Νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου φέρνει τα πάνω – κάτω με τις σχολές προπονητών της ΕΠΟ

Νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου φέρνει τα πάνω – κάτω με τις σχολές προπονητών της ΕΠΟ

Νομοθετική ρύθμιση για αποκατάσταση πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο είναι έτοιμη να φέρει η πολιτεία, όπως αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή. Αφορμή στάθηκε η επιστολή της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Μαγνησίας, προς τον βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο, την οποία και κατέθεσε ως αναφορά, τονίζοντας ότι θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα των γυμναστών με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, που «πέφτουν θύματα» της ΕΠΟ και των σχολών προπονητών που διοργανώνουν.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Η πολιτεία γνωρίζει το θέμα που έχει προκύψει με την εφαρμογή του Ν. 3479/2006, άρθρο 29 παρ. 12 και που είχε ως αποτέλεσμα να θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, όπως ανέφερε ο κ. Κοντονής. Μάλιστα ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Μπουκώρος, στην αναφορά του τονίζει ότι η ΕΠΟ είχε και έχει ολιγοήμερες σχολές απόκτησης, έναντι διδάκτρων, διπλώματος προπονητή Α΄ Εθνικής κατηγορίας, Β΄ Εθνικής αλλά και προπονητή Ακαδημιών.
Η απόκτηση του διπλώματος αυτού αποτελεί σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη απόφαση της ΕΠΟ, προαπαιτούμενο προκειμένου να εργαστεί κάποιος όχι μόνο σε ποδοσφαιρικές ομάδες των αντίστοιχων κατηγοριών, αλλά και σε Ακαδημίες Ποδοσφαιρικών Συλλόγων. “…Αποτέλεσμα των προαναφερόμενων ενεργειών της ΕΠΟ είναι η ουσιαστική κατάργηση Επιστημονικού Διπλώματος κρατικού Πανεπιστημίου με ότι αυτό συνεπάγεται”, τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής αναφέρει ότι σύμφωνα με το ν.2725/99, άρθρο 31, η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο άδειας που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η απόφαση χορήγησης της άδειας αυτής κοινοποιείται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία, η οποία τηρεί μητρώο προπονητών για κάθε κλάδο άθλησης καθώς και στον οικείο σύνδεσμο  η Ομοσπονδία Προπονητών. “Ως εκ τούτου η Πολιτεία θα προβεί άμεσα στις αναγκαίες και νόμιμες ενέργειες για την αποκατάσταση του προβλήματος και θα προβεί επιπλέον σε νομοθετική ρύθμιση αυτού, καθόσον θεσμοθετημένες αρμοδιότητες του κράτους δεν εκχωρούνται σε φορείς. Απεναντίας, θα ανακτηθούν και όσες κακώς μέχρι σήμερα έχουν εκχωρηθεί”, επισήμανε  ο Υφυπουργός.
Η εξέλιξη τούτη, εφόσον προχωρήσει μέχρι το τέρμα, αναμένεται να φέρει τα πάνω – κάτω στο θέμα της χορήγησης διπλωμάτων από την ΕΠΟ μέσω της συμμετοχής υποψηφίων προπονητών στις σχολές τις οποίες διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφόσον βεβαίως πάει μέχρι το τέλος η υπόθεση, να υπάρξουν εξελίξεις και σε άλλες ομοσπονδίες, αφού Ενώσεις γυμναστών σκέπτονται το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σ’ ανάλογες καταγγελίες. Μπορούμε ν’ αναφέρουμε μάλιστα το παράδειγμα των γυμναστών με ειδικότητα στην Καλαθοσφαίριση, που μολονότι έχουν σπουδάσει και έχουν άδεια εργασίας, με δίπλωμα Α΄ εθνικής κατηγορίας, υποχρεούνται να πληρώσουν παράβολα στον ΣΕΠΚ προκειμένου να βρεθούν στην άκρη του πάγκου. Αυτό ισχύει σε επίπεδο Α΄ τοπικής κατηγορίας, αλλά και σε εθνικές κατηγορίες.

Του Νίκου Μπαλόπουλου