεί λεφτά για να καθαριστούν οι δασικοί δρόμοι
Αποδεκατισμένες εμφανίζονται πλέον οι δασικές υπηρεσίες, καθώς, όπως αποδείχτηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα, μαζί με την καθυστερημένη εκταμίευση πιστώσεων, δεν επιτρέπουν την έγκαιρη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου.
Η χθεσινή συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου απέδειξε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε αρκετούς τομείς, ενώ ακόμα και οι μεταλλικές δεξαμενές που στήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια είναι πλέον ανενεργές.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, του αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά, της εντεταλμένης συμβούλου Αντ. Μπούζα και εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Χωρίς προσωπικό
Με αφορμή την παρατήρηση χθες του διευθυντή Δασών κ. Σωτηρόπουλου, πως αν δεν έρθουν οι ανάλογες πιστώσεις, το Δασαρχείο δεν μπορεί να ξεκινήσει έργα συντήρησης, εξετάσθηκε το ενδεχόμενο ακόμα και μίσθωσης ιδιωτικών μηχανημάτων.
Μεγάλο πλέον πρόβλημα των υπηρεσιών, αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι πως ενώ διαθέτουν μηχανήματα, δεν έχουν χειριστές. Για παράδειγμα, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας κ. Μερκούρης σημείωσε ότι ο Δήμος του έχει συνολικά 17 μηχανήματα, αλλά μόνο 6 χειριστές, για να συμπληρώσει η κα Αλειφέρη ότι ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα έχει 2 χειριστές.
Συζητήθηκε, δε, η δυνατότητα πρόσληψης εποχικού προσωπικού, αλλά και αυτή η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Μάλιστα, ο κ. Μερκούρης είπε ότι ο Δήμος Τριφυλίας έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία, αλλά δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούλιο.
Συμφωνήθηκε, πάντως, τις αμέσως επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Περιφερειακής Ενότητας με την Αναπτυξιακή Εταιρεία και τους Δήμους, ώστε να εξετασθεί η πιθανότητα υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων για την πρόσληψη χειριστών για την αντιπυρική περίοδο.

Άδειες δεξαμενές
Έμφαση δόθηκε στο δρόμο Μηλιά – Γιάτρισσα, ο οποίος είναι αδιάβατος λόγω κατολισθήσεων. Από την πλευρά της, η Διεύθυνση Δασών δέχεται να γίνουν παρεμβάσεις από εργολαβία που έχει η Περιφερειακή Ενότητα για έργο στη περιοχή, αλλά χωρίς διαπλάτυνση του υφιστάμενου δασικού δρόμου. Όμως, η Τεχνική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας κρίνει ότι δεν μπορεί να εκτελεσθεί αλλιώς το έργο. Για το λόγο αυτό, τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας θα επισκεφθούν τη Διεύθυνση Δασών, προκειμένου να βρεθεί λύση και να γίνουν εργασίες στο δρόμο.
Επίσης, ο κ. Σωτηρόπουλος έθεσε το θέμα των ανοικτών δεξαμενών που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Μεσσηνίας για να εξυπηρετηθεί η πυρόσβεση. Όπως τόνισε, οι μεμβράνες τους έχουν καταστραφεί, γιατί οι δεξαμενές δεν έχουν νερό και πρέπει να εξασφαλισθεί η πλήρωσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η κα Αλειφέρη έδωσε εντολή στις υπηρεσίες της να πραγματοποιήσουν αυτοψία στις δεξαμενές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε να καταστούν λειτουργικές.
Από την πλευρά των εθελοντών, ο κ. Χρήστος Παντζής ενημέρωσε ότι έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας. Όπως εξήγησε, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα υπάρχει επικοινωνία με όλα τα κέντρα, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού και ΕΚΑΒ, για καλύτερο συντονισμό. Παράλληλα, σε διαφορετική συχνότητα θα γίνεται το ίδιο με τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Μεσσηνία.
Από τη ΓΑΙΑ, η κα Χριστίνα Κωνστάντιου είπε πως είναι τραγικό να μην είναι γεμάτες οι δεξαμενές και ενημέρωσε πως τα δύο οχήματα που διαθέτουν έχουν παλαιωθεί κι αυτό τους καθυστερεί σε χρόνο επέμβασης, μιας και όλοι καταλαβαίνουν πόσο χρόνος χρειάζεται για ένα πυροσβεστικό από την Καλαμάτα να φτάσει στα όρια της Μεσσηνιακής Μάνης. Επίσης, ενημέρωσε ότι στο Σύλλογό τους έχουν διατεθεί δύο θερμικές κάμερες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όποια ανάγκη παρουσιασθεί. Συμπλήρωσε, τέλος, ότι προβλήματα διέλευσης αντιμετωπίζει και ο δρόμος από Εξωχώρι προς Γιάτρισσα και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις.
Να σημειωθεί ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου.

Της Βίκυς Βετουλάκη