Κέρδη και ζημίες της Μεσσηνίας στη νέα κυβέρνηση

Κέρδη και ζημίες της Μεσσηνίας στη νέα κυβέρνηση

Εντός Κατρούγκαλος – Χαρίτσης, εκτός Νικολούδης

Γράφαμε προεκλογικά ότι η Μεσσηνία για το ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένας νομός στον οποίο έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα για πολλούς και διάφορους λόγους. Αυτό φάνηκε και μετεκλογικά, οπότε, εκτός από τους βουλευτές που εξέλεξε, στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης διαθέτει έναν υπουργό (Γ. Κατρούγκαλος) και έναν υφυπουργό σε καίριο υπουργείο (Αλέξη Χαρίτηση).
Βέβαια, από τα ονόματα που ανακοινώθηκαν έχασε τον Παναγιώτη Νικολούδη, μέχρι πρότινος επικεφαλής για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Γιώργος Κατρούγκαλος
Στους δύσκολους τομείς του ασφαλιστικού, της ανεργίας και του κοινωνικού κράτους και τα ανοιχτά μέτωπα των εργασιακών σχέσεων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά στην επιστημονική κατάρτιση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Μεσσηνία και πατρίδα των γονιών του, Γιώργου Κατρούγκαλου.
Ο επανεκλεγείς υπουργός είναι συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας και τη Σορβόννη. Ήταν γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού.
Εργάσθηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στη διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους.
Πέρα από τη δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών.

Αλέξης Χαρίτσης
Ο τομέας στον οποίο καλείται να αποδώσει τα μέγιστα είναι αυτός του υπουργείου Ανάπτυξης, μια και πρόκειται να διαχειριστεί κοινοτικούς πόρους, να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και να διαχειριστεί το ΕΣΠΑ, ώστε να μη χαθούν πόροι 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως και να ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει. Η τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτση στη θέση του υφυπουργού καταδεικνύει και τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση ένα από τα σοβαρότερα εργαλεία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
Ο 38χρονος Αλέξης Χαρίτσης ήταν γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενώ στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία. Στις δημοτικές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος με το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας.
Ο Αλέξης Χαρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε θέματα ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάστηκε για περίπου πέντε χρόνια στη Βρετανία και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα. Εργάστηκε σε ελληνική τεχνική εταιρεία και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα, σπουδάζει σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Παναγιώτης Νικολούδης
Ως «βόμβα» και έκπληξη πρώτου μεγέθους χαρακτηρίζεται η απομάκρυνση -κατά άλλους εκπαραθύρωση- του Παναγιώτη Νικολούδη από το κυβερνητικό σχήμα και τη θέση του υπουργού αρμόδιου για θέματα Διαφθοράς.
Ο Μανιάτης πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ήταν μία από τις προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είχε ως στόχο να σηματοδοτήσει τη μετωπική σύγκρουση με συμφέροντα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτά.
Τα ερωτήματα που ανακύπτουν και θα πρέπει να απαντηθούν, είναι γιατί είδε την πόρτα της εξόδου ο Π. Νικολούδης και, μάλιστα, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, αλλά και το ποιος εισηγήθηκε την απομάκρυνσή του.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη