Η κυβέρνηση παίρνει την αρμοδιότητα για τα απορρίμματα από τις Περιφέρειες

Η κυβέρνηση παίρνει την αρμοδιότητα για τα απορρίμματα από τις Περιφέρειες

Η δυνατότητα στους Δήμους – και ειδικότερα στο Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου – να ανακαλέσουν την αρμοδιότητα που εκχώρησαν στην Περιφέρεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δίνεται με άρθρο σχεδίου νόμου που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή.
Με τον τρόπο αυτό οι Δήμοι μπορούν να χαλάσουν το σχέδιο της Περιφέρειας για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στη ΤΕΡΝΑ, παρότι το σχέδιο βρίσκεται μόλις προ της τελικής υπογραφής της σύμβασης.
Ο τίτλος του σχεδίου νόμου είναι «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» και στο άρθρο 37 προβλέπεται, σύμφωνα με τη σχετική αιτιολογική έκθεση, ότι «επανέρχονται οι αρμοδιότητες, τόσο της υλοποίησης έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων όσο και του καθορισμού τιμολογιακής πολιτικής και είσπραξης τελών στους φορείς της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον έχουν συσταθεί και λειτουργούν».
Μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου εξέδωσε και ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην οποία σημειώνεται ότι επανεξετάζονται οι διαγωνισμοί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, για τα απορρίμματα.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση κάνει σήμερα, αφού προηγήθηκε η ολοκλήρωση του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το δεύτερο αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου σε όλα τα επίπεδα μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η κυβέρνηση, μέσω και της ήδη συσταθείσας Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής, αποφάσισε και δεσμεύεται να επανεξετάσει άμεσα το κατά πόσον ο σχεδιασμός όλων των έργων ΣΔΙΤ Απορριμμάτων (Πελοποννήσου, Ηπείρου, Σερρών, Ηλείας) είναι σύμφωνος με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία (ΕΣΔΑ 2015) και να μην υπογράψει εκείνα που δε συνάδουν με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου.
Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε χωρίς χρονοτριβή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των περιφερειακών σχεδιασμών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς, στη χρηματοδότηση και υλοποίηση των νέων σχεδιασμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων που θα προκύψουν, με βάση το σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και το σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο».
 
Η αντίδραση της Περιφέρειας για τα ΣΔΙΤ
Να αποσύρει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου για τις «αρμοδιότητες υλοποίησης έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων», που είναι προς ψήφιση στη Βουλή και προβλέπει την άρση της αρμοδιότητας για έργα ΣΔΙΤ από τις Περιφέρειες, καλεί η πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου και αντιπεριφερειάρχης Υποδομών, Ντίνα Νικολάκου, με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το αρμόδιο υπουργείο.
Η Περιφέρεια θεωρεί βάσιμα πως η διάταξη αυτή φωτογραφίζει πρωτίστως το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, που αποτελεί για την περιφερειακή αρχή κορυφαίο έργο στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ χαρακτηρίζει αντισυνταγματική τη διάταξη και σημειώνει πως θέτει σε επισφάλεια ευρωπαϊκούς πόρους.
Η κα Νικολάκου σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει, η Περιφέρεια υποστηρίζει σθεναρά το έργο της Ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, γιατί θέλει να παραμείνει πιστή απέναντι στις δεσμεύσεις της στους πολίτες της Πελοποννήσου».
Πρόσθεσε πως «είναι ένα έργο καινοτόμο, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίησή του και με ισχυρή λαϊκή εντολή το συνεχίζουμε και μέσα στο Δεκέμβριο θα υπογραφεί η σύμβαση».
Η κα Νικολάκου επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνουν πολιτικά την περιφερειακή αρχή και τώρα -είπε- υλοποιώντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα υπογράψουμε τη σύμβαση.
Η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Πελοποννήσου εξήγησε πως «η στήριξή μας στο έργο αυτό έχει να κάνει με την πολιτική μας συνέπεια απέναντι στους πολίτες της Πελοποννήσου, με την εξασφάλιση 65 εκατ. ευρώ, με ένα σημαντικό αναπτυξιακό πράσινο έργο που ενδυναμώνει την τοπική οικονομία και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα σταματά το περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Και βεβαίως, με την υλοποίηση του έργου σταματούν τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχουν επιβληθεί για τα σκουπίδια».
Τόνισε πως «επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Δεν μπορεί κάθε φορά που αλλάζει υπουργός ή κυβέρνηση να ξεκινάμε από την αρχή και να επιρρίπτουμε ευθύνες ο ένας στον άλλον, γιατί αυτό είναι μεγάλη παθογένεια».
Υπογράμμισε πως «η επίμαχη διάταξη αναφέρεται γενικότερα, και θεωρούμε πως πρέπει να αποσυρθεί διότι εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο καθώς διακυβεύονται σημαντικοί πόροι για έργα της Πελοποννήσου και όχι μόνο. Γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω χωρίς να υπάρχει αντιπρόταση και κατά τη δική μας άποψη η διάταξη αυτή έχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας».
Τέλος, κάλεσε να μην ξεχνά κανένας τη δήλωση της Ρουμάνας Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου και συμπλήρωσε ότι «το έργο της Περιφέρειας διασφαλίζει απόλυτα το δημόσιο συμφέρον και οφείλει και η κυβέρνηση να κάνει το ίδιο».

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης